Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Laatste testfase voor start van serieproductie: Mercedes-Benz eEconic verdient zijn sporen tijdens klantentests in het Rijn-Maingebied

Laatste testfase voor start van serieproductie: Mercedes-Benz eEconic verdient zijn sporen tijdens klantentests in het Rijn-Maingebied

Lancering van de laatste testfase voor de Mercedes-Benz eEconic in productie wordt genomen: FES (Frankfurter Entsorgungs- und Service GmbH) zal de nagenoeg productierijpe elektrische vrachtwagen van Mercedes-Benz Special Trucks met onmiddellijke ingang inzetten voor afvalomhaling in Frankfurt am Main. Dr. Ralf Forcher, Head of Mercedes-Benz Special Trucks, leverde het voertuig officieel af aan Dirk Remmert, Technisch Directeur van FES, tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor van Frankfurt-Bornheim. De volledig batterijaangedreven elektrische eEconic beleeft zijn salonpremière op 30 mei op IFAT, ‘s werelds toonaangevende handelsbeurs voor het beheer van water, afvalwater, afval en grondstoffen, in München. De serieproductie in de Mercedes-Benz-fabriek van Wörth zal in de zomer van dit jaar van start gaan.

Dr. Ralf Forcher, Hoofd van Mercedes-Benz Special Trucks: “Nadat we de interne tests met succes hebben afgerond, starten we nu de laatste testfase, bestaande uit praktijktests bij klanten in de aanloop naar de start van de serieproductie. We zijn verheugd dat FES onze eEconic inzet en intensief test in gemeentelijke toepassingen.”

Rosemarie Heilig, Afdelingshoofd in Frankfurt en Voorzitter van de Raad van Toezicht van FES: “We kunnen de klimaatverandering, de geluidspollutie en de fijnstofvervuiling niet langer negeren. Als stad moeten we een rolmodel zijn en emissiearme voertuigen inzetten als stedelijke bedrijfsvoertuigen. Als partner van de stad schakelt FES over naar een milieuvriendelijke afvalverwerking. Dat maakt Frankfurt tot een van de eerste Duitse steden die consequent overstapt op elektrische mobiliteit om de schadelijke uitstoot van zijn bedrijfsvoertuigen terug te dringen.”

Dirk Remmert, Managing Director van FES: “Als gemeentelijk afvalverwerkingsbedrijf dragen we bij tot het algemene goed en de duurzame ontwikkeling van onze stad. We zijn ervan overtuigd dat de eEconic een belangrijk onderdeel van onze strategie is, in het bijzonder voor afvalomhaling: hij kwijt zich namelijk fluisterstil en lokaal emissievrij van zijn taken.”

Lokaal koolstofneutraal en fluisterstil: de eEconic voor duurzame gemeentetoepassingen

De eEconic heeft een maximaal toegelaten massa van 27 ton. Net als bij de eActros voor distributietransport is zijn aandrijfgeheel het technologische hart van de eEconic: een elektrische as met twee geïntegreerde elektromotoren en een transmissie met twee verhoudingen. De batterijen in het seriemodel van de eEconic bestaan uit drie batterijpacks, elk met een geïnstalleerde capaciteit van 112 kWh[1] en een bruikbare capaciteit van ongeveer 97 kWh[2]. Beide vloeistofgekoelde motoren genereren een continu vermogen van 330 kW, met een piekvermogen van 400 kW.

De eEconic onderscheidt zich door zijn fluisterstille aandrijving en zijn aangename, rustige rijervaring. Hij overtuigt met zijn lagere geluidsniveau, een belangrijke troef voor leveringen in de stad of in de vroege ochtend. Bovendien kan, bij een energiezuinige rijstijl, elektrische energie worden teruggewonnen door recuperatie – een groot voordeel, zeker voor vuilnisomhaling, waarbij de vrachtwagen voortdurend stopt en weer vertrekt. Na afloop van de dagelijkse omhaalrondes kunnen de batterijen van de elektrische vrachtwagen met maximaal 160 kW worden opgeladen in het depot van de klant. Bovendien plukt de voertuigarchitectuur van de eEconic de vruchten van de wereldwijde platformstrategie van Daimler Trucks: het aandrijfgeheel van de vrachtwagen met lage vloer is gebaseerd op dat van de Mercedes-Benz eActros, dat al sinds oktober 2021 in serie wordt gebouwd in de fabriek van Wörth.

De voordelen van de eEconic dragen bij tot de veiligheid, het overzicht en het comfort

De beproefde kenmerken van de klassieke Econic komen ook terug in de eEconic. Zo geniet de bestuurder dankzij de diep uitgesneden panoramische voorruit en lage zitting van de DirectVision-cabine een direct visueel contact met andere weggebruikers en een bijzonder goed overzicht over het verkeer. De gecoate en verwarmde Thermocontrol-voorruit voorkomt dan weer dat de voorruit aandampt bij vochtig weer, wat een helder zicht op het verkeer verzekert. Ook reduceert deze voorruit de opwarming van het interieur door zonlicht.

Nog een ergonomisch voordeel is de vlakke cabinevloer, die het gemakkelijker maakt om door de cabine te lopen. Dat komt vooral van pas wanneer de bestuurder de vouwdeur aan passagierszijde wil gebruiken, waar er geen verkeer is. Daarnaast biedt de moderne en intuïtieve Multimedia Cockpit een aanzienlijke upgrade in vergelijking met de klassieke Econic. En bovendien beschikt de eEconic standaard over de afdraaiassistent Sideguard Assist S1R en de noodremhulp Active Brake Assist van de vijfde generatie.

Zuiver elektrisch laadsysteem achteraan van FAUN

De eEconic van FES is achteraan uitgerust met een zuiver elektrisch laadsysteem van FAUN. De FAUN VARIOPRESS heeft een volume van 22 kubieke meter. Het VARIOPRESS-systeem biedt een hoge mate van functionaliteit, kan universeel worden gebruikt en vertegenwoordigt een innovatieve oplossing voor de omhaling van diverse herbruikbare materialen en afval.

De ultieme doelstelling: koolstofneutraal wegtransport tegen 2050

Daimler Truck heeft zich tot doel gesteld om tegen 2039 in Europa, Japan en Noord-Amerika enkel nog voertuigen aan te bieden die CO₂-neutraal zijn van tank tot wiel. Beide batterijaangedreven elektrische modellen, de Mercedes-Benz eCitaro en Mercedes-Benz eActros, rollen sinds 2018 respectievelijk 2021 van de band. De Mercedes-Benz eEconic, de FUSO eCanter en de Freightliner eCascadia volgen later dit jaar en er zitten nog andere koolstofneutrale voertuigen in de pijplijn. Onze ultieme doelstelling is koolstofneutraal wegtransport tegen 2050.

[1] Nominale capaciteit van de nieuwe batterij, gebaseerd op intern bepaalde grensomstandigheden, kan afwijken naargelang het gebruik en de omgevingsomstandigheden.
[2] Energie beschikbaar bij normale toepassingen en met nieuwe batterijen. Gebaseerd op intern bepaalde grensomstandigheden, kan afwijken naargelang het gebruik en de omgevingsomstandigheden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details