Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Fabrikant zet volop in op elektrificatie van compact productgamma
Andy Cnudde is als Dealer Manager van SMT Belux nauw betrokken bij de introductie van de elektrische Volvo’s in de markt.

Fabrikant zet volop in op elektrificatie van compact productgamma

Om het marktaandeel te vergroten gaat de Zweedse constructeur het utility programma flink uitbreiden, waarbij veel aandacht zal gaan naar elektrische machines. De eerste twee modellen met een batterijpakket zijn reeds leverbaar op de Belgische en Luxemburgse markt.

De ECR25 Electric kan tot 4 uur aan een stuk op stroom werken. Is dat niet toereikend, dan kan de machine in een pauze nog worden bijgeladen.

Met de introductie van de ECR25 Electric en L25 Electric houdt de fabrikant haar naam als innovator in ere. Hoewel Volvo niet de eerste speler op de materieelmarkt is die een volledig accu aangedreven machine lanceert, is het merk wel uniek met beide modellen in deze gewichtsklasse. Er bestaat bovendien geen twijfel over de torenhoge ambities van het merk. De 2,7-tons minigraver en 5-tons compacte lader zijn een voorbode van wat nog komen gaat.

Volvo Construction Equipment plant voor de komende jaren een waar offensief als het gaat om elektrificatie van het compacte modellengamma, met graafmachines en wielladers met uiteenlopende gewichten. In 2022 en 2023 moet de ommezwaai bij Volvo verder gestalte krijgen en wil het merk echt het voortouw nemen als het gaat om elektrificatie van het materieelgamma. Op die manier onderstreept Volvo CE dat de slogan ‘Building Tomorrow’ meer is dan een belofte.

De L25 Electric is niet alleen ideaal voor werkzaamheden in drukke stadscentra, maar ook ter ondersteuning van de activiteiten in natuurlijke omgevingen.

Tand bijsteken

“Het moge duidelijk zijn dat iedereen een tand moet bijsteken voor het milieu”, weet Andy Cnudde, Dealer Manager bij SMT Belux. “Volvo neemt hierbij een leidende rol op zich in de branche. Het is niet zo dat diesel op korte termijn volledig zal verdwijnen, maar zeker in het compacte segment zullen volledig elektrische machines een belangrijke positie gaan innemen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat deze geen uitlaatgassen uitstoten en door het ontbreken van een dieselmotor ook veel stiller zijn.”

Er draaien reeds enkele machines binnen de vloot van SMT Rental en ook de dealers VKing (voorheen Aalst-Verhuur) en Paesen hebben in een elektrische verhuurmachine geïnvesteerd. De ECR25 en L25 Electric worden dan ook verdeeld via het netwerk van tien lokale concessiehouders in heel België. Andy Cnudde: “Met name in de verhuur is er momenteel nood aan batterij aangedreven machines om zo de uitstoot van schadelijke gassen tegen te gaan. Hierbij is het voor SMT zaak om via onze Volvo compact dealers dicht op de markt te zitten qua levering en service.”

Door het ontbreken van een overbrenging reageren de elektrische Volvo’s aanzienlijk sneller en preciezer op commando’s.

Niet onderdoen

De eerste ervaringen van klanten met de elektrische Volvo’s zijn volgens Andy Cnudde zeer positief. De machines doen qua prestaties niet onder voor identieke versies met een verbrandingsmotor en de rust en het comfort in de cabine worden erg gewaardeerd. De elektromotor produceert aanzienlijk minder geluid en trillingen en stelt de gebruiker in staat om de machine in te zetten voor toepassingen die eerder niet voor mogelijk werden gehouden, zoals ’s nachts of overdag in de buurt van geluidsgevoelige locaties als ziekenhuizen, scholen en winkelcentra.

Een groot voordeel is bovendien dat de emissievrije machines ideaal inzetbaar zijn bij overdekte werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan sloopwerk binnenin of de aanleg van parkeergarages. De ECR25 Electric is tevens erg geschikt voor hoveniers of op cultuurtechnische werken. Andy Cnudde: “Zo’n elektrische minigraafmachine biedt uitkomst bij tuinaanleg of projecten in natuurlijke omgeving. Zo gaf iemand na een huurperiode als feedback dat het zo prettig is dat er geen uitlaat op zit en je daar dus geen rekening mee hoeft te houden bij werkzaamheden tussen planten of bomen.”

Volle werkdag

Veiligheid is sowieso een groot goed voor Volvo en die merkwaarde komt ook binnen de elektrische range volop tot uitdrukking. Onder de kap van de L25 Electric ligt een twee keer zo groot accupakket als in de minigraver, zodat de 5-tons wiellader zonder problemen een volle werkdag inzetbaar is op een acculading (39 kWh). Wie echter veel load and carry doet, hangt uiteraard ook weer wat sneller aan de lader. Beide machines beschikken over 48 Volt lithium-ion batterijen die zowel via een 11 kW laadpaal (binnen of buiten) als met een DC-snellader zijn bij te laden. Afhankelijk van het ampèrage aan de voorkant is met een 3-fase laadpaal het accupakket binnen 1,5 (ECR25) tot 2 uur (L25) weer helemaal vol.

…zelfs over een interne converter voor DC-snelladen.

Dringende oproep

België ontbeert een stimuleringsregeling die men in Nederland wel kent en aanspoort om te investeren in duurzaam materieel. Hierbij wordt dan ook een dringende oproep gedaan aan de overheid om serieus over zo’n subsidie na te denken. Door de lagere prijs van stroom ten opzichte van dieselolie kan het jaarvoordeel snel oplopen. Zelf elektriciteit opwekken via bijvoorbeeld zonnepanelen levert nog meer voordeel op. Wie moeite doet om verder te kijken dan de aankoopprijs en ook de lagere brandstof- plus onderhoudskosten en meerwaarde bij aanbestedingen meetelt, zal verrast zijn hoe dicht een elektrische machine onder aan de streep de dieseluitvoering nadert.


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details