- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Nog steeds geen nieuwe regering en ook de ‘Elon Musk voor de machinebranche’ is nog niet in zicht. Terwijl de tijd er meer dan rijp voor is, vindt Sigma-voorzitter Dries van Haut. Hij zou het wel willen uitschreeuwen, maar houdt het netjes: “Waar blijven de gamechangers?” Want er moet nog zoveel gebeuren.
Een beetje saai begon hij wel, die nieuwjaarspeech van de Sigma-voorzitter. Na 2017 en 2018 zit 2019 ongeveer op hetzelfde niveau en in 2020 zal er niet veel veranderen in de branche. En dan: “De grote investeringsgolf en verjonging van machines is wel achter de rug, maar er is nog steeds meer dan voldoende economische activiteit, waardoor er voldoende vervangingsinvesteringen zullen gebeuren. Een vierde jaar van stabiele hoogconjunctuur staat dus op stapel.” Dat klinkt eigenlijk best wel veelbelovend.
Dat kan Van Haut van de actuele politiek niet zeggen: “We hebben ook nog steeds geen nieuwe regering en het ziet er ook niet naar uit dat daar op korte termijn een oplossing uit de bus komt. (…) Op langere termijn krijgen we hier wel het probleem, dat er geen ingrijpende beslissingen voor noodzakelijke investeringen in vernieuwing van onze infrastructuur worden genomen.”
Van Haut wil maar zeggen: waar blijft de politieke ‘gamechanger’ die het land weer vlot trekt? “Die is echt nodig omdat er hier een not in my backyard-instelling heerst, waardoor elk project jaren of zelfs decennia nodig heeft van procedures tegen alle mogelijke belangengroepen of zelfs individuen vooraleer iets in uitvoering kan gaan. Het is hoog tijd dat de wetgever eens een wet maakt die projecten, die het algemeen belang dienen, niet jaren kan laten tegenwerken door individuen of kleine belangengroepjes.” Zo, die is eruit. Het wordt nog spannend zo.
Hét maatschappelijk thema van 2019 was ongetwijfeld het klimaat, met Greta Thunberg en Anuna De Wever voorop. Het is een forse wake-upcall.
“Op technisch gebied zien we in onze branche wel reeds een zekere tijd hydride en elektrische machines, maar dat blijft toch maar een zeer beperkt percentage van de gehele markt. Behalve bij de heftrucks natuurlijk, waar de elektrische trucks al een groter marktaandeel hebben dan de thermische.” De Sigma-voorzitter koppelt er meteen een waarschuwing aan vast: “Aan al deze nobele intenties hangt ook een gevaar. Aanpassingen vragen immers tijd. Kijken we naar Nederland, waar de overheid plots in een ecologische kramp is geschoten en de onmiddellijke handhaving van de stikstof en PFAS-normen oplegde. De bouwsector is daar in één klap vrijwel tot stilstand gekomen met rampzalige toestanden in de sector tot gevolg. We kunnen alleen maar hopen dat we in België geen gelijkaardige problemen krijgen.”
“Zoals Tesla de autobranche verplichtte om sneller en meer in te zetten op elektrische wagens, zo zou het best kunnen dat er morgen in onze branche ook iemand rechtstaat met een vernieuwend concept. Maar het hoeft niet enkel op technisch niveau te zijn. Ook bijvoorbeeld Über verandert de manier waarop we ons verplaatsen, en AirBnB hoe we overnachten. Google, Amazon, Zalando, Deliveroo … Het aantal gamechangers is de laatste tijd bijna niet meer te tellen.” Gelukkig ziet Van Haut ook in onze branche de eerste vernieuwende initiatieven opduiken: zoals de deelplatformen Bullswap en Smartyard. Hij geeft nog een actueel voorbeeld: “In Nederland kan je minigravers tot 10 ton via de webshop van een importeur kopen in enkele clicks.”
Aan het eind wordt het toch nog zeer inspirerend: “Het zal dus aan ons als bedrijfsleiders de boodschap zijn om onze ogen en oren open te houden, maar meer nog om ook onze geesten open te stellen voor dergelijke innovaties en ze op de juiste manier te omarmen. En onwillekeurig moet ik dan denken aan het motto van de serviceclub Ronde Tafel, dat hiervoor ook bijzonder goed van toepassing blijkt te zijn: adopt, adapt, improve.”