Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Grondverzet

Nieuwste generatie werkt nog productiever

cat-wiellader-972XE
De nieuwe Cat 966 XE en 972 XE werken veel zuiniger en efficiënter door de CVT-aandrijflijn (Continue Variabele Transmissie).

Tekst | Pieter de Mos

Beeld | Caterpillar

30 maart 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Sinds Caterpillar is begonnen met de Next Gen serie komen er steeds meer verbeterde wielladers en graafmachines beschikbaar. Actueel zijn de wielladers 966 en 972 en hun XE-versies, alsmede de deels elektrische 988K XE. Bij de hydraulische graafmachines valt de nieuwe Cat 336 op.

Bij de vernieuwde wielladers uit de 966- en 972-serie verhogen meerdere standaardtechnologieën de efficiëntie van de machinist. De consistent hoge laadbakvulfactoren verhogen de productiviteit met maximaal 10 % en de fors verlengde onderhoudsintervallen (van 500 naar 1.000 uur) verlagen de onderhoudskosten tot 20 %. Maar het kan nog beter: bij de nieuwe Cat 966 XE en 972 XE maakt de door Caterpillar zelf ontworpen en gefabriceerde CVT-aandrijflijn (Continue Variabele Transmissie) deze wielladers tot 35 % zuiniger dan de eerdere powershift-modellen, met zelfs tot 25 % lagere onderhoudskosten. 

De elektrische aandrijvingen van de nieuwe 988K XE zorgen voor snellere afdalingen, een fors verbeterde trekkracht en verhoogde hydraulische opbreekkracht.

Efficiënt gebruik

De vernieuwde wielladers maken standaard gebruik van Cat Payload met Assist. Door de nauwkeurige weging van laadbakinhoud zijn machinisten sneller klaar bij het laden van kippers en dergelijke. De laadgegevens worden in real time doorgestuurd naar het display van de machinist voor een handmatige tip-off. De nieuwe Cat AutoDig met ‘Auto Set Tires’ zorgt voor consistent hoge laadbakvulfactoren en een zo kort mogelijke ladingstijd. Dankzij ‘Auto Set Tires’ wordt het doorslippen van de banden aanzienlijk beperkt. De machinist kan verder aangepaste profielen instellen voor klantspecifieke toepassingen. 

Sneller en productiever

De nieuwe 988K XE biedt een algehele efficiëntieverhoging met 25 % en van de laadapplicaties met maximaal 49 % in vergelijking met de reguliere 988K. De Economy-modus en de snellere cyclustijden verlagen het brandstofgebruik van de duurzame Cat C18-motor. Het resultaat van de beproefde elektrische aandrijvingen is tot 10 % snellere afdalingen, een fors verbeterde trekkracht en verhoogde hydraulische opbreekkracht, waardoor de productie tot 5 % omhoog gaat. Het geupdate ontwerp biedt een optioneel contragewicht om de stabiliteit te verhogen. Een nieuw Go-Pedal voor de 988K XE heeft drie dynamische remniveaus. Standard Tyre Slip Prevention vermindert het slippen en bandenslijtage. De nieuwe optionele Cat Autodig-functies kunnen de graafcyclus tot 10 procent versnellen. Lift stall-preventietechnologie regelt automatisch de trekkracht tijdens het graven. 

Bij de vernieuwde wielladers uit de 966- en 972-serie verhogen meerdere standaardtechnologieën de efficiëntie van de machinist.

Grotere efficiëntie is te leren

Door de juiste bedieningstechnieken aan te leren met behulp van de nieuwe Cat Operator Coaching gaat de machine-efficiëntie omhoog met als resultaat tot 15 % kortere cyclustijden en 10 % betere bakvulfactoren. De machinist kan daarbij gebruik maken van de nieuwe joystickbesturing (STIC™). Die zorgt voor een tot 47 % stillere werking en biedt nauwkeurige machinebesturing met minimale armbewegingen. Door het linkerpedaal te moduleren van 100 naar 25 % verlaagt het nieuwe trekkrachtcontrolesysteem (RSC) de kans op wielslip zonder de hydraulische efficiëntie te verminderen. Het nieuwe hydraulisch systeem met positieve stroomregeling (PFC) van de lader verhoogt het gevoel van de bak en het reactievermogen. 

Door zijn krachtige hydraulische systeem biedt de nieuwe Cat 336 graafmachine op rupsen hoge graafkrachten en dito zwenkkoppel.

Nieuwe Next Gen Cat 336 

Door zijn krachtige hydraulische systeem biedt de nieuwe Cat 336 graafmachine op rupsen hoge graafkrachten en dito zwenkkoppel. Zijn grote betrouwbaarheid dankt de 336 aan zijn sterke constructie en de 4 miljoen beproefde bedrijfsuren van de Cat C7.1-motor. Drie motormodi stemmen het vermogen af ​​op de eisen van het werk en besparen tegelijkertijd brandstof. De Power-modus levert maximaal vermogen voor veeleisende taken, de Smart-modus stemt het motor- en hydraulisch vermogen automatisch af op de graafomstandigheden om het brandstofverbruik te verlagen. Dat doet de Eco-modus door het motortoerental te verlagen tot een constante 1500 omw/min. Het Cat Payload-weegsysteem, de Grade Assist en 2D Grade met diepte- en hellingsindicatie verhogen de productiviteit van de machine. Auto Hammer Stop waarschuwt machinisten na 15 seconden continu hameren en schakelt de hamer na 30 seconden uit om slijtage te voorkomen. Auto Dig Boost en Auto Heavy Lift verhogen de indringkracht van de bak en het hefvermogen met 8 % en Lift Assist helpt machinisten te voorkomen dat de machine kantelt.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details