Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Efficient hoeveelheden bepalen

Efficient hoeveelheden bepalen

Met de komst van de TRACIMAT-regelgeving, werd een hele nieuwe dynamiek gegeven aan het sloopproces. Een duidelijk onderscheid tussen afvalstromen met laag- en hoogmilieurisicoprofiel (LMRP en HMRP) is bepalend voor zowel de organisatie op de sloopwerf, als de verwerking ter plaatse of het transport van de materialen.

De scanner inventariseert de geometrie tegen een snelheid van 300.000 punten per seconde.

 

Bouwvolumes van het te slopen gebouw moeten bepaald worden, en berekende volumes van te slopen materialen moeten met de best haalbare nauwkeurigheid berekend worden om een efficiënt sloopopvolgingsplan te kunnen opstellen. Het opstellen van een sloopopvolgingsplan is specialistenwerk. Naast materialenkennis, het materialendecreet, milieuwetgeving, sloopkennis en vele andere aspecten, is hier ook het berekenen en/of inschatten van de verwachte hoeveelheden een discipline die de nodige aandacht verdient.

GeoSLAM HUB/DRAW

Het opmeten van een te slopen gebouw is een tijdrovend en eerder lastig karwei. Elke waarneming moet genoteerd worden, en eens terug op kantoor is het vervelend als blijkt dat je net die ene belangrijke maat niet hebt opgenomen. De mobiele GeoSLAM ZEB Horizon 3D-scanner biedt hier een uiterst efficiënte oplossing: met het toestel in de hand wandel je door en rond het te slopen gebouw. De scanner inventariseert de geometrie tegen een snelheid van 300.000 punten per seconde. Tegelijkertijd wordt de omgeving gefilmd met een ingebouwde camera. Het scannen van een typisch woonhuis neemt doorgaans 20 minuten in beslag. De data (scan en film) worden eenvoudigweg via USB-stick overgezet op de laptop of PC en worden via drag en drop geïmporteerd in de GeoSLAM HUB/DRAW-applicatie.

GeoSLAM HUB/DRAW verwerkt de scan volledig automatisch tot een bruikbare puntenwolk. Deze puntenwolk kan geëxporteerd worden in verschillende generieke formaten, zodat ze bruikbaar zijn in een waaier aan CAD-applicaties. Sloopdeskundigen die geen dure CAD-applicaties voorhanden hebben, kunnen hun berekeningen ook maken binnen de GeoSLAM HUB/DRAW applicatie. Allerlei snedes kunnen worden gegenereerd, afstanden en oppervlaktes kunnen eenvoudig worden gemeten en tal van andere functies kunnen de sloopdeskundige helpen om juiste berekeningen te maken en een duidelijk sloopopvolgingsplan volgens de regels van de kunst op te stellen. Het gebruiken van 3D-laserscanning kan dan ook wezenlijk bijdragen aan het vlot attesteren van het sloopopvolgingsplan.

Een half uur opleiding op terrein en 2 uur op kantoor volstaan om vlot en correct met de scanner en bijhorende software te kunnen werken.

 

Baanbrekende technieken

Het is duidelijk dat het gebruik van mobiele scantechnieken ook in de sloopwereld baanbrekend is. Scan- en filmgegevens vormen een gedetailleerde abstractie van de reële situatie en brengen die abstractie naar het kantoor. Daadwerkelijke maatvoering op het terrein behoort grotendeels tot het verleden. De snelheid en detail van opmeting en inventarisatie is ongekend en de scan biedt een uiterst realistisch en maatvast beeld dat ook na de sloop kan worden geraadpleegd.

De GeoSLAM ZEB HORIZON met camera is inzetbaar bij erkend sloopdeskundige Wim Dujardin (4For) uit Oosterzele (Oost-Vlaanderen). Zijn bevindingen zijn uitermate positief. Het systeem is uiterst gebruiksvriendelijk. Een half uur opleiding op terrein en twee uur op kantoor volstaan om vlot en correct met de scanner en bijhorende software te kunnen werken. Het bepalen van hoeveelheden op basis van de scan gaat verbazend snel en is uiterst gemakkelijk. De meetresultaten zijn ook een pak nauwkeuriger dan de klassieke analoge opmeting en verborgen ruimtes (bijvoorbeeld kokers) kunnen worden gedetecteerd.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details