Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Hoog slopen met slim omgebouwde minigraver
Met afgenomen canopy resteert minder dan 2 meter hoogte, zodat de machine probleemloos naar binnen kan rijden.

Hoog slopen met slim omgebouwde minigraver

In zijn werkplaats in Geluveld heeft Dimitri al vaker fraaie staaltjes ombouwwerk laten zien. Dit keer nam hij een 3 tons Case CX33C minigraver onder handen.

Lecarbo kreeg onlangs van vaste klant Webonut de vraag of er geen graafmachine bestond die door een dubbele deuropening kan en daarna tot meer dan 5 meter hoogte sloopwerk kan verrichten.” Webonut bvba is gevestigd in Sint-Eloois-Winkel (Ledegem) en wordt geleid door Stefaan Van Hauwaert. Een belangrijke activiteit is het ontmantelen van gebouwen: het terugbrengen van een gebouw of een gedeelte ervan tot de ruwbouw. Dat gebeurt met speciale machines en die moeten vaak binnen in die te slopen gebouwen aan de slag. Tja, wat voor machine kies je dan? Een minigraver heeft te weinig kracht voor het sloopwerk en reikt niet hoog genoeg. Een veel zwaardere en sterkere machine kan het sloopwerk goed aan, maar is te groot om naar binnen te rijden. Hoe los je dat dilemma op?

Bovenwagen omhoog

Een dubbele deuropening is 1,60 meter breed en maximaal 2,06 meter hoog. Zo begon het denkwerk van Dimitri om zelf iets te construeren op basis van een 3 tons Case CX33C. Met afgenomen canopy resteert in de hoogte minder dan 2 meter, zodat de machine probleemloos naar binnen kan rijden. Echter, zelfs met de bak helemaal omhoog reikt deze minigraver geen 5 meter. Dus bedacht hij, dat het slimmer zou zijn om de bovenwagen omhoog te brengen. Een beetje zoals we dat bij overslagmachines zien.

Webonut wil in gebouwen tot ruim 5 meter hoogte kunnen slopen met een minigraver. Dimitri Carbon bedacht daarvoor een hydraulische pyloonconstructie.

Telescoopsysteem

Begonnen werd met een schaarsysteem, maar dat viel al snel af omdat de krachten erop te groot zouden worden. Vervolgens schakelde hij over naar een telescoopsysteem. Het werd een vierkante, pyloonachtige constructie, die hydraulisch 1 meter in en weer uit kan schuiven. Uitgeschoven staat de bovenwagen 1,60 meter van de grond af. Het rijwerk kan in de breedte in- en uitschuiven, van 1,55 naar 2,05 meter. Met de keuze voor een langer rupsframe van 2 meter resulteert een zeer stabiel platform van circa 2 x 2 meter.

De constructie is zodanig afgeregeld, dat eerst het rijwerk in de breedte uitschuift en dan pas het de bovenwagen omhoog gaat, zodat de stabiliteit gewaarborgd is. Bij het zakken wordt precies andersom gewerkt.

Compleet uitgerust

De omgebouwde Case CX33C is voorzien van een sloopsorteerfunctie en wordt proportioneel bediend met joysticks. Verder is een extra lekleiding gemonteerd, zijn motorkap en arm gespoten in de kleuren van Webonut en is de machine uitgerust met een hydraulische snelwissel CW05 met bijhorende bakkenset.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details