Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuwe investeringen bij JOSKIN

Nieuwe investeringen bij JOSKIN

Voor de productie van betrouwbare machines van goede kwaliteit zijn middelen nodig. Bij JOSKIN, om de steeds terugkerende problemen van personeelstekort en ruimtegebrek in Soumagne op te lossen, hebben wij een oplossing: investeren!

Ondanks de gezondheids- en geopolitieke onrust blijft de landbouw een rol spelen en blijft de vraag naar JOSKIN producten toenemen, zodat het bedrijf manieren moet vinden om meer te produceren. Geconfronteerd met moeilijkheden bij het aanwerven van personeel voor zijn fabrieken, is JOSKIN verplicht op een maximale automatisering in te zetten. Wat het probleem van ruimte voor de uitbreiding in Soumagne betreft, dat zal helaas opnieuw een oplossing in het buitenland vinden.

Soumagne, juni 2022 – De centrale plaats in de productiestructuur die Victor Joskin, stichter van de gelijknamige groep, toekent aan hoogtechnologisch gereedschap is niet nieuw. Deze plaats wordt niet ontkend door zijn zoon Didier, covoorzitter, die ook bezorgd is over het lot van het bedrijf en de leiding heeft over de productie: “Wij zijn vastbesloten onze klanten zo goed mogelijk met kwaliteit te bedienen, terwijl wij onze leveringstermijnen voor à la carte machines verkorten en bepaalde Advantage seriën in voorraad houden met een aantrekkelijkere prijs voor de klanten,” legt hij uit. “Wij investeren daarvoor in de modernste productiemachines. Ondanks de hoge initiële kosten resulteren deze investeringen in een betere kwaliteit, betere productieprocessen en bijgevolg in een grotere tevredenheid bij de gebruikers.”

In 2022, na een (iets) rustigere periode als gevolg van de macro-economische gebeurtenissen, werden nieuwe investeringen in werktuigmachines in Soumagne dan ook gemaakt.

In de eerste plaats werd een nieuwe stikstoftank van 41 m³ geïnstalleerd om de 5 CO2-lasersnijtafels te voeden die tijdens de week op 3 pauzes werken. In dezelfde afdeling voor het snijden werden twee glasvezellasersnijmachines van 15 kW voor zeer dikke staalplaten van 4 x 2 m geïnstalleerd. Deze glasvezeltechnologie wordt gekenmerkt door een aanzienlijk hogere verwerkingssnelheid, vrijwel geen vervorming waar er gewerkt wordt op de staalplaten, en een veel lager energieverbruik.

Wat het buigen betreft, moest er op de deconfinement worden gewacht voor de installatie van de nieuwe automatische DAVI zetbank van 3 m voor het dubbelvouwen. Bovendien wordt een nieuwe zetbank van 1 000 ton geïnstalleerd met een tafel van 9 m en alle voorzieningen voor een nauwkeurige positionering van de onderdelen, alsmede een systeem om de buighoek te controleren.

In de bewerkingsafdeling zullen de bezoekers van JOSKIN zeker de Armin hanteringsrobots opmerken die de menselijke tussenkomst vervangen bij het laden en lossen van draaibanken en bewerkingscentra. De nieuwe CNC-draaibank met automatische Iemca staafaanvoer valt daarentegen waarschijnlijk minder op tussen de 20 machines in deze werkplaats. Wat het snijden betreft, wacht een speciale ruimte in de fabriek op de aankomst van een derde laser voor het snijden van buizen en profielen.

Ten slotte, in de lasafdeling, zullen 3 nieuwe robots worden toegevoegd aan de 14 die reeds operationeel zijn in België en Polen, en zullen Kardex geautomatiseerde verticale opslagsystemen aankomen voor het opslaan van mallen en kleine seriën van onderdelen vóór het lassen.

Wat de beschikbare ruimte op de huidige site van Soumagne betreft, is JOSKIN gedwongen Tetris te spelen om zijn zenuwcentrum en de bovengenoemde technologieën met hoge toegevoegde waarde te kunnen behouden!

Het personeel voor het centrale beheer van de ontwikkeling, productie en informatica van de Groep was gepropt in een krap gebouw. Dit werd dus logischerwijs verdubbeld met een extra vloeroppervlakte van 600 m². Na voltooiing zullen de teams van het technische bureau over een comfortabele en ergonomische werkomgeving beschikken, waardoor zij ook met extra personeel kunnen worden versterkt.

Er werd ook ruimte gevonden voor 4 kleine uitbreidingen van de werkplaatsen: een extra 600 m² in de afdeling voor het lassen van de laadbakken, 595 m² voor het lossen van kleine leveringen voor de fabriek, 90 m² voor de hierboven genoemde nieuwe Kardex systemen en 210 m² voor de voorbereiding van het materiaal vóór het verven. Deze 4 gebouwen zouden in 2022 klaar moeten zijn.

Voor het overige is JOSKIN genoodzaakt elders naar investeringsoplossingen te zoeken. Echter is de strategie nog steeds speciale assemblagelijnen voor één of meer gamma’s van producten te behouden om de productiestroom te versnellen en aan de vraag te kunnen blijven voldoen.

Op de site van Trzcianka in Polen is in maart begonnen met de bouw van een bufferopslaghal van 12 000 m² tussen de productie-eenheid en de galvanisatie-eenheid. Enerzijds is het de bedoeling opslagruimten zoveel mogelijk uit de productiezone te halen om ze maximaal te kunnen benutten voor de productie en assemblage. Anderzijds kunnen de eindproducten die in gestandaardiseerde seriën worden vervaardigd, worden opgeslagen en afgewerkt volgens de keuzes van uitrusting van de klant. Een uitbreiding van het bedrijfsterrein met ongeveer 9 ha staat eveneens op de agenda.

In Frankrijk is op de site van Leboulch in Normandië een vergunningsaanvraag ingediend voor een nieuwe hal van 5 900 m². Er zal vooral laswerk worden verricht, maar ook een indrukwekkende automatische straalmachine zal worden geïnstalleerd voor grote onderdelen die moeilijk te verwerken zijn in de huidige straalmachine. De locatie van deze hal zou ook de organisatie van de interne stromen van de site moeten verbeteren, met een verwachte stijging van de productiviteit.

Ten slotte is JOSKIN, met de welwillendheid van het Luxemburgse Ministerie van Economie, van plan om een gloednieuwe eenheid van 15 700 m² te bouwen op een terrein van 6 ha in Esch-sur-Alzette in het zuiden van het Groothertogdom. Het wordt een speciale fabriek voor de assemblage van grote kipwagens en stalmeststrooiers. Het zal een lijn voor de oppervlaktebehandeling omvatten met een automatisch systeem voor het stralen, verven en transport. De montage van de aanhangwagens zal worden uitgevoerd met behulp van op afstand bediende montagewagens. Dit project is in de vergunningsfase en zal in 2023 worden uitgevoerd.

Dit zal de plannen van JOSKIN niet afsluiten. Er zijn studies aan de gang voor andere fabrieksprojecten, zo mogelijk in de buurt van de historische vestiging van Wergifosse in Soumagne. Helaas gezien de stedelijke situatie en de moeilijkheid om in België aan te werven, wordt echter ook onderzoek in het buitenland verricht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details