Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Feesteditie MATEXPO volledig uitverhuurd
Er worden op deze feesteditie van MATEXPO ruim 40.000 professionele bezoekers verwacht.

Feesteditie MATEXPO volledig uitverhuurd

Circa 340 exposanten verwachten ruim 40.000 professionele bezoekers

“Bedrijven zijn bij het inschrijven voor deze feesteditie van MATEXPO niet op de rem gaan staan en vroegen om grotere stands. Er is duidelijk veel werk in de sector en een duidelijke inhaalvraag na de moeizame Corona-periode. Dat deze jubileumeditie van MATEXPO – de veertigste! – volledig is uitverhuurd komt dan ook omdat veel bedrijven niet langer willen wachten met investeren en juist op MATEXPO elkaar in lijve willen ontmoeten en goede zaken doen”, aldus Gregory Olszewski, de aanspreekbare Managing director van het tweejaarlijkse vakevenement in Kortrijk Xpo.

Er worden op deze feesteditie van MATEXPO ruim 40.000 professionele bezoekers verwacht. Ze gaan in de hallen en op het omringende buitenterrein circa 340 exposanten ontmoeten, die gezamenlijk maar liefst circa 1500 merken vertegenwoordigen. Volgens Gregory Olszewski is MATEXPO dit jaar het belangrijkste contactmoment voor veel bedrijven en willen ze daar ook gretig gebruik van gaan maken.

“Er zijn deze veertigste editie geen grote afhakers ten opzichte van 2021, integendeel. We verwelkomen steeds meer internationaal actieve bedrijven. We begrijpen dat sommige grote bedrijven kiezen voor lokale initiatieven met het daarbij horende klantcontact en een andere kosten-baten afweging. Tegelijkertijd zien we dat deze MATEXPO van onder tot boven is bezet: de plattegrond is helemaal volgetekend, dus de groepsgewijze aanpak spreekt nu ook aan, meer dan tijdens Corona. Het kan ook weer.”

“Er is deze MATEXPO een duidelijke acceleratie op vernieuwingen. De evolutie wordt revolutie en hoe die gaat verlopen wordt door de markt zelf bepaald op basis van vraag en aanbod en beschikbaarheid. Wij willen daar graag ons steentje aan bijdragen,” aldus Gregory Olszewski, Managing director van een uitverhuurd Matexpo.

Thema duurzaamheid

Belangrijk thema dit jaar is, hoe kan het ook anders: duurzaamheid. De politieke situatie en economische gevolgen daarvan hebben veel bedrijven duidelijk gemaakt, dat alternatieve brandstoffen en aandrijvingsvormen van groot belang zijn: elektrisch, waterstof, synthetische diesel enzovoort. We zien dan ook torenkranen en kleine graafmachines op batterij voor in de binnensteden. Het gaat nog niet snel, batterijen zijn duur, opladen kost tijd en voor de grotere machines wordt gewerkt aan alternatieven zoals waterstof.

“Er is deze MATEXPO een duidelijke acceleratie op vernieuwingen. De evolutie wordt revolutie en hoe die gaat verlopen wordt door de markt zelf bepaald op basis van vraag en aanbod en beschikbaarheid. Wij willen daar graag ons steentje aan bijdragen,” aldus Gregory Olszewski.

Er is duidelijk veel werk in de sector en een duidelijke inhaalvraag na de moeizame Corona-periode.

Niet veel veranderen

“We hebben in de opzet en bedrijfsvoering niet meer zoveel hoeven te veranderen, geven veiligheid daarbij wel iets meer aandacht. Bezoekers zullen kleine aanpassingen ervaren bij zaken als de registratie, het parkeren en dergelijke als gevolg van onze wensen om elke editie de punten en komma’s goed te plaatsen. Zoals ze van ons mogen verwachten,” aldus Gregory Olszewski, die dat binnen zijn goed lopende organisatie vooral ziet als “regelmatig wat olie op de ketting druppelen.”

Van woensdag 6 tot en met zondag 10 september staat de Kortrijk Xpo helemaal in het teken van de veertigste MATEXPO bouw-materieelbeurs.

