Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Huren elektrische machines is slimme leerschool zero emissie
Van trilplaten voor verhardingen en wielladers voor grondverzet tot elektrische hoogwerkers/verreikers en heftrucks, Boels heeft voor een groot deel van de verhuurvloot wel een emissievrije variant.

Huren elektrische machines is slimme leerschool zero emissie

Zero emissie – nul uitstoot – we horen er steeds vaker over, omdat we door de klimaatverandering minder CO2 moeten uitstoten op onze bouwplaatsen. Maar hoe doen we dat? De één zegt waterstof, de ander praat over hybride en een derde kiest voor plantaardige HVO-brandstoffen. En wat te denken van elektrisch aangedreven machines en gereedschappen? Is die alternatieve aandrijving wel net zo goed en betrouwbaar als onze vertrouwde dieselmotor? Zijn ze net zo krachtig en kun je er een hele dag probleemloos mee werken? Trouwens, hoe kom je op een afgelegen bouwplaats aan al die elektriciteit? Het zijn duidelijke vragen, die duidelijke antwoorden verdienen, vinden ze bij materieelverhuurder Boels Rental. Want het kan. Nu al! En huren is daarvoor een slimme eerste stap.

Binnen in het magazijn of buiten bij het laden, met een elektrische heftruck kun je overal efficiënt, stil en schoon werken.

Elektrisch werken kan al met een heleboel machines en verhuurbedrijven zoals Boels Rental helpen hun klanten daarbij graag een eind op weg. Want zeggen ze: het huren van zo’n elektrische machine is een ideale leerschool, die u als gebruiker niet meteen voor het blok zet. Wel is de kans groot dat u straks niet anders meer wilt, maar dat risico moet u maar op de koop toenemen.

Het assortiment elektrisch aangedreven huurmachines en gereedschappen van Boels groeit gestaag. Dat geldt ook voor de voedingen, zoals battery packs en emissiearme generatoren. Ook daar wil het verhuurbedrijf zijn klanten graag hij helpen, want emissievrij bouwen betekent bijvoorbeeld ook de inzet van emissievrije aggregaten en het emissievrij verwarmen van bouwketen.

Overheden eisen steeds vaker van bouw- en GWW-bedrijven dat ze in stedelijke gebied zo emissieloos mogelijk werken.

Veel emissievrije varianten

Harm Munsters is Manager Fleet & Maintenance bij Boels en samen met zijn collega’s continu op zoek naar aanvulling en uitbreiding op het zero emission assortiment. Op dit moment heeft Boels voor een groot deel van de verhuurvloot een emissievrije variant: van verdichters en wielladers of minigravers tot elektrische hoogwerkers/verreikers en heftrucks. Maar ook van vrijwel al het gereedschap voor tuin- en groenonderhoud is er inmiddels een elektrisch variant en daarnaast zijn er de lichtmasten, mobiele zonnepanelen, verplaatsbare elektrische generatoren en battery packs … 

Harm krijgt vaak de vraag voorgelegd “of al dat nieuwe elektrische spul wel net zo goed is als de dieselvarianten.” Als antwoord geeft hij een actueel voorbeeld: “De 2,5 tons verreiker op accu van JCB biedt het krachtige vermogen waar onze klanten naar vragen. De 24 kWh Lithium-ion batterij kan bij normaal gebruik een volledige werkdag aan. Aanvullend verhuurt Boels een externe snellader. Daarmee laadt de accu in 1 uur tot 80 procent op. De machine opladen tijdens pauzes betekent dat het werk niet kan stilvallen vanwege een lege accu.” Hij voegt er aan toe dat acht uur continu kunnen draaien in de praktijk vaak niet eens nodig is, omdat de meeste machines dagelijks (veel) minder uren echt draaien. Weer een vooroordeel weggenomen.

“Oranje is het nieuwe groen” bij Boels en het ECO-label helpt de klant om sneller de duurzame machines en gereedschappen in het assortiment te herkennen.

Laadstress voorkomen

Eén van de meest gestelde vragen bij het huren (of kopen) van elektrisch materieel is die over ‘laadstress’, wanneer bijvoorbeeld accu’s tijdens een lunchpauze niet volledig geladen kunnen worden of omdat het ’s nachts tegelijkertijd laden van alle accu’s te hoge piekbelastingen oplevert. Maar laadstress is helemaal niet nodig, zegt Harm. Wel moeten bedrijven wennen aan een andersoortige laadinfrastructuur en het leren omgaan met efficiënt energiebeheer.

Kiezen voor elektrisch aangedreven machines maakt het noodzakelijk om op de bouwplaats voldoende aanvoer van de benodigde elektriciteit te regelen. Waar elk bouw/GWW-bedrijf gewend is aan brandstofleveranties voor machines, trucks en aggregaten, moet nu ineens worden nagedacht over een andere wijze van aanvoer en opslag van energie. Chris Dirx, Manager Operations Power & HVAC bij Boels, krijgt regelmatig dit soort vragen: is er voldoende netstroom voorhanden, kan worden gewerkt met battery packs, zullen we zonnepanelen installeren en is er iemand om dat allemaal in goed banen te leiden? Daarom vindt hij het verstandiger om in overleg met het verhuurbedrijf stap voor stap te elektrificeren en zo te ontdekken waar de sterke en zwakke plekken in het systeem zitten.”

Verplaatsbare elektrische generatoren en battery packs kunnen ook op locaties zonder netstroom voor voldoende stroomaanvoer zorgen.

Er zijn ook hybride bouwmachines

Wie nog steeds twijfelt of volledige zero emissie in zijn situatie wel haalbaar is, kan ook kiezen voor een hybride bouwmachine. Harm legt graag uit wat dat inhoudt: “Een hybride machine heeft naast een elektro- of accu-aandrijving ook een (kleine) verbrandingsmotor. Deze machines kunnen waar dat nodig is geheel emissieloos werken op accu. Afhankelijk van de machine is de brandstofmotor dan een soort back-up waarmee je de machine kunt verplaatsen of door kunt werken als de accu leeg is.”

Boels heeft bijvoorbeeld een tiental hybride hoogwerkers in het assortiment, met een werkhoogte variërend van 10 tot 28 m. Ze zijn zuinig in het gebruik, hebben weinig uitstoot en wanneer ze op accu werken zijn ze ook nog eens heel stil. Aan de andere kant vergen hybride bouwmachines vaak een hogere investering dan conventionele machines, maar zijn ze in veel gevallen nog wel voordeliger dan geheel elektrische machines. In beide situatie is huren zowel economisch als ecologisch gezien in eerste instantie een betere optie dan kopen. Huren biedt tevens de gelegenheid om te zien of de nieuwe vorm van aandrijving en de bijbehorende laadstructuur wel past in het bedrijfsplaatje.      ■

Voor lichtmasten is de combinatie met zonnepanelen en battery pack ideaal en helemaal als het geheel mobiel is en achter de auto kan worden meegenomen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details