Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nu al nadenken over bevoorrading met groene energie op de werf
Langs autosnelweg A15 in Nederland wordt momenteel het grootste snellaadstation voor zwaar materieel ter wereld gebouwd.

Nu al nadenken over bevoorrading met groene energie op de werf

Werken met Zero Emission machines is nog geen gemeen goed in Belgie. Daar gaat snel verandering in komen als het aan beroepsvereniging Sigma ligt. Tijdens de nieuwjaarsreceptie kondigde voorzitter Dries Van Haut dan ook de start aan van een ‘Werkgroep vergroening’.

De nieuwe werkgroep moet antwoord gaan geven op vragen van ondernemers zoals: “Hoe ga je een vloot van elektrische machines opladen als die pakweg een nieuwe weg aan het aanleggen zijn? Of hoe ga je de waterstofbevoorrading organiseren op de werf? Volgens de Sigma-voorzitter zijn dat zaken waar men vandaag nog geen pasklare oplossing voor heeft, maar die op korte termijn wel opgelost moeten worden in de strijd om verduurzaming, energiebesparing en verminderen van kwalijke uitstoot. Er zijn volgens Dries al goede voorbeelden van. Zoals de fabrikant van bouwmachines die een eigen waterstof bevoorradingsvoertuig ontwikkelde om de door het bedrijf te bouwen waterstofmachines te kunnen vullen.

Laadstation voor zwaar materieel

“Maar ook voor elektrische toestellen worden er oplossingen bedacht”, vertelt Dries Van Haut. “Ik las in een recent artikel in Cobouw dat langs de A15 autosnelweg in Nederland momenteel door een tijdelijke vereniging van aannemers samen met een energiecoöperatie het grootste snellaadstation voor zwaar materieel ter wereld wordt gebouwd. Door gebruik te maken van de vlakbij gelegen windmolens kunnen de elektrische werfmachines aan 39 snellaadpalen geladen worden.”

Sigma-voorzitter Dries van Haut: “Ook in België zijn er initiatieven en steunmaatregelen, maar deze zijn dikwijls minder bekend.”

Overleg over steunmaatregelen

“Ook in België zijn er initiatieven en steunmaatregelen, maar deze zijn dikwijls minder bekend,” aldus Dries Van Haut. “Om die reden zijn we binnen Sigma gestart met een werkgroep Vergroening. Deze moet in eerste instantie in kaart brengen welke technologieën marktrijp zijn of er binnenkort aankomen en dan ook kijken welke steunmaatregelen er bestaan. Ondertussen staat er ook reeds een overlegmoment met de Vlaamse overheid in de steigers om na te gaan of er extra steunmaatregelen kunnen worden gerealiseerd. Daarover krijgt u in de toekomst zeker nog meer informatie.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?