Volgens Managing Director Gregory Olszewski is MATEXPO dit jaar het belangrijkste contactmoment voor veel bedrijven en willen ze daar ook gretig gebruik van gaan maken.

Komt U ook naar de feesteditie van MATEXPO?

“Er zijn niet zoveel beurzen die kunnen bogen op veertig edities sinds de Tweede Wereldoorlog,” aldus een trotse Managing director Gregory Olszewski. Onder zijn leiding gaat het dit jaar echt gebeuren: van woensdag 6 tot en met zondag 10 september staat de Kortrijk Xpo helemaal in het teken van de veertigste MATEXPO bouwmaterieelbeurs.

Wat in 1946 kleinschalig begon als de ‘Harelbeekse bouwbeurs’ is in veertig edities uitgegroeid tot een druk bezochte internationale vakbeurs voor machines en materieel voor de bouwnijverheid, de industrie en het milieu. MATEXPO kreeg in 2018 een lang verwachte offspring in de vorm van de DemoDays, opvolger van de te kleine demozones bij Kortrijk Xpo. Het succesvolle buitenevenement werd in 2022 herhaald en staat gepland voor 6 – 8 september 2024, wederom in Boussu.

Voorbereidingen feesteditie in volle gang

De voorbereidingen voor de feesteditie zijn al volop aan de gang, zo horen we van Managing director Gregory Olszewski: “Zo zal de officiële opening terugblikken op de voorbije edities, maar ook uitkijken naar de toekomst in deze boeiende sector. Daarnaast zullen er in aanloop naar en tijdens MATEXPO verschillende activiteiten zijn waarbij we terugblikken op veertig edities. Doorheen de beurs willen we ook een oldtimer parcours van machines aanleggen, met bordjes die uitleg geven. We kregen reeds heel wat mooie kandidaturen toegestuurd. Niet alleen bedrijven, ook privéverzamelaars tonen belangstelling. Moeten een heldere selectie maken en ook kijken hoe we transport en dergelijk gaan regelen.” De bedoeling is om bij de beursingangen merken te laten zien zijn die niet meer onder die naam bestaan, denk aan Poclain, Magirus Deutz en dergelijke.

Over veertig edities vakbeurs is tevens een naslagwerk in de maak, een boekwerk met vooral veel oude foto’s. Valerie Neyt van Marketing & Communicatie dook daarvoor het archief van Harelbeke in en keek vol verbazing naar hoe het er toen aan toeging op de beursvloer: “Helemaal anders dan nu”. We zijn vol verwachting. Het fotoboek wordt uitgereikt aan alle standhouders en komt ook voor het bezoekende vakpubliek te koop. 

Meer info is straks te vinden op de website: www.matexpo.com.

Openingsuren en bereikbaarheid

De openingsuren zijn van de veertigste editie zijn:

  • woensdag 6 september 10.00 – 18.00
  • donderdag 7 september 10.00 – 18.00
  • vrijdag 8 september 10.00 – 20.00
    (op vrijdag sluiten de deuren om 19 uur. Het MATEXPO Café start om 19.30 uur en eindigt om 23.00 uur.)
  • Zaterdag 9 september 09.00 – 17.00
  • zondag 10 september 09.00 – 17.00

Het adres van Kortrijk Xpo is Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk (Belgium). Parkeren direct bij de vakbeurs is niet mogelijk. Met shuttlebussen worden de bezoekers gehaald en gebracht van en naar de op enige afstand gelegen randparkings P1 en (in het weekend) P2.

Openingsceremonie

Dinsdagavond 5 september vindt – alleen voor genodigden – de openingsceremonie plaats in XXL Kortrijk Xpo. Tijdens de bijeenkomst worden de Green Award, Innovation Award en Safety Award uitgereikt.      

Omlijstend programma

WOENSDAG 6 SEPTEMBER wordt van 10.30 – 14.00 uur in MC 1 en MC 2 het Constructiv Colloquium gehouden. Aansluitend vindt in MC 3 van 14.30 – 15.30 uur de infosessie ‘Bouwmachines, de levenslijn van uw bouwbedrijf’ plaats. Zaak is dan ook ze goed te verzekeren, aldus organisator Federale Verzekering.

