Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Koude, ijs en sneeuw met succes overwonnen: Mercedes-Benz Trucks test elektrische vrachtwagens in Finland

Koude, ijs en sneeuw met succes overwonnen: Mercedes-Benz Trucks test elektrische vrachtwagens in Finland

• De ontwikkelings- en testingenieurs van Mercedes-Benz Trucks bestudeerden de operationele capaciteiten van de eActros LongHaul en eActros 300-trekker in extreme omstandigheden met temperaturen tot -25 °C. 
• De testen waren voornamelijk bedoeld om de gevolgen van extreme koude op het rijgedrag, de ergonomie en het comfort in kaart te brengen. Daarnaast onderzochten ze criteria zoals de starteigenschappen, de bescherming van de aandrijfonderdelen tegen lage temperaturen, het thermische beheer, de laadeigenschappen en de robuustheid van de sensoren. 
• Ook voor conventioneel aangedreven productiemodellen, zoals de Actros, zijn wintertests onmisbaar om de functies en systemen verder te optimaliseren. 
• Dr. Christof Weber, Head of Global Testing bij Mercedes-Benz Trucks: “Deze extreme wintertests vormen een essentieel onderdeel van onze ontwikkelingsprocessen voor alternatieve aandrijfsystemen. Gezien de felle concurrentie in de sector moeten transportbedrijven het hele jaar door kunnen vertrouwen op onze elektrische vrachtwagens, net zoals ze dat bij onze klassieke voertuigen doen.” 

Transportbedrijven stellen dezelfde eisen aan batterijaangedreven vrachtwagens als aan hun conventionele tegenhangers met dieselmotor. Zelfs in moeilijke weersomstandigheden, zoals koude, ijs en sneeuw, moeten de voertuigen hun werk op een betrouwbare manier kunnen doen. Met dat in het achterhoofd bleken de wintertests van Mercedes-Benz Trucks in het Finse Rovaniemi eens te meer belangrijke uithoudingstests. De tests werden uitgevoerd met diverse modellen, waaronder prototypes van de batterijaangedreven eActros Longhaul, die in 2024 in productie zal gaan, de trekkerversie van de eveneens batterijaangedreven eActros 300 en de Actros L met een conventionele dieselmotor. Het ontwikkelings- en testteam voelde de verschillende modellen aan de tand in extreme klimaatomstandigheden zoals sneeuw- en ijswegen, felle winden en temperaturen tot -25 °C om potentiële verbeterpunten te vinden.

Dr. Christof Weber, Head of Global Testing bij Mercedes-Benz Trucks: “Deze extreme wintertests vormen een essentieel onderdeel van onze ontwikkelingsprocessen voor alternatieve aandrijfsystemen. Gezien de felle concurrentie in de sector moeten transportbedrijven het hele jaar door kunnen vertrouwen op onze elektrische vrachtwagens, net zoals ze dat bij onze klassieke voertuigen doen. Om die reden namen onze testingenieurs in Finland de voertuigen zes weken lang onder de loep.

Complete catalogus van criteria

Tijdens hun reis naar Finland testten de ontwikkelingsingenieurs van Mercedes-Benz Trucks alle functies en systemen van de voertuigen in de praktijk. Denk maar aan de afslagassistent als onderdeel van het Active Sideguard Assist-systeem of de actieve rijstrookassistent van Active Drive Assist in de Actros L. Aangezien ze verscheidene landsgrenzen overstaken, konden de ingenieurs de impact van landspecifieke wegmarkeringen, verkeersborden en digitale kaartgegevens op de prestaties van de rijhulpsystemen in de vrachtwagens onderzoeken. En omdat de vrachtwagens de hele dag door werden getest, konden ook aspecten zoals het comfort van de bestuurdersstoel worden geëvalueerd.

