Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Elektrisch aangedreven brekers zijn waardevolle aanvulling

Elektrisch aangedreven brekers zijn waardevolle aanvulling

Recyclingmachines zijn niet de goedkoopste, dus is het handig wanneer ze ook te huur zijn. Maar dan moet de verhuurder wel up-to-date machines in zijn programma hebben. Bij Smet Rental uit Verrebroek is dat geen enkel probleem. Regelmatig wordt het verhuurprogramma aangepast aan de steeds veranderende eisen. Het accent ligt op elektrische aandrijving en mobiliteit.

Op een steenworp afstand van de Antwerpse dokken, op de industriezone Aven Ackers in Verrebroek, vinden we het uitgebreide terrein met werkplaats van Smet Rental. Het bedrijf staat bekend als specialist in de verhuur van een breed programma aan mobiele recyclingmachines. Het verhuurpark is groot en er is altijd keuze uit honderden machines om van afvalmaterialen nieuwe, waardevolle grondstoffen te maken. In het verhuurpark van Smet Rental vinden we uiteraard zeven en brekers, windshifters en scheiders, maar ook de bijbehorende transportbanden, minizeven, magneten, bunkers, trechters, wielladers en kranen.

Machines zijn voor een dag, week, maand of op contract voor langere tijd te huur, zonder bediening. En dat wordt volop gedaan door nationale en internationale klanten. Te beginnen bij bedrijven uit de afval- en recyclagesector, composteerbedrijven en biomassaspecialisten. Maar ook bouw- en sloopondernemingen, grondverwerkers, op- en overslagbedrijven en gemeenten maken graag van het brede verhuuraanbod gebruik.

De kracht van Smet Rental schuilt mede in het aanbod aan bijzondere machines. Constant wordt geïnvesteerd in de nieuwste machines van vooraanstaande merken, waardoor klanten altijd van de jongste technologie gebruik kunnen maken. Goed voorbeeld zijn de elektrische bandenbrekers van Precimeca en de elektrisch aangedreven mobiele afvalbreker Shark 440EM van Tana. Smet Rental gaat nu ook semi- en vaste installaties aanbieden aan hun klanten, dit met full-service als mogelijkheid. Hierdoor wordt de klant volledig ontzorgt en kan hij zich volledig toespitsen op zijn taak als afvalverwerker.

Smet Rental

De 440EM is een geheel elektrisch aangedreven mobiele breker die is uitgevoerd als een semi-trailer.


Elektrische bandenbreker
Autobanden hebben vaak een tweede leven, maar dan moeten ze wel eerst door de Shredder om er kleinere stukjes van te maken. Die gebroken stukjes autoband worden ingezet als alternatieve brandstof voor industriële toepassingen (cement- en papierfabrieken, elektriciteitscentrales…), als vulmateriaal, in isolatieproducten, geluid- en trillingdempers en bij specifieke chemische processen in de olie-industrie. Het in 1974 in Toulouse opgerichte Precimeca leverde in de jaren negentig van de vorige eeuw de eerste Europese bandenbreker af als vaste installatie, waarna de rest van de wereld snel volgde.

De laatste jaren ligt het accent op elektrische aangedreven bandenbrekers als alternatief voor de gebruikelijke hydraulische versies. Klanten vroegen er in het bijzonder om, want elektrisch aangedreven machines verbruiken minder energie, maken minder lawaai, zijn veiliger voor de operator en beter af te stemmen op het gewenste eindresultaat. Al met al zorgen ze daardoor vaak ook nog voor een hogere productiviteit. De brekers snijden de banden met messen, zodat er geen uitstekend fijn ijzer is. Dit materiaal valt op een zeef van 50 mm of 100 mm die onder de breker is gemonteerd. De juiste maten worden afgevoerd, terwijl de te grote stukken teruggaan naar de breker. Op vraag van Smet Rental heeft Precimeca een grote mobiele versie gebouwd, deze is begin mei in werking gegaan in Frankrijk.

Smet Rental

Autobanden hebben vaak een tweede leven, maar dan moeten ze wel eerst door de Shredder om er kleinere stukjes van te maken.


Mobiele Shark 440EM
Tana is de Finse fabrikant van mobiele en vaste afvalbrekers met de toepasselijke naam Shark. Deze ‘haaien’ malen met hun messen zo’n beetje alles klein. Hun programma omvat na hydraulische ook volledig elektrisch aangedreven machines vanuit de gedachte dat, als je andermans afval verwerkt, je zelf geen grote vervuiler moet zijn. De grote kracht van de Tana Sharks schuilt in de uitspraak: “Een Tana Shark kan drie verschillende machines vervangen” en dan wordt gerefereerd naar een voorbreker, hoofdbreker en zeef. Met één enkele machine wordt duidelijk op kosten bespaard, zowel in de aanschaf als in het gebruik: minder onderhoud, een lager brandstofverbruik en veel minder arbeidskosten.

Van Tana heeft Smet Rental de nieuwe Shark 440EM afvalbreker in het verhuurprogramma opgenomen. De 440EM is een elektrisch aangedreven mobiele breker en werd in 2018 gepresenteerd op milieubeurs IFAT in München. Daar werd hij met open armen ontvangen door de branche. Letterlijk werd gezegd: “Operators van afvalverwerkingsmachines deden een wens en Tana vervulde die met de 440EM.”

De dieselmotor is vervangen door twee elektrische motoren en die maken beduidend minder lawaai. Daardoor is deze afvalbreker gemakkelijker in te zetten in bewoonde gebieden. Bovendien zorgt minder lawaai voor een hogere veiligheid en meer werkcomfort bij de machine operators. De echte bijverdienste van de 440EM schuilt uiteraard in zijn mobiliteit. Hij is uitgevoerd als een semitrailer en kan daardoor gemakkelijk worden verplaatst, zowel op de werf als naar tijdelijke locaties. Ook voor verhuur biedt dat mogelijkheden, want bedrijven kunnen de machine zelf komen ophalen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details