DONDERDAG 7 SEPTEMBER vindt in MC 4 van 09.30 – 11.30 uur de bijeenkomst ‘Innovative case-studies in concrete paving’ plaats, georganiseerd door FEBELCEM, de Federatie van de Belgische Cementnijverheid, en EUPAVE, de European Concrete Paving Association. In MC 3 houden TEDEWEST en MATEXPO van 10.00 – 12.00 uur het
Seminarie ‘Trends voor Openbare besturen’. Aansluitend is het van 12.30 – 15.00 uur tijd voor de ‘Dag van de Wegenbouw’ (in MC 1 + MC 2 + MC 3). Om 16.00 uur wordt in MC 1 het Seminarie VSOR gehouden.

VRIJDAG 8 SEPTEMBER bent u van 19.30 – 23.00 uur welkom in het Matexpo Café (zaal XXL op de beursvloer). De dag begint om 09.00 uur met het ontbijtseminarie van de Bouwunie. Om 11.00 uur: Fedbeton. Embuild Plus organiseert de ganse vrijdag verschillende seminaries: Grond- en Boorwerken, Diepfundeerders, ….

ZATERDAG 9 SEPTEMBER worden bezoekende ouders verblijd met de kinderopvang in Rambla Zuid (van 09.00 – 17.00 uur) en worden van 10 tot 18 uur de kinderen door de Stad Kortrijk verblijd met het kinder MATEXPO-dorp aan de verlaagde Leieboorden: kinderanimatie, springkastelen, bouwcontainer en twee hoogtewerkers. Dit speeldorp is voor iedereen gratis toegankelijk. Van 10.00 – 16.00 uur gaat de speciale MATEXPO I Techniekacademie door in Forum Hal 6. De workshops zijn bedoeld voor kinderen van 8 – 14 jaar.

In MC 1 + MC 2 + MC 3 zal van 10.00 – 14.00 uur voor het eerst een Job Day plaatsvinden voor techniekers, werfleiders, chauffeurs, kraanmachinisten, mechaniekers, administratief bedienden, teamleaders en veel meer. De Job Day wordt georganiseerd door TLHub van Transportmedia, met steun van VDAB en Forem.

ZONDAG 10 SEPTEMBER is er van 09.00 – 17.00 opnieuw kinderopvang in Rambla Zuid. 

MATEXPO is al 40 edities lang een monument onder de vakbeurzen

In 1946 begrepen enkele pientere aannemers uit Harelbeke dat er, in het kader van de heropbouw na de Tweede Wereldoorlog, muziek zat in de organisatie van een bouwbeurs. Het werd een onverhoopt succes, ook al bleef het een zeer regionaal gebeuren. Toen in 1967 werd gestart met de bouw van de Hallen in Kortrijk (de huidige Kortrijk Xpo), zagen de organisatoren opnieuw hun kans. Hun beurs barstte immers uit haar voegen en die moderne expositieruimte bood een ideaal platform voor een beurs waar steeds meer bouwmachines tentoongesteld werden.

De eerste Kortrijkse editie werd in 1969 georganiseerd onder de naam ‘Hout- en Bouwbeurs’. De uitbreidingsmogelijkheden die de nieuwe locatie bood werden optimaal benut en de beurs kreeg al snel een nationaal karakter, in zoverre zelfs dat de Brussels materieelbeurs Intermat niet veel later definitief de deuren sloot.

Een volgende mijlpaal kwam er in 1986, toen werd beslist om het eerder lokaal georiënteerde Bouwbeurs-luik te laten voor wat het was. Besloten werd om zich ten volle te gaan toeleggen op bouwmaterieel in de ruimste betekenis met een internationaal vakpubliek als doelgroep. Vanaf dan werd enkel nog de naam ‘MATEXPO’ gebruikt voor wat we nu kennen als de ‘Internationale vakbeurs voor machines en materieel voor de bouwnijverheid, de industrie en het milieu.’     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details