Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Hijslastcamera voor grotere veiligheid en werksnelheid
Op de LCD-monitor in zijn cabine kan de kraanmachinist goed zien wanneer een hijsbeweging gevaarlijk wordt en direct corrigerende maatregelingen treffen.

Hijslastcamera voor grotere veiligheid en werksnelheid

Minder kans op ongelukken en schade en tegelijkertijd sneller en efficiënter werken. Dat zijn kortgezegd de grote voordelen van een lastzicht camerasysteem bij de inzet van hoge kranen in bouw, industrie en havens. BCS is gespecialiseerd in de fabricage van lastzichtcamera’s. E.T.A. Systems BV uit Kontich is voor België de verdeler van de BCS camerasystemen.

Vanuit zijn cabine kan de kraanmachinist niet altijd zijn volledige werkterrein overzien. Steeds meer groeit het bewustzijn dat situaties met slecht zicht en de beruchte ‘dode hoeken’ tot grote ongelukken kunnen leiden. Om dat te voorkomen kan de kraanmachinist gebruik maken van een lastzicht camerasysteem. Daarmee kan hij continu oogcontact houden met de last aan zijn hijshaak: vanaf het moment dat de last wordt aangepikt tot wanneer deze veilig en snel op de plek van bestemming is aangekomen. Op de LCD-monitor in zijn cabine kan de kraanmachinist goed zien wanneer een hijsbeweging gevaarlijk wordt en direct corrigerende maatregelingen treffen.

Het eindresultaat van de cameratoepassing is niet alleen meer veiligheid, het levert ook een verhoogde efficiëntie op door een betere zichtbaarheid en snellere hijswerkzaamheden. Met als bijkomende voordelen: lagere onderhoudskosten doordat bijvoorbeeld kabelschade wordt voorkomen en een vlotter, fijner en preciezer gebruik van de kraan.

Met behulp van een lastzicht camerasysteem heeft de machinist vanuit zijn cabine beter zicht op de hijswerkzaamheden en kan hij gevaarlijke situaties voorkomen.

Viertal lastzicht camerasystemen

Voor elk type kraan is door BCS (Bouwkraan Camera Systemen) een eigen camerasysteem ontwikkeld. Er zijn grofweg lastzicht camerasystemen voor kat-torenkranen, top-torenkranen, rupskranen en telekranen. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt in het werkgebied. De bouwsector stelt andere eisen dan een containeroverslagbedrijf en werken in een magazijn verschilt enorm van maritieme en offshore activiteiten.

Lastzicht camerasysteem voor kat-torenkranen

Voor kat-torenkranen heeft BCS een compact systeem met een zeer efficiënt stroomverbruik ontwikkeld (1,5 Watt). Het werkt volledig op een zonnepaneel met een vermogen van 100 watt en een back-up accu. Er is verder geen oplaadsysteem nodig. Met het draadloze voetpedaal kunnen alle functies bediend worden. De camera, ontvanger, monitor en het voetpedaal zijn onafhankelijk van elkaar uitwisselbaar. De monitor in de cabine heeft een hoge resolutie (1920×1080) en een 16: 9 breedbeeldverhouding. Bij het beeldformaat is keuze uit 10,1 of 13,3 inch (25,7 of 33,8 cm)

De inhoud van de koffer met het BCS camerasysteem, inclusief zonnepanelen.

Lastzicht camerasysteem voor top-torenkranen, rupskranen en telekranen

De camera is geplaatst in een met stikstof gevulde behuizing, wordt elektrisch aangedreven en is automatisch meelopend door middel van een kantelsensor. Essentieel voor de veiligheid is dat wanneer de kraan op- of aftopt de camera altijd op de haak gericht blijft. De zichthoek van de camera is vanuit de cabine door middel van het voetpedaal of joystick handmatig voor- en achterwaarts te besturen. De beeld- en dataoverdracht geschiedt via één kabel vanuit de monitor naar de camera in de top van de kraan.

De camera-unit is ongevoelig voor windinvloeden en kan daardoor op minder-schadegevoelige plaatsen worden gemonteerd. De kijkhoek van de camera is in graden verstelbaar en garandeert daarmee een optimaal zicht voor de kraanmachinist. De monitor in de cabine heeft een hoge resolutie (1920×1080) en een 16: 9 breedbeeldverhouding. Bij het beeldformaat is keuze uit 10,1 of 13,3 inch (25,7 of 33,8 cm)

Totaalpakket met goede service

Om klanten een goede oplossing te garanderen voor verhoging van productie en veiligheid op de werklocatie ontwikkelt en fabriceert BCS alles in eigen beheer. Daarbij is het uitgangspunt om de componenten en systemen robuust, simpel en ‘straight forward’ te maken en daarbij te zorgen voor een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Het in 2015 opgerichte E.T.A. systems biedt een totaalpakket aan radiobesturingen (Hetronic) en camerasystemen (BCS). Door de centrale ligging in Kontich (tussen Antwerpen en Brussel), de online webshop, technische dienst en helpdesk kan E.T.A systems klanten bijstaan met de best mogelijk service.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details