Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
JOSKIN POLSKA galvanisatie-eenheid: de gebeurtenis van een decennium
Kranen aan het werk voor de vervanging van de tank

JOSKIN POLSKA galvanisatie-eenheid: de gebeurtenis van een decennium

Een project dat op papier misschien onbeduidend lijkt, maar dat toch zeer gespecialiseerd en indrukwekkend is gebleken! Dit nieuwe verhaal bevestigt dat JOSKIN niet aarzelt iets te doen om aan zijn kwaliteitsstandaarden te voldoen.

Het is al jaren de gewoonte om het JOSKIN merk te associëren met zijn gegalvaniseerde machines. Dit is geen toeval. Op basis van het principe dat landbouwmachines het hele jaar door worden gebruikt en meestal in direct contact komen met agressieve stoffen (mengmest, stalmest, enz.) die corrosie veroorzaken, is JOSKIN snel op zoek gegaan naar de beste coating om een langdurige bescherming van zijn machines te garanderen. Het is niet verwonderlijk dat zijn keuze op de galvanisatie viel.

Een eerste keuze oplossing

De thermische verzinking is een zeer complex proces. Deze gebeurt op een temperatuur van 450°C. Tijdens dit proces wordt het staal met drie lagen van een mengsel van staal en zink bedekt alsook met een buitenlaag van puur zink. Deze drie lagen zijn perfect op de beschermde oppervlakte geankerd, in tegenstelling tot de verf die alleen maar afgelegd wordt. De buitenlaag is daarentegen minder hard en absorbeert de schokken dus zeer goed.

Dit proces biedt een effectieve bescherming tijdens de hele levensduur van een machine. De voordelen houden daar niet op: deze coating heeft geen of weinig onderhoud nodig, beschermt heel goed tegen weer en wind en zijn laag wordt niet beschadigd door mechanische vervorming. De galvanisatie is daarom een eerste keuze oplossing om veel tijd en geld te besparen.

In 2010 heeft JOSKIN, trouw aan zijn hoge kwaliteitsstandaarden, besloten om een eigen galvanisatie-eenheid aan te schaffen. Hiervoor heeft het merk zijn Poolse vestiging, gelegen in de stad Trzcianka, uitgerust met een automatische verzinkingslijn. Hierdoor is het bedrijf sindsdien in staat om alle fasen van het proces intern optimaal te beheersen, van de voorbehandeling tot het verzinken, en kan deze cruciale fase in een minimum van tijd uitvoeren.

Doop van de tank

Een groot project!

10 jaar na de inbedrijfstelling en na meer dan 100 000 tonnen staal, waaronder enkele duizenden machines, te hebben gegalvaniseerd, was het tijd om de baden grondig en rigoureus te onderhouden om de kwaliteit van de galvanisatie op het niveau van de standaarden van het merk te houden. JOSKIN heeft daarom besloten om afscheid te nemen van zijn allereerste gebruikte tank en deze door een gloednieuw zinkbad te vervangen.

Hoewel dit project op papier misschien eenvoudig was, vereiste het toch een nauwgezette organisatie en werk om het gewenste resultaat te bereiken. Het project werd door een ingenieur van Soumagne georganiseerd en begeleid. Op het programma: keuze en transport van de tank, pompen van 700 tonnen vloeibare zink aan 450°C, aanleg van een spoorbaan in de fabriek om de rookafzuigkap te verplaatsen, voorbereiding van de technici… en zelfs: gedeeltelijke demontage van het fabrieksdak! Het was immers niet mogelijk om de tank vanuit de oven met een kraan te hijsen en deze eruit te halen via de afneembare muur… Wat doen in dit geval? Het dak demonteren zodat de verschillende kranen het werk kunnen doen! JOSKIN stopt echt nergens voor…

Gelukkig was het goed weer tijdens het proces in Trzcianka. Er was echter een B-plan in geval van neerslag, omdat de isolatie van de oven helemaal niet nat kon worden!

Na 5 dagen van voorbereiding (van 10/08/2020 tot 15/08/2020) werd het nieuwe lege bad van 47 ton eindelijk in het gebouw geïntroduceerd. Daarna werd de tank 48 uur lang verwarmd, het vloeibare zink werd overgepompt naar het nieuwe bad en ten slotte werd het bad bijgevuld door de toevoeging van zinkbaren.

Na 10 dagen werken was de “Antonina”-tank, die volgens de traditie door de verzinkers zo werd genoemd, klaar om aan alle verzinkingsverzoeken voor de 10 komende jaren te kunnen voldoen.

Een nieuw verhaal dat de slogan van het merk opnieuw bevestigt: “JOSKIN: kwaliteit zonder compromis!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details