Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Elektrisch in serieproductie: Mercedes-Benz eEconic rolt van de band in fabriek Wörth

Elektrisch in serieproductie: Mercedes-Benz eEconic rolt van de band in fabriek Wörth

Daimler Truck versnelt de elektrificatie van zijn vloot: de Mercedes-Benz eEconic voor gemeentelijk gebruik gaat in serieproductie in de fabriek in Wörth in de zuidelijke deelstaat Rijnland-Palts. Binnenkort rolt daar – na de productiestart van de eActros distributietruck in oktober 2021 – al de tweede batterij-elektrische Mercedes-Benz truck van de band. De eEconic is in nauwe samenwerking met klanten ontwikkeld en wordt – na intensieve tests – sinds mei 2022 bij klanten in de praktijk getest. De eerste serietruck zal worden geleverd aan Urbaser A/S, een bedrijf dat actief is in de afvalverwerkingsbranche in Denemarken. Ook andere klanten hebben al gekozen voor de serie-eEconic. De voertuigen worden in de loop van het jaar geleverd.

Dr. Ralf Forcher, Hoofd Mercedes-Benz Special Trucks: “Van de schets tot het gerede voertuig, van het prototype tot de serietruck – nu is het zover: met de eEconic brengen we de eerste elektrisch aangedreven en in serie geproduceerde Mercedes-Benz Special Truck op de weg. Uit de uitwisseling met onze klanten is gebleken dat steden en gemeenten CO2-neutrale voertuigen voor hun wagenpark willen. Vooral in grote steden is er behoefte aan stille, schone en veilige logistieke en afvalverwerkingsoplossingen. En daar bieden wij de juiste trucks voor.”

Dr. Andreas Bachhofer, Hoofd Locatie en Productie fabriek Wörth: “In het najaar van 2021 hebben we met de eActros het startsein gegeven voor de serieproductie van onze elektrische trucks in de fabriek in Wörth, nu gevolgd door de eEconic. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze flexibele productie en ons zeer gemotiveerde team ter plaatse, dat de eEconic in zeer korte tijd in de lijnproductie heeft geïntegreerd en hand in hand werkt om te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van onze klanten. De productiestart van de tweede elektrische truck in Wörth toont eens te meer aan dat we ons op deze locatie al midden in de transformatie naar nieuwe aandrijfsystemen bevinden.”

Serieproductie van eTrucks in het Future Truck Center

De eEconic wordt op de bestaande montagelijn van Mercedes-Benz Special Trucks gebouwd, parallel en flexibel naast de trucks met verbrandingsmotoren. Nadat het voertuig grotendeels opgebouwd is, gaat de eEconic voor de elektrificatie verder naar het Future Truck Center, waar hij – net als de eActros – wordt uitgerust met de elektrische aandrijfcomponenten. In verschillende productiestappen worden onder meer de HV-accu’s en de laadeenheden geplaatst. Nadat alle HV-componenten zijn gemonteerd, kan het hele systeem in gebruik worden genomen en is de truck rijklaar.

In het kader van de transformatie naar CO2-neutraal transport heeft de fabriek in Wörth zich onder meer ten doel gesteld om de medewerkers continu verder te ontwikkelen voor de productie van trucks met nieuwe aandrijfsystemen. Dit houdt ook in dat medewerkers die aan HV-voertuigen als de eEconic werken, specifieke opleidingen en bijscholingen krijgen. Sinds 2018 zijn de medewerkers van de fabriek in Wörth gekwalificeerd voor de productie van eTrucks. In het eigen opleidingscentrum zijn tot nu toe circa 2.700 medewerkers opgeleid om met HV-voertuigen en HV-componenten om te gaan. Zo hebben daarmee de nodige kennis opgedaan en zijn optimaal voorbereid op de nieuwe eisen in de productie.

Volledig elektrisch gemeentelijk gebruik

De belangrijkste technische specificaties van de eEconic zijn grotendeels identiek aan die van de eActros. Als vuilniswagen is de eEconic bedoeld om het merendeel van de typische Econic-vuilophaalroutes in éénploegendienst te dekken zonder tussentijds laden. De elektrische aandrijflijn maakt een ​​vlakke cabinevloer mogelijk, waardoor het gemakkelijker wordt om door de cabine te klimmen – een groot voordeel als de chauffeur via de vouwdeur aan de van het verkeer afgewende bijrijderszijde wil uitstappen. De moderne en intuïtieve Multimedia Cockpit is ook een belangrijke upgrade ten opzichte van de conventionele Econic. Een ander uitrustingshighlight is het panoramaglas. Daarnaast voorkomt de gecoate en verwarmde Thermocontrol-voorruit dat deze kan beslaan en vergroot zo het vrije zicht op het verkeer. Bovendien vermindert de voorruit de opwarming van het interieur door zonnestraling. Een belangrijk veiligheidsvoordeel in het stadsverkeer: de eEconic wordt standaard geleverd met de afslagassistent S1R Sideguard Assist en de noodremassistent Active Brake Assist van de vijfde generatie.

Daimler Truck: emissievrij vloot in 2039

De start van de productie van de eEconic is een nieuwe mijlpaal op de weg van Daimler Truck naar CO2-neutraal transport: om bij te dragen aan het decarboniseren van de branche streeft de onderneming ernaar om tegen 2050 CO2-neutraal transport op de weg te hebben. Het concern streeft er daarom naar om vanaf 2039 alleen nog emissievrije trucks aan te bieden in de belangrijkste verkoopregio’s Noord-Amerika, Europa en Japan. De zogenoemde ‘dubbele strategie’ richt zich op twee complementaire technologieën voor de stroomvoorziening van onze aandrijflijnen: accu’s en waterstof.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details