Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Marktleider blijven

Marktleider blijven

DAF Trucks wil ook in 2020 marktleider blijven bij de trekkers in België en tegelijkertijd het marktaandeel in het segment vrachtwagens opvoeren. Om dit doel te bereiken werd in 2019 flink geïnvesteerd in vernieuwingen binnen het DAF-gamma vrachtwagens, naast investeringen in productiemiddelen. DAF brengt geheel in de geest van de tijd tevens nieuwe elektrische modellen op de markt.

Voor 2019 had DAF als doelstelling marktleider te blijven in België voor het segment trekkers. Met 21,4 % van de markt is dat ook gelukt. Bij de vrachtwagens van meer dan 16 ton werd het marktaandeel opgetrokken tot 15,7 % en in het segment onder 16 ton haalde DAF met de LF 13,4 %. Samen levert dat een marktaandeel op van 19,5 %. Voor 2020 verwacht DAF dat de Belgische markt met ongeveer 11,2 % zal dalen tot een aantal van circa 9.500 voertuigen. In 2019 werd nog een stijging opgetekend van 5 %, tot 10.700 eenheden.

gww_bm01_2020_daf_02_300dpi-kopieren

De 4-assers zijn een belangrijk onderdeel van het bouwsegment.

 

Inzetten op vernieuwing

DAF rekent voor de goede resultaten onder meer op de in 2019 ingevoerde vernieuwingen in het gamma, vooral dan in het bouwsegment. Dat zijn dan kort samengevat de nieuwe 10 ton vooras (vooral interessant voor zware constructies zoals laadkranen achter de cabine), nieuwe PTO’s en aandrijfassen, een statisch tot 34 ton te belasten naloopas met dubbele montage (interessant voor afzetsystemen), een nieuwe en lichtere naloopas met enkele montage en nieuwe 4-assers. Vooral deze laatste zijn voor DAF belangrijk, want 55 % van hun bouwvoertuigen zijn 4-assers, tegenover 35 % voor de 3-assers en 10 % voor de 2-assers. Interessante modellen in dit gamma zijn het lichtgewicht CF FAD 8×4 chassis voor betonmixers (eigengewicht van minder dan 9.150 kg, goed voor een 8 m3 mixer), de nieuwe CX/FX FAW 8×4 met gestuurde naloopas voor optimale manoeuvreerbaarheid en de verschillende 8×2 versies.

Op het gebied van veiligheid introduceerde het Nederlandse merk de DAF City Turn Assist om dodehoek ongevallen te vermijden. De verkoop wordt anderzijds gesteund door het aanbod opleidingen met partner Transport Academy en een constante opwaardering van het dealernetwerk. In België zijn er 17 dealers, 10 servicepartners, 2 TRP shops en 4 bus & coach servicepunten. DAF werkte bovendien nieuwe dealernormen uit om nog meer klantgericht te kunnen opereren. Dat gaat ook gepaard met een wervingscampagne voor werkplaatstechnici en een programma voor imagoverbetering van de DAF Technicus.

gww_bm01_2020_daf_03_300dpi-kopieren

De CF Electric is (in beperkte oplage) reeds te koop.

 

Elektrisch en hybride

Met de DAF CF Electric trekker werden al 150.000 kilometers elektrisch afgelegd in een uitgebreide praktijkervaring bij klanten. DAF heeft hierbij veel ervaring opgedaan met in totaal zes van deze volledig elektrische trucks. Op basis van die ervaringen werd onder meer een nieuwe generatie software geïntroduceerd en een nieuw dashboard. “We zijn nu zo ver dat we de CF Electric in beperkte aantallen kunnen gaan verkopen”, aldus Richard Zink, lid van de Board of Management en verantwoordelijk voor marketing & sales. Het gaat daarbij nog altijd maar om enkele tientallen stuks op jaarbasis. De CF Electric trekker is nu in beperkte aantallen beschikbaar voor klanten in Nederland, België en het Duitse Nordrhein-Westfalen.

Recent hebben DAF en VDL Groep, die de elektrische aandrijving realiseert, een nieuwe versie uitgebracht als 6×2 vrachtwagenchassis. Deze 3-assige CF Electric is zeker interessant voor de afvalindustrie. De DAF CF Electric 4×2 trekker is ontwikkeld voor distributieverkeer met treingewichten tot 37 ton. De VDL E-Power Technology aandrijflijn omvat een 210 kW elektromotor (2000 Nm koppel), die zijn energie krijgt van een lithium-ion accupakket met een totale capaciteit van 170 kWh. De CF Electric heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer. Snel laden van de accu’s kan met een aangepast installatie in 30 minuten. Ondertussen zal ook een hybride CF (Plug-in Electric Vehicle) voor veldtesten worden ingezet. Deze kan op puur elektrisch vermogen tot 50 km afleggen en de elektrische motor kan de verbrandingsmotor assisteren om het verbruik aanzienlijk te beperken. Verkoop van deze versie wordt niet verwacht voor 2021.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details