Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Grond omwoelen doe je met een Rototiller
Het principe is nog steeds hetzelfde: gebogen messen op een rotor die rond draaien en zo de grond omwoelen.

Grond omwoelen doe je met een Rototiller

Primeur van Attec International bv is bedoeld voor compacte laders

Rototiller, rotoreg, grondfrees, er zijn tal van namen voor een aanbouwdeel dat de grond omwoeld en daarna kan glad strijken. Attec International bv presenteert nu een nieuwe krachtiger versie van de Rototiller, speciaal bedoeld als aanbouwdeel voor compacte laders. Hij is geheel opnieuw ontwikkeld en gebouwd omdat klanten er keer op keer speciaal naar vroegen.

De Rototiller is het zoveelste voorbeeld van het uitgangspunt dat Dries al vele jaren hanteert: “Attec blijft altijd innoveren.

Dries Vangaever is als eigenaar/CEO van Attec International bv (mede)bedenker van deze interessante primeur: “We zijn zelf zeer tevreden over ons nieuw product en de interesse van onze dealers is nu al zeer belovend.” De nieuwe Rototiller is dan ook ontwikkeld omdat klanten bleven vragen naar een dergelijke tool. Die was er jaren geleden al in het zeer uitgebreid gamma aanbouwdelen van Attec, maar aangezien de verkoopcijfers teleurstelden is er nooit verder op geborduurd. De reden voor de weinig spectaculaire verkoop was simpel, zo horen we van Dries: “De machines waren niet krachtig genoeg om een echt mooi resultaat te leveren. Onze klanten hadden nood aan een Rototiller speciaal ontworpen voor compacte laders en niet aan een agrarische Rototiller die van driepuntsophanging en cardanaandrijving omgebouwd werd. Want hierdoor krijg je nooit het optimale rendement.”

Om hem krachtiger en efficiënter te maken werd de Rototiller volledig opnieuw ontworpen.

Veel krachtiger geworden

Dat optimale rendement is er nu wel. De nieuwe Rototiller is veel krachtiger, terwijl het principe nog steeds hetzelfde is: gebogen messen op een rotor die rond draaien en zo de grond omwoelen en verkruimen tot kleine kluiten, waarna de omgewoelde grond mooi wordt afgestreken.

Om hem krachtiger en efficiënter te maken werd de Rototiller volledig opnieuw ontworpen. Eind mei zijn de testen met succes afgerond en daarmee wordt het tijd voor de officiële lancering. De nieuwe Rototiller is dus een echte primeur van Attec International bv.

Dries Vangaever: “Onze klanten hadden nood aan een Rototiller speciaal ontworpen voor compacte laders.”

Kwaliteit in eigen hand

Bij Attec doen ze bij voorkeur alles zelf, want daarmee hebben de medewerkers alles in de hand: van productietijd tot kwaliteit. Dries daarover: “Wij kijken na hoeveel liters en druk een machine heeft op de hulphydrauliek en stemmen dan vervolgens de hydrauliekmotor daar op af. Zo word het beste rendement gehaald qua kracht en snelheid.”

De hydraulische motor drijft de rotor aan via een kettingoverbrenging in oliebad en met gebruikmaking van een automatische kettingspanner. De Rototiller werkt hierdoor perfect op machines met standaard flow; high flow is dus niet nodig. “Al geldt hier wel het gezond verstand,” aldus Dries, “want hoe trager de rijsnelheid, hoe beter de verkruimeling en het afgestreken resultaat.” Zo heeft ook het werken met de nieuwe Rototiller dus zijn eigen gebruiksaanwijzing.

Tip van Dries: hoe trager de rijsnelheid, hoe beter de verkruimeling en het afgestreken resultaat.

Meerdere freesbreedtes

De Rototiller is geschikt voor machines met een hydraulisch debiet van 50 tot 90 liter. Verder is er keuze uit meerdere freesbreedtes: van 850 tot 1850 mm. De omwoeldiepte is manueel te regelen door het tweetal sleeplatten omhoog of omlaag te plaatsen. De beschermkap is er niet alleen ter bescherming, maar hij doet tevens dienst om een mooi afgestreken resultaat te verkrijgen. In sommige gevallen kan te beschermkap tijdens het omwoelen omhoog worden gezet, bijvoorbeeld in onkruidsituaties. Maar ook hier wordt uit veiligheidsoogpunt op de details gelet: de klep is namelijk voorzien van een veersysteem. Rijdt men in open stand ergens tegenaan, dan kan de kap nog voldoende “meeveren” zonder dat direct de plaat beschadigd wordt.

De beschermkap van de Rototiller doet tevens dienst om een mooi afgestreken resultaat te verkrijgen.

Attec blijft innoveren

De Rototiller is het zoveelste voorbeeld van het uitgangspunt dat Dries al vele jaren hanteert: “Attec blijft altijd innoveren. We willen steeds weer de behoeften van onze klanten vervullen. Onze kracht is dat we naast ons brede aanbod ook korte levertijden hanteren en maatwerk leveren. Ik kijk voortdurend naar de alsmaar toenemende vraag vanuit de markt en heb daardoor zicht op wat er nodig is. Vervolgens gaan we dat ontwikkelen en bouwen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details