Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Hydromechanische aandrijving

Hydromechanische aandrijving

Het zwaartepunt van de nieuwste Komatsu dieplader WA475-10 in de 24 ton klasse is zijn nieuwe hydraulisch/mechanische aandrijving (K-HMT). Met deze transmissie vormt de WA475-10 de eerste van een nieuwe generatie wielladers bij Komatsu. We mochten hem in première even testen in Le Mans.

Volgens Komatsu zelf levert de combinatie van powershift en hydrostatische aandrijving in parallel een efficiëntie op die toeneemt met 30 % ten opzichte van het vorige model. Daar komt ook nog eens de geoptimaliseerde Komatsu motor bij, die niet alleen beantwoordt aan de EU Stage V normen maar ook nog eens 15 % meer koppel biedt bij lage toerentallen. Alles samen moet dat resulteren in een gevoelige daling van de emissies en van 17 tot 30 % besparingen in de brandstofkosten.

Opmerkelijk is dat de aandrijflijn en de werkuitrusting onafhankelijk van elkaar opereren. De aandrijflijn wordt met het gaspedaal gestuurd, het werken met de bak met een hendel. In de aandrijflijn zijn een geïntegreerde snelheidscontrole en een automatische motorrem geïntegreerd om de machine soepel te laten afremmen als de operator de voet van het gaspedaal haalt. Om het werken met deze Komatsu nog gemakkelijker te maken zijn het Komatsu tractiecontrolesysteem (K-TCS) en een nieuwe hill-holding functie ingebouwd.

De hydromechanische aandrijving is de grote troef van deze nieuwe Komatsu.

Power control

De power control is de grootste nieuwigheid: de hydraulische snelheid kan direct met het gaspedaal onafhankelijk gecontroleerd worden, waardoor het voor de operator nog gemakkelijker wordt om de juiste balans te vinden tussen tractie en hefkracht. De geoptimaliseerde hefinstallatie zorgt voor meer hefkracht en dus meer verwerkte tonnen per uur. Een volle bak heffen vergt 5,8 seconden, dalen met lege bak kost 3,1 seconden en het dumpen van de bak 1,6 seconden. Komatsu werkte ook aan de hefsnelheid en de stabiliteit om de productiviteit op te voeren. De responstijd van het dumpen of heffen kan overigens ingesteld worden naargelang de werkomstandigheden.

Lagere TCO

Het voordeel van de nieuwe WA475-10 is de lagere total cost of ownership. Dat is te danken aan de nieuwe transmissiegeneratie, de nieuwe 217 kW (291 pk) motor met 15 % meer koppel bij lage toeren, de toegenomen prestaties (automatic digging system, meer hefkracht, stuurkracht en stuwkracht), de langer gespreide onderhoudsintervallen en de 5 jaar/10.000 werkuren garantie op de nieuwe transmissie. Met het Komtrax wireless monitoring system (4G mobiele communicatie, geïntegreerde communicatie-antenne) geniet de operator van meer operationele data en brandstofbesparing.

We wijzen tevens op de vernieuwde cabine van deze Komatsu wiellader met een zeer groot zichtbereik door de grote beglazing, de geluidsisolatie (70 dB(A)), een goede toegankelijkheid, een groot scherm met alle relevante informatie en de nieuwe, luchtgeveerde stoel.

De meegereisde klanten loofden het comfort, de manoeuvreerbaarheid en de prestaties van de machine. De onafhankelijke werking van de aandrijflijn en de heffuncties vergt enige gewenning, maar iedereen was akkoord dat dit slechts een korte gewenningstijd zal vragen om optimale prestaties te kunnen leveren. Precies de snelheid van opereren is voor veel van deze bedrijven een belangrijk argument. Lof was er ook voor de afwerkingskwaliteit van de machine en de ergonomie.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details