Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuw rapport – Grote druk op de transportsector om  over te schakelen op elektrische voertuigen

Nieuw rapport – Grote druk op de transportsector om over te schakelen op elektrische voertuigen

Toonaangevende e-commerce- en productiebedrijven in Europa beschouwen het wegtransport als de meest prioritaire sector om hun CO₂-uitstoot te verlagen. Uit een nieuw rapport van Ipsos en Volvo Trucks blijkt dat bedrijven bereid zijn meer te betalen voor transportleveranciers met een lagere CO₂-uitstoot.

In opdracht van Volvo Trucks peilde onderzoeksbedrijf Ipsos bij honderd grote e-commerce- en productiebedrijven in acht Europese landen naar hun plannen om bij toekomstige aankopen voorrang te geven aan transport zonder fossiele brandstoffen.

De overgrote meerderheid van deze bedrijven heeft doelstellingen bepaald om hun klimaatvoetafdruk te verkleinen. 78 procent van de ondervraagden zegt bereid te zijn om meer te betalen voor een transportleverancier met weinig of geen CO₂-uitstoot en 85 procent is bereid van transportleverancier te veranderen als de leverancier niet aan hun eisen voldoet.

Uit het onderzoek blijkt ook een duidelijk verband tussen hun toekomstige bedrijfsopportuniteiten en de mogelijkheden op het vlak van transport zonder fossiele brandstoffen. 60 procent van de ondernemingen vreest de komende drie jaar klanten te verliezen als ze niet kunnen voldoen aan de vraag van consumenten naar CO₂-arme of CO₂-vrije leveringen.

“We zijn verheugd over dit streven naar vrachtwagentransport zonder fossiele brandstoffen. Dat betekent dat we de komende jaren een enorme verschuiving in de sector zullen zien. We zijn ervan overtuigd dat elektrificering de belangrijkste drijfveer voor emissievrij wegtransport zal zijn en we zijn er trots op dat we voor de meeste toepassingen nu reeds zuiver elektrische vrachtwagenalternatieven aanbieden. Elektrisch rijden brengt meer bedrijfsopportuniteiten met zich mee,” aldus Roger Alm, President van Volvo Trucks.

Volvo Trucks heeft zich wereldwijd als doel gesteld om tegen 2030 de helft van zijn nieuwe vrachtwagens te verkopen met een batterij- of brandstofcelaandrijving. De transitie naar elektrische voertuigen wordt geleid door Europa en Noord-Amerika, waar de doelstellingen nog hoger liggen. Zo ligt het streefcijfer in Europa momenteel op zo’n 70 procent van alle nieuwe vrachtwagens die in 2030 worden verkocht.

Feiten over de enquête

• De enquête werd uitgevoerd in juni 2022 en omvatte interviews met honderd senior professionals, die doorgaans verantwoordelijk waren voor inkoop, logistiek, beheer van de toeleveringsketen en/of duurzaamheid.
• De enquête had betrekking op de volgende landen: Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Nederland, Zweden en Noorwegen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details