Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Matexpo gecharmeerd door baanbrekende voorsprong van MirrorCams

Matexpo gecharmeerd door baanbrekende voorsprong van MirrorCams

Mercedes-Benz Actros en Arocs genomineerd voor de Safety Award

Mercedes-Benz Trucks is met de Actros en Arocs van de nieuwe generatie genomineerd voor de Matexpo Safety Award. Het dankt de nominatie voor deze prijs aan de MirrorCams, het baanbrekende camerasysteem dat de tot nu toe gebruikelijke buitenspiegels vervangt door monitoren in de cabine, die de chauffeur een veel ruimer en veiliger beeld van de

De nieuwe Actros en Arocs van Mercedes-Benz zetten een grote stap voorwaarts inzake verkeersveiligheid. Het grote uithangbord van de inspanningen van het merk met de ster op dit vlak zijn uiteraard de MirrorCams, die door Matexpo met een nominatie voor de Safety Award bedacht werden, maar daarnaast pakken zowel de nieuwe truck voor het wegverkeer als de op het werfverkeer toegespitste Arocs uit met nog meer nieuwe ontwikkelingen op het vlak van verkeersveiligheid. Het gaat daarbij om technologische oplossingen zoals onder meer Active Brake Assist 5 met voetgangerherkenning, Active Drive Assist en Sideguard Assist, die zowel de veiligheid van de chauffeur bevorderen als die van de andere weggebruikers.

Meer zicht, waar je ook maar kijkt

Mercedes-Benz Trucks heeft bij de nieuwe Actros en Arocs de focus minder op staal en ijzer dan op slimme mechatronische systemen gelegd. Een aanpak die duidelijk zijn vruchten afwerpt bij de MirrorCams, die standaard aangeboden worden op de nieuwe trucks met een ster op de neus en die achter het stuur een wereld van verschil uitmaken. Dit camerasysteem, dat een wereldprimeur voor trucks vormt, werkt volledig met digitale camera’s en displays. De camera’s, die recht en links op het dakframe gemonteerd zijn, vervangen de traditionele buitenspiegels met hun grote behuizingen en leveren alleen al door het verdwijnen daarvan een beter zicht naar buiten. De beelden van de camera worden echter getoond op twee grote displays die op de A-stijlen in de cabine zijn aangebracht. Deze beelden zijn ook ruimer dan wat de chauffeur vroeger in zijn spiegel zag, aangezien het beeld van het display aan de binnenkant van een bocht meedraait, zodat de hele combinatie bij het nemen van een bocht mooi in beeld blijft. Bovendien vergemakkelijkt een speciale manoeuvreermodus het achteruitrijden. De chauffeur ziet daarbij in het bovenste deel van het display de nabije ruimte, terwijl onderaan de verder gelegen voertuigomgeving getoond wordt.

Systemen die samenwerken

De MirrorCams kunnen ook samenwerken met de SideGuard Assist en waarschuwen in dat geval voor eventuele gevaarlijke situaties. Dat laatste systeem werd eveneens verder geperfectioneerd en ondersteunt de chauffeur nu ook bij het links afslaan. Bij dergelijke manoeuvres is het immers mogelijk dat de rechterachterhoek van het voertuig naar buiten uitzwenkt en zwakke weggebruikers geraakt zouden worden. Indien een dergelijk risico dreigt, zal Sideguard Assist de chauffeur hierover tijdig waarschuwen, zodat onnodig leed vermeden wordt.

Matexpo gecharmeerd door baanbrekende voorsprong van MirrorCams

Deels geautomatiseerd: gemakkelijk én veilig

Active Drive Assist (ADA) is eveneens een nieuw veiligheidssysteem dat in wereldprimeur debuteert op de nieuwe Actros en Arocs. Dit systeem maakt gedeeltelijk geautomatiseerd rijden mogelijk. Het ondersteunt niet alleen de chauffeur, maar kan ook autonoom remmen, accelereren en sturen. Dit systeem zorgt vooral op autosnelwegen voor een verhoogde veiligheid en een lager stressniveau voor de man of vrouw achter het stuur. ADA richt zich via een camera op de rijstrookmarkeringen aan weerszijden van de weg, waarna de ook al nieuwe functie Lane Departure Protection het voertuig indien nodig via een actieve stuuringreep opnieuw in de juiste baan brengt wanneer de truck van zijn rijstrook dreigt af te wijken.

ABA remt ook voor voetgangers

Remmen doen de Actros en Arocs trouwens al jaren als de beste. Ook in noodsituaties en indien nodig zonder tussenkomst van de chauffeur. Daar zorgt Active Brake Assist 5 (ABA 5) voor. Deze nog verder doorontwikkelde remassistent voert onder ideale omstandigheden en binnen de systeemgrenzen een automatische noodstop uit wanneer stilstaande of bewegende objecten en bewegende voetgangers worden herkend. ABA 5 vermindert hierdoor de gevolgen van ongevallen of kan ze in optimale omstandigheden gewoonweg voorkomen.

Predictive Powertrain Control ook op de Arocs

Predictive Powertrain Control (PPC) was al leverbaar op de vorige generatie van de Actros, maar is nu ook verkrijgbaar op de nieuwe Arocs. Deze slimme adaptieve cruise control maakt handig gebruik van zijn geografische kennis en zorgt voor een aantrekkelijke verbruikswinst. Tot nu toe was het wegennet waarop PPC actief was, beperkt tot de autosnelwegen, maar nu is het systeem uitgebreid met alle wegen voor doorgaand verkeer en geeft het adviessnelheden voor alle ronde punten en ook voor alle secundaire wegen toont PPC de toegelaten snelheid en de adviessnelheid voor een ideaal verbruik. Dat maakt van PPC een systeem dat niet alleen het verbruik positief beïnvloedt, maar eveneens de verkeersveiligheid verhoogt. Kortom, bij Mercedes-Benz zorgen veel kleine v’tjes ervoor dat veiligheid met een grote V wordt geschreven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details