Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Mercedes-Benz Trucks bouwt centrale logistieke hub voor wereldwijde levering van wisselstukken in Halberstadt (Saksen-Anhalt)

Mercedes-Benz Trucks bouwt centrale logistieke hub voor wereldwijde levering van wisselstukken in Halberstadt (Saksen-Anhalt)

  • De nieuwe logistieke vestiging (Global Parts Center) in Saksen-Anhalt wordt het hart van de wereldwijde wisselstukkendistributie van Mercedes-Benz Trucks en zal in belangrijke mate bijdragen tot de internationale goederenstroom.
  • Een efficiënte wisselstukkenlogistiek is een cruciale factor voor het succes van Daimler Truck en zijn klanten: een snelle en complete levering van wisselstukken houdt vrachtwagens zo veel mogelijk op de weg en minimaliseert dode tijd.
  • Volgens de planning zullen de bouwwerken in 2023 van start gaan en zal de vestiging drie jaar later operationeel zijn.
  • Het Global Parts Center moet van bij de start CO₂-neutraal werken.
  • Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks: “Halberstadt en het Global Parts Center zullen een sleutelrol spelen in de toekomst: de wisselstukken van onze nieuwe logistieke hub zullen ons beter in staat stellen om onze klanten en hun vrachtwagens op de weg te houden en zullen zo bijdragen tot ons motto ‘Trucks you can trust’.”
  • Dr. Reiner Haseloff, Eerste Minister van de deelstaat Saksen-Anhalt: “Saksen-Anhalt is een populaire locatie voor ondernemingen. Dat blijkt eens te meer uit het engagement van Daimler Truck in Halberstadt. Een sterk ontwikkelde infrastructuur, een centrale ligging in het hart van Europa en snel werkende besturen onderscheiden ons van andere locaties. Investeerders worden met open armen ontvangen in Saksen-Anhalt. Ik hoop dat het Global Parts Center, dat talloze arbeidsplaatsen zal creëren in de regio, een waar succes wordt.”

Een flexibele, efficiënte en duurzame wisselstukkenlogistiek is een belangrijke factor voor het succes van Daimler Truck en zijn klanten wereldwijd: dankzij de snelle en complete levering van wisselstukken blijven vrachtwagens zo veel mogelijk inzetbaar en wordt dode tijd tot een minimum beperkt. Dankzij zijn onafhankelijkheid kan Daimler Truck zijn wereldwijde levering van wisselstukken (aftersaleslogistiek) voor Mercedes-Benz Trucks op een nieuwe, nog meer klantgerichte manier organiseren.

In Halberstadt (Saksen-Anhalt) wordt een volledige nieuwe logistieke hub opgetrokken – het zogeheten Global Parts Center – dat zal uitgroeien tot het hart van de wereldwijde wisselstukkenlogistiek. In de toekomst zullen onderdelen vanaf deze centrale locatie worden geleverd, wat bijkomende transportroutes elimineert en de leveringstijd van wisselstukken inkort. De vestiging is ontworpen om aan de eisen van Daimler Truck-klanten te beantwoorden. Regionale concessiehouders kunnen rechtstreeks worden beleverd of kunnen de onderdelen indien nodig zelf afhalen.

Het recent ondertekende contract voor de centrale logistieke hub in Halberstadt werd tijdens een ceremonie in het bijzijn van vertegenwoordigers van de federale overheid, de stad Halberstadt en Daimler Truck aangekondigd door Reiner Haseloff, Eerste Minister van de deelstaat Saksen-Anhalt, Sven Schulze, Minister van Economie, Toerisme en Land- en Bosbouw, Daniel Szarata, Burgemeester van Halberstadt, Jörg Howe, General Representative van Daimler Truck AG, verantwoordelijk voor Wereldwijde Communicatie & Externe Zaken, en Uwe Kazmeier, Head of Customer Services & Parts bij Mercedes-Benz Trucks.

De nieuwe logistieke hub zal tot 300.000 verschillende onderdelen in voorraad houden, van de kleinste schroef tot een complete vrachtwagencabine, voor de bijna drieduizend concessiehouders in ruim 170 landen in alle uithoeken van de wereld. Het Global Parts Center zal dus een belangrijke bijdrage leveren tot de internationale goederenstroom. Dankzij de hypergeavanceerde opslag- en transportbandtechnologie, zullen alle voertuigonderdelen onmiddellijk kunnen worden afgehaald in een geautomatiseerd ‘high-bay’-magazijn en een geautomatiseerd ‘small parts’-magazijn. Volgens de planning zal de bouw van start gaan in 2023 en zal de vestiging zo’n drie jaar later operationeel zijn.

Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks: “Halberstadt en het Global Parts Center zullen een sleutelrol spelen in de toekomst: de wisselstukken van onze nieuwe logistieke hub zullen ons beter in staat stellen om onze klanten en hun vrachtwagens op de weg te houden en zullen zo bijdragen tot ons motto ‘Trucks you can trust’.”

