Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Wegtransport

Ford Transit PHEV: International Van of the Year 2020

ford_ivoty_2020_winner_169_1080x1920

9 januari 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De International Van of the Year Award, de meest prestigieuze internationale onderscheiding in de bestelwagenwereld, wordt dit jaar toegekend aan Ford voor de Transit Custom PHEV, een plug-in hybride met ‘range extender’. Het werd zelfs een dubbelslag, want de Transit Eco Blue Mild Hybrid legt beslag op de tweede plaats. En daarmee koos de jury duidelijk voor innovatie.

Deze onderscheiding wordt jaarlijks toegekend door een jury van 26 gespecialiseerde journalisten uit Europa. Dit jaar waren er een tiental kandidaten. In de selectie zaten drie 100 % elektrische bestelwagens, de e-Vito, eCrafter en eTGE. Die werden al voorgesteld in 2018, maar zijn pas sinds enkele weken/maanden in productie en nog niet verkrijgbaar in alle Europese landen. Dat verklaart waarom geen enkele van deze drie de top vijf haalde. De rest van het aanbod bestaat hoofdzakelijk uit bestelwagens die een update kregen, zonder echt ingrijpend te zijn veranderd. Het nieuwe codewoord hierbij is connectivity. Ze zijn voor het merendeel verbonden met het internet en kunnen vanop afstand worden gevolgd en gediagnosticeerd. Dat laatste geldt in vele gevallen ook voor het rijgedrag van de bestuurder. 

Dashboard van de Custom PHEV. Links een combi-instrument dat de laadsituatie toont, centraal onderaan batterij- en brandstofvoorraad, daarboven aanduiding van de energiekeuze en daaronder de autonomie, rechts de snelheidsmeter.

 

Ford innoveert

De meeste bestelwagenproducenten zetten alles op elektrische aandrijving, ook al biedt dit maar een gedeeltelijke oplossing voor de toekomstige mobiliteit. Iveco en Fiat pushen ook hun CNG-voertuigen, maar tot nog toe is geen enkele bestelwagenproducent op de proppen gekomen met een hybride, ook al bestaat die techniek al lang bij de personenwagens. Wanneer we aan de constructeurs, die nu alles zetten op vol-elektrische aandrijving, vragen naar een plug-in hybride, krijgen we gewoonlijk als antwoord: ‘te duur’, of ‘onze oplossing dekt 80 % van de elektrische behoeften’.
Persoonlijk zijn we niet geneigd om helemaal mee te gaan in die 80 %. Hoeveel bestelwagen­eigenaars gebruiken hun bestelwagen enkel in de stad en hoeveel van kleine zelfstandigen rijden nooit meer dan 150 km per dag met hun enige bestelwagen? 

Ford is de eerste (en tot nader order enige) die wel gelooft in een hybride oplossing. Het merk biedt twee mogelijkheden. Bij de Mild Hybrid, voorlopig alleen beschikbaar op de grote Transit 2T, wordt remenergie, die normaal verloren gaat, opgeslagen in een 48 V-batterij. Eenvoudig uitgelegd: een riemaangedreven startgenerator zorgt voor de transfer van de energie naar de batterij of helpt de dieselmotor bij het accelereren of bij de aandrijving van hulpsystemen, zoals de servo. Samen met de start-stop-voorziening – die al tussenkomt bij snelheden onder de 12 km/u (gewoonlijk is dat enkel bij stilstand) – zorgt dit voor een brandstofbesparing van minimaal 3 %, die kan oplopen tot 8 % in agglomeratieverkeer. 

De Transit Custom PHEV is een plug-in hybride met range extender in de vorm van een 1 l driecilinder benzinemotor. Die motor staat niet rechtstreeks in verbinding met de wielen, maar levert zijn stroom aan een elektrische motor van 92,9 kW, die op zijn beurt de wielen aandrijft. Men bespaart zodoende op het gewicht, de plaats en de kost van een mechanische versnellingsbak. Niet echt nieuw als techniek, maar nog maar zelden toegepast. Centraal onder de vloer zit een batterij-pack, dat extern kan worden opgeladen of onderweg, door de benzinemotor. Volledig opgeladen levert die batterij voldoende stroom om ruim 50 km elektrisch te rijden. De chauffeur kan kiezen uit vier standen: hybride (EV Auto), waarbij de auto zelf kiest welke energie wordt aangewend maar wat vrij snel lijdt tot een lege batterij; EV NOW, volledig elektrisch rijden; EV LATER, waarbij de batterij niet wordt aangesproken; of EV CHARGE, waarbij de batterij al rijdend wordt opgeladen, met het oog op een 100 % elektrische rit in de volgende stad. Dat laatste kost natuurlijk wel extra brandstof, want men verbruikt niet enkel voor het actuele, maar ook voor het toekomstige – elektrische – traject. Dankzij zijn gemengde aandrijving geraakt die PHEV Transit met één benzinetank ruim 500 km ver, zijn laadvermogen is even groot als dat van de standaard Custom (iets meer dan 1.100 kg) en, dankzij zijn batterij, kan hij ook worden gebruikt voor het aandrijven van lichte power tools tot 6 kW.   

De elektromotor drijft de voorwielen aan en maakt een versnellingsbak overbodig.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details