Focus op batterijaangedreven vrachtwagens tijdens tests in de poolcirkel

Tijdens de tests met de eActros LongHaul en de eActros 300-trekker, besteedden de experts bijzondere aandacht aan de batterijeigenschappen en de elektrische aandrijving in extreme weersomstandigheden. Daartoe werden elementen zoals de starteigenschappen en de bescherming van de aandrijfonderdelen tegen lage temperaturen getest, maar ook software en interfaces. Bovendien werden de verwarmings- en energiebeheersystemen intensief aan de tand gevoeld. Beide systemen zorgen ervoor dat de temperatuur van het aandrijfgeheel en de cabine correct en energiezuinig wordt geregeld, zelfs bij lage omgevingstemperaturen.

Uit de tests is gebleken dat de eActros LongHaul zijn cabine doorgaans sneller opwarmt dan een dieselvrachtwagen dankzij zijn kleinere en krachtigere verwarmingscircuit. Niettemin verdient het aanbeveling om tijdens het laden de preconditioning van de elektrische vrachtwagen te activeren aangezien de verwarming anders energie put uit de aandrijfbatterij. Na de preconditioning verliest de eActros LongHaul minder rijbereik, zelfs bij extreem lage temperaturen.

Dr. Christof Weber, Head of Global Testing bij Mercedes-Benz Trucks: We zijn erg tevreden over onze testresultaten. Toen we de batterijen en elektrische aandrijving bij extreme temperaturen testten en de rijeigenschappen op gladde ijswegen evalueerden, hebben we vastgesteld dat onze batterijaangedreven vrachtwagens zelfs bij streng winterweer volledig operationeel blijven.”

De wintertests waren ook gericht op de rij- en remeigenschappen op ondergronden met verschillende gripniveaus, alsook op de impact van sneeuwbrij op de werking van de sensoren en rijhulpsystemen bijvoorbeeld. Ook werd getest hoe de Trailer Stability Assistant het risico op slippen bij bochten of uitwijkmanoeuvres op winterse wegen kan beperken en hoe de MirrorCam omgaat met de afwijkende contrastomstandigheden op ijs en sneeuw.

Serieproductie binnenkort van start

De trekkerversie van de eActros 300, die voor het eerst te zien was op de IAA Transportation 2022 in Hannover, kan alle gebruikelijke Europese opleggers trekken, mits de maximaal toegelaten totale lengte van de trekker-trailercombinatie wordt gerespecteerd. De elektrische vrachtwagen steunt op dezelfde technologie als de eActros 300/400. Drie batterijpacks, elk met een geïnstalleerde batterijcapaciteit van 112 kWh[1], maken een rijbereik tot 220 kilometer[2] mogelijk met een laadbeurt. De serieproductie zal naar schatting van start gaan in de tweede helft van 2023.

In 2024 zal de eActros LongHaul voor langeafstandstransport klaar zijn voor serieproductie. Mercedes-Benz Trucks heeft op de IAA Transportation in Hannover vorig jaar een prototype van de elektrische vrachtwagen voorgesteld. De in serie geproduceerde eActros LongHaul geraakt met een oplaadbeurt ongeveer 500 kilometer ver en kan aan krachtige laders worden opgeladen. Op de IAA bekroonde de jury van ‘International Truck of the Year’ hem met de ‘2023 Truck Innovation Award’. In de eActros LongHaul worden batterijen met lithium-ijzerfosfaatcellen (LFP) gebruikt. Ze onderscheiden zich in de eerste plaats door een lange levensduur en een grotere nuttige batterijcapaciteit.

1 Nominale capaciteit van de nieuwe batterij, gebaseerd op intern bepaalde grensomstandigheden, kan afwijken naargelang het gebruik en de omgevingsomstandigheden.

2 Het rijbereik werd intern gemeten in optimale omstandigheden, met drie batterijpacks, na preconditioning en in gedeeltelijk belast distributieverkeer met een oplegger bij een buitentemperatuur van 20 °C.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details