Dr. Reiner Haseloff, Eerste Minister van de deelstaat Saksen-Anhalt: “Saksen-Anhalt is een populaire locatie voor ondernemingen. Dat blijkt eens te meer uit het engagement van Daimler Truck in Halberstadt. Een sterk ontwikkelde infrastructuur, een centrale ligging in het hart van Europa en snel werkende besturen onderscheiden ons van andere locaties. Investeerders worden met open armen ontvangen in Saksen-Anhalt. Ik hoop dat het Global Parts Center, dat talloze arbeidsplaatsen zal creëren in de regio, een waar succes wordt.”

Jörg Howe, General Representative van Daimler Truck AG en verantwoordelijk voor Wereldwijde Communicatie & Externe Zaken: “Ons nieuwe Global Parts Center is het grootste logistieke project in de geschiedenis van onze onderneming. In de toekomst zal de vestiging in Halberstadt een cruciale rol spelen in onze inspanningen om onze vrachtwagens, economie en maatschappij draaiende te houden. Zonder vrachtwagens kunnen fabrieken immers niet draaien en blijven supermarktrekken leeg.”

Sven Schulze, Minister van Economie, Toerisme en Land- en Bosbouw: “Het is een positief signaal voor Saksen-Anhalt als bedrijfslocatie dat er zich opnieuw een wereldwijd actieve onderneming in onze regio vestigt. Deze beslissing geeft de staat en de economische ontwikkeling in de regio een nieuw elan. En met een innovatiemotor als Daimler Truck wordt de locatie nog aantrekkelijker voor andere ondernemingen.”

Daniel Szarata, Burgemeester van Halberstadt: “Halberstadt heet het Global Parts Center van Daimler Truck van harte welkom. We zijn verheugd dat onze stad werd uitgekozen als locatie voor een van de grootste economische investeringen in de regio Harz en in Saksen-Anhalt. De voortdurende inspanningen die de stad de voorbije jaren heeft geleverd, werpen hun vruchten af met deze vestiging. Er worden toekomstbestendige jobs voor uiterst gemotiveerde werknemers gecreëerd in onze districtsstad. De stad Halberstadt zal dan ook alles doen wat in haar macht ligt om ervoor te zorgen dat de onderneming zich gesteund voelt in haar beslissing. Ik wil graag alle betrokken bij het project bedanken voor hun engagement en bijdrage!”

Global Parts Center in Halberstadt: in het hart van de regio Harz voor wereldwijde aftersaleslogistiek

In de toekomst zullen ongeveer 2.600 leveranciers van Mercedes-Benz Trucks onderdelen leveren aan de logistieke hub. Zo zal Halberstadt uitgroeien tot het hart van de wereldwijde wisselstukkendistributie voor Mercedes-Benz Trucks. Ook de distributie van Fuso-onderdelen zal in de toekomst via Halberstadt gaan. In een driefasig logistiek proces zal de nieuwe locatie onderdelen leveren aan een twintigtal regionale logistieke centers over de hele wereld – in onder meer diverse Europese landen, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Brazilië en China – die de onderdelen op hun beurt zullen verdelen naar regionale concessiehouders.

Halberstadt ligt niet alleen in het hart van Duitsland, maar is ook ideaal gelegen tussen de vele Daimler Truck-leveranciers en -klanten in Europa. Dankzij de transportverbinding via federale wegen en snelwegen in de regio kunnen wisselstukken ook snel worden geleverd. De locatie heeft bovendien voldoende ruimte om flexibel te werken op lange termijn.

In de eerste expansiefase zal het nieuwe gebouw in het East Industrial Park in Halberstadt een bruto grondoppervlak van ongeveer 270.000 vierkante meter beslaan, waarvan ongeveer 260.000 vierkante meter logistieke ruimte. In de vestiging worden tot 450 gekwalificeerde arbeidsplaatsen gecreëerd. Na verdere constructiefasen en met de voorspelde bijkomende activiteiten in verbinding met de levering van de wereldwijde wisselstukkenlogistiek, zal dat aantal oplopen tot 600.

Duurzaamheid

De nieuwe logistieke vestiging zal van bij het begin CO₂-neutraal werken: het energieconcept maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen. De vestiging zal gas noch olie gebruiken. In plaats daarvan zullen elektrische warmtepompen het gebouw verwarmen via verwarmingssystemen onder de vloer. Door de lage watertemperaturen en het opslageffect in de industriële vloeren, zal een hoge mate van energie-efficiëntie worden bereikt.

Bovendien zal het dak worden uitgerust met fotovoltaïsche systemen, die jaarlijks tot 13 miljoen kWh aan elektriciteit kunnen opwekken. Dat is meer dan de vestiging zal verbruiken. De overtollige energie van het Global Parts Center zal ter beschikking worden gesteld aan andere Daimler Truck-locaties in Duitsland. De daken van de buitengebouwen worden vergroend.

Ook zal er een groot aantal laadstations voor elektrische voertuigen en fietsen worden voorzien voor de werknemers. Ook voor de vrachtwagens van leveranciers, die hun fleet langzaam maar zeker elektrificeren, zullen geschikte laadopties worden voorzien.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details