Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Mobiele handheld laserscanner brengt werven, kunstwerken en omgevingen razendsnel in kaart

Mobiele handheld laserscanner brengt werven, kunstwerken en omgevingen razendsnel in kaart

De opmars van laserscanners in de bouwsector zet zich door. Zeker nu digitale 3D-modellen vaste prik worden, maken ze het mogelijk om kunstwerken, wegenis, sleufwerken of omgevingen op een efficiënte manier in kaart brengen.

“De mobiele systemen van GeoSLAM zijn in dat opzicht het neusje van de zalm”, weet Bert Meuleman van MOSEG Technologies. “De toepassingen zijn legio en bovendien werken ze razendsnel. Het inmeten van een werf met een mobiele laserscanner van GeoSLAM bespaart je tot 90% tijd. Bovendien wordt de verwerkingstijd van de laserscan gedecimeerd. GeoSLAM biedt zelfs een systeem waarbij je, bij het beëindigen van de scan, onmiddellijk over een gebruiksklare puntenwolk beschikt.”

De ZEB REVO RT (IP51) kan data in real-time verwerken, waarbij je het scanproces live kan volgen op tablet of smartphone.

 

Drie types laserscanner

GeoSLAM heeft drie types laserscanner in het gamma, die allen functioneren op basis van het meest intelligente en ongeëvenaarde SLAM-algoritme, dat volledig ontwikkeld werd in eigen huis.

De ZEB REVO is een lichtgewichttoestel dat 43.000 punten per seconde registreert, met een eenvoudige werking, een compacte vormgeving en een hoge beschermingsgraad (IP64; stof- en waterdicht) als voornaamste troeven. Dit instrument is voornamelijk bedoeld voor ingesloten ruimtes, zoals inspectieputten en ondergrondse rioleringskamers, maar wordt ook succesvol ingezet voor het inmeten van gebouwen en kunstwerken.

De ZEB REVO is een lichtgewichttoestel met een eenvoudige werking, compacte vormgeving en een hoge beschermingsgraad.

 

De ZEB REVO RT (IP51) biedt je de mogelijkheid om de data in real-time te laten verwerken door een mobiele computer die om je schouder hangt, waarbij je het scanproces live kan volgen op tablet of op de smartphone die op het toestel te monteren is. Dit toestel is heel erg in trek voor het scannen van gebouwen, indoor stockpiles, inspectieputten, leidingtunnels en ondergrondse steen- en mergelgroeves.

De ZEB HORIZON is het meest geavanceerde systeem. Het registreert maar liefst 300.000 punten per seconde.

 

De ZEB HORIZON is het meest geavanceerde systeem. Het registreert maar liefst 300.000 punten per seconde, heeft een bereik tot 100 meter (binnen en buiten) en kan zelfs aan een drone gehangen worden om vanuit de lucht een digitaal terreinmodel te maken van wegen- en infrastructuurwerven, gebouwen, kunstwerken, installaties of grote terreinen.

Mobiel, dus ‘schaduwvrij’ meten

“De drie toestellen hebben enkele cruciale zaken gemeen”, vertelt Bert Meuleman van Belgisch verdeler MOSEG Technologies. “Ze werken niet alleen zeer snel en accuraat, maar zijn ook ‘mobiel’. Anders gezegd: ze kunnen scannen tijdens het bewegen en kunnen dus ‘schaduwvrij’ meten. Een enorme troef in vergelijking met de traditionele statische varianten! De GeoSLAM-algoritmes zijn ook enkel gebaseerd op de laserreflecties en zijn dan ook in alle omstandigheden inzetbaar (licht en donker), wat een unieke troef is: daar waar systemen die gebruik maken van Visual SLAM het laten afweten bij duisternis of schemering, kan je met GeoSLAM blijven doorgaan.

Gedetailleerde puntenwolk

De GeoSLAM-scanners draaien voortdurend om twee assen om een sferische dekking te verzekeren. Dit resulteert in het ontstaan van een gedetailleerde puntenwolk, die via de bijhorende software wordt vertaald naar een bruikbaar geometrisch 3D-model. Aan de hand van aanvullende software (GeoSLAM Draw) kun je ook tekenen, meten en rekenen in die puntenwolk. Er zit onder meer een functionaliteit in die automatisch lijnen zoals muren, wegranden en andere lineaire entiteiten zal herkennen en vectoriseren. De digitale registraties zijn te exporteren naar verschillende gangbare CAD-formaten, en naar een aantal generieke formaten van puntenwolken. De puntenwolk kan ook ingekleurd worden via een kleine videocamera onder de scanner, wat een nog realistischere weergave garandeert.

De combinatie van de ZEB Horizon met een drone resulteert in schaduwloze gedetailleerde puntenwolken.

 

“De toepassingen zijn legio”, aldus Bert Meuleman. “Denk bijvoorbeeld aan wegenbouw, waar je op om het even welk moment de stand van uitgevoerde zaken kan inmeten met het oog op werfopvolging, engineering, uitgevoerde hoeveelheden, positionering en geometrie enzovoort. Of aan sloopwerken, waarbij je rekening moet houden met de Tracimat-wetgeving, die stipuleert dat je alle sloopmaterialen moet traceren en vooraf de vermoedelijke hoeveelheden moet inventariseren. Of aan het registreren van  de bestaande toestand van een projectomgeving, waarin je dan later de nieuwe ontwerpen een plaats kunt geven.   


Benieuwd welke mogelijkheden de GeoSLAM-systemen te bieden hebben in jouw werkgebied ?

Neem contact op met Bert Meuleman (0473 64 12 73 – [email protected]). Wij komen graag bij u langs voor een gesprek of demo.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details