Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Elektrische zwenklader komt meteen in actie
De samen met Ahlmann ontwikkelde elektrische zwenklader wordt door de mannen van Van Werven verwelkomd op het project in de Amsterdamse Houthavens.

Elektrische zwenklader komt meteen in actie

De eerste elektrisch aangedreven zwenklader van Ahlmann Nederland en infrabedrijf Van Werven ging kort na zijn introductie meteen aan de slag op een project in de Amsterdamse Houthavens.

Tekst | Pieter de Mos  Beeld | Ahlmann – Van Werven

De Ahlmann AZ 95e – e voor electric  – is een uniek samenwerkingsproject tussen machineleverancier Ahlmann Nederland en Van Werven Infra en Recycling, dat zichzelf profileert als een gespecialiseerde dienstverlener op het gebied van infra en recycling. Gezamenlijk besloten ze een traditionele, op diesel gestookte zwenklader van het type AZ 95 om te bouwen tot een volledig elektrisch exemplaar. Het resultaat is de allereerste volledig elektrische zwenklader ter wereld in deze gewichtsklasse.

Zonder uitstoot kan de elektrisch aangedreven zwenklader buiten én binnen probleemloos worden ingezet, zowel in de bouw als in de industrie en agrarische sector.

Volgens Richard van Leeuwen, vestigingsmanager bij Van Werven, geven de eerste onderzoeksresultaten aan dat de AZ 95 electric op geen enkel vlak onderdoet voor de traditionele Ahlmann AZ 95: “De elektrische Ahlmann stoot 0 % stikstof en CO2 uit. Daarnaast is de elektrische machine sterker en maakt hij tijdens werkzaamheden nauwelijks geluid. In vergelijking met machines met draaiende dieselmotor is de AZ95e in stilstand helemaal niet hoorbaar. Ook verbruikt de elektrische versie alleen het gevraagde vermogen. Hierdoor ligt het rendement hoger en is er geen sprake van verspilling.”

Échte oplossingen

Managing Director Wilfred van Werven is blij met de stappen die zijn bedrijf zet met de elektrische zwenklader: “Duurzaamheid is onderdeel van ons DNA. Ook in de infrabranche pakken wij kansen om te investeren in duurzaam materieel. De oplossing varieert: van emissieloze oplossingen zoals elektrisch of waterstof aangedreven motoren tot emissiearme of hybride motoren. Achter de schermen werkten we een jaar lang, samen met Ahlmann, aan de realisatie van één van onze dromen. We zijn Ahlmann dankbaar dat zij deze handschoen oppakten. Hiermee hebben we een duurzame wereldprimeur. Daar krijgen we bij Van Werven energie van.”

Kiezen voor een volledig elektrisch aangedreven machine past goed bij het bedrijf. “Emissieloos is waar we naartoe willen. De ambitie en het geloof dat dit mogelijk is, is onze drijfveer te investeren in deze toekomst. Samen werken aan échte oplossingen. Nu kunnen we als eerste in de wereld deze – in Nederland ontwikkelde machine – in onze verhuurvloot op gaan nemen.”

De AZ95e moet een volledige werkdag kunnen draaien, met bétere prestaties en eenzelfde rijkarakter als van de dieselvariant.

Trots op primeur

Om de inzet van emissieloos materieel echt een flinke duw vooruit te geven, is de medewerking van opdrachtgevers onmisbaar. Gelukkig zien ze dat bij KWS Infra Amsterdam-Utrecht al langer in. KWS is de eerste opdrachtnemer die de Ahlmann AZ 95e in gebruik neemt. KWS bedrijfsleider Pepijn Kok vertolkt de gedachten daarachter: “In 2040 willen we een 100 % circulaire infrastructuur realiseren en maximaal bijdragen aan een betere levenskwaliteit. Wij zijn blij dat we, samen met onze partner Van Werven, een mooie bijdrage kunnen leveren in het realiseren van deze doelstelling.
Naast het project Houthavens zetten we de shovel de komende tijd in op projecten voor de gemeente Amsterdam. We zijn als KWS heel erg trots op deze prachtige primeur.”

De basis van duurzaamheid

De reguliere versie van de AZ95f heeft een eigen gewicht van bijna 7 ton en een bakinhoud van zo’n 1000 liter. Rijsnelheid is 30 km/u. Bij de ontwikkeling van de AZ95e is de lat hoog gelegd. Hij moet een volledige werkdag kunnen draaien met bétere prestaties en eenzelfde rijkarakter als van de dieselvariant. Milieutechnisch gezien bespaart hij voor elke niet verstookte liter diesel 3,2 kgCO2-uitstoot. Opladen kan gewoon bij de voor personenauto’s geschikte laadpalen. De accu is binnen 5,5 uur volledig opgeladen.

Arjan van den Oord, directeur van Ahlmann Nederland, wil graag nogmaals benadrukken dat de zwenkladers op zich al duurzame machines zijn, doordat ze minder rijbewegingen hoeven te maken om hetzelfde werk uit te voeren. Hij besluit dan ook met een duidelijk statement: “Dát is de basis van duurzaamheid.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details