Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Gevoelige tik in corona-jaar, al blijft niveau hoog
Bobcat Center Antwerpen startte begin 2020 met de levering van tachtig E17’s aan Proximus ten behoeve van het glasvezelnet.

Gevoelige tik in corona-jaar, al blijft niveau hoog

Na twee recordjaren achter elkaar volgde in 2020 een neergang van 20 % bij de grote machines en 10 % in compact materieel. Een daling waar op grond van de economische cyclus eigenlijk al op was gerekend.

“We moeten dit wel in perspectief bekijken”, laat Sigma-voorzitter Dries Van Haut zijn licht schijnen over de nieuwste cijfers. “Met in totaal 6.300 verkochte bouwmachines presteren de Belgische verdelers nipt onder de cijfers uit 2018. Dat is zeker geen sinecure. Het niveau is dus nog altijd gemiddeld tot hoog te noemen. Bij machines vanaf 10 ton is sprake van een grotere daling, die meer neigt naar een langetermijngemiddelde. Na jaren van groei, waarbij record na record verbroken werd, hadden velen van ons reeds eerder een daling verwacht.”

Corona drukte zwaar op de evenementenbranche en daarmee ook op de verkoop van stroomgroepen.

Binnen de divisie Goederenbehandeling zijn vorkheftrucks verantwoordelijk voor een derde van de Belgische markt. Sigma noteerde vorig jaar een neergang van 24,5 % in de verkoopcijfers, waarbij de thermische trucks met bijna 30 % weer terrein toegaven op de elektrisch aangedreven vorkheftrucks (64 %). Het aandeel Warehouse bedraagt 67 % en kende slechts een daling van 3,6 % ten opzichte van 2019. Goed nieuws is er op het gebied van veiligheidskeuringen. Ondanks de moeilijke context heeft SigmaCert in 2020 goed stand gehouden. Binnen de Lift Truck sectie is het aantal keuringen zelfs licht gestegen met 2,2 %.

De sectie rekent voor dit jaar op een licht herstel van de verkoopaantallen naar 9.500 (negatief scenario) tot 11.500 units. Het zal dus zeker twee jaar duren voordat het niveau van recordjaar 2019 (12.467 eenheden) weer wordt aangetikt. Het nagenoeg stilvallen van de evenementenbranche laat diepe sporen na bij de divisie Generatoren, die met -39 % een desastreus jaar beleefde. Bij de stroomgroepen > 7,5 kVA komt de daling zelfs uit op 44 %! Een teken van herstel is nog niet direct zichtbaar, dit in tegenstelling tot de Burgerlijke Bouw. Dries Van Haut: “De indicatoren blijven bloedrood, ondanks dat het volume in december 170 % was van het jaargemiddelde. We weten echter allen dat één zwaluw de lente niet maakt. Hopelijk is de rest van de zwerm niet ver achter.”     


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details