Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Exceptra: Hoe zwaarder hoe liever

Exceptra: Hoe zwaarder hoe liever

Dagelijks is eigenrijder Timmy De Jongh onderweg met zijn Volvo FH16-750pk 8×4 tridem doorheen gans België, meestal geladen voor uitzonderlijk vervoer zoals zware funderingsmachines, goed voor totaal gewichten tot wel 135 ton.

Ook in de markt van het uitzonderlijk vervoer zien we een evolutie naar steeds grotere bedrijven. Maar dit betekent niet dat er geen plaats meer is voor kleine gespecialiseerde bedrijven als Exceptra, waar de persoonlijke aanpak en service hoog in het vaandel worden gedragen. Timmy De Jongh, mede zaakvoerder van Exceptra: “In bijberoep was ik al verschillende jaren actief met alles rond vergunningen voor het uitzonderlijk vervoer, maar het kriebelde om een eigen vrachtwagen te hebben. In hoofdberoep reed ik reeds met de vrachtwagen bij Lameire Funderingstechnieken en was ik er verantwoordelijk voor het zwaar rollend materieel binnen het bedrijf”.

In nauw overleg met dhr Yves Lameire, gedelegeerd bestuurder van Lameire Funderingstechnieken, werd een nieuwe vennootschap opgericht: Exceptra. “Ondertussen is het bedrijf Lameire gefusioneerd met Votquenne Foundations en samen ondergebracht in de groep 2Fund, waarvoor ik het vervoer verzorg van een vijftiental machines van boven de 45 ton. Aangevuld met werk voor derden om mijn Volvo-combinatie maximaal te laten renderen”, stelt Timmy.

Bijzonder hoog koppel

Treingewichten tussen de 120 en 135 ton, dat is waar het om draait bij Exceptra. “Het uitzonderlijk vervoer is een relatief begrip in die zin dat het vervoer van een kleine rupskraan hier ook toe kan behoren, of transporten omwille van hun breedte of lengte. Maar dit is niet mijn doelgroep. Bij Exceptra ligt de focus op het zware segment, vandaar dat ik bijna altijd onderweg ben met één of twee externe begeleiders voor het transport.” Momenteel beschikt Exceptra over één voertuig, een Volvo FH16-750pk 8×4 tridem met hydraulisch gestuurde voorloopas, gekoppeld aan een 2+5-assige uitschuifbare dieplader.

“We hebben lang nagedacht over het voertuig dat we zouden aanschaffen, maar over de keuze voor Volvo Trucks was er weinig twijfel omwille van het ongelofelijk koppel dat de Volvo biedt in vergelijking met andere merken. In België zijn er misschien wel geen echte bergen, maar wel enkele pittige heuvels waar ik geregeld over moet met mijn combinatie. Op dergelijke momenten merk je de kracht en kwaliteit van de Volvo.

Bij het nemen van hellingen op volle gewicht blijft de gemiddelde snelheid quasi gelijk en merk je ook geen meer verbruik. De 2+5 assige dieplader biedt het voordeel dat veel van de machines niet moeten worden afgebroken, hetgeen een serieuze tijdswinst oplevert,  want het demonteren van machines is enorm tijdrovend wat het kostenplaatje alleen maar de hoogte injaagt.”

Vergunningen en ontheffingen aanvragen neemt heel wat tijd in beslag. Het Belgische wegennet waar uitzonderlijk vervoer over mag rijden is een complex gegeven. “In het uitzonderlijk vervoer gaat er veel tijd naar de voorbereiding van het reistraject. Een noodzakelijk iets wil je niet voor verrassingen  komen te staan onderweg. Het is vaak een kluwen van regels waar je als buitenstaander dikwijls geen weet van hebt, bijvoorbeeld de beperkte snelheid die je moet aanhouden bij het rijden over een brug of het aantal begeleidingsvoertuigen die je nodig hebt, … het zijn maar enkele voorbeelden. Gelukkig beschik ik over heel wat vergunningen voor bepaalde trajecten waar ik vaak kom. Veel machines gaan van de ene werf direct naar een andere werf waar er een strikte planning moet gevolgd worden, stilstand of vertragingen kan ik mij dan ook niet veroorloven”, concludeert Timmy De Jongh.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details