Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nu het weer mocht werd MATEXPO 2021 meteen een recordeditie
Bij GM Recycling stonden meerdere grote recyclingmachines van bekende merken en ze kregen veel bekijks.

Nu het weer mocht werd MATEXPO 2021 meteen een recordeditie

Maar liefst 41.671 bezoekers bezochten Kortijk Xpo in vijf dagen tijds

Met een recordaantal bezoekers sloot de lang verwachte materieelvakbeurs MATEXPO op zondag 12 september de deuren. In vijf dagen tijd ontvingen de ruim 370 exposanten maar liefst 41.671 bezoekers, bijna 2000 meer dan tijdens de ook al succesvolle pré-Corona-editie van 2019.

Verkoopdirecteur Pierrot Herssens van Mercedes-Benz Vans presenteerde de gloednieuwe bestelauto Citan. Compact en toch 2 Europallets kunnen meenemen.

Het waren spannende maanden voor de organisatoren van de grootse materieelvakbeurs in dit deel van Europa. Kon de vakbeurs doorgaan in september en onder welke condities? Opgelucht werd ademgehaald toen bleek dat na 1 september in België de meeste restricties werden opgeheven. Ergo: Matexpo 2021 kon een normale vakbeurs worden. En zo geschiedde. In de woorden van directeur Gregory Gregory Olszewski: “Exposanten, bezoekers en partners, iedereen keek reikhalzend uit naar deze bijzondere editie van MATEXPO. Het ideale beursweer en de drang om elkaar weer ‘in het echt’ te ontmoeten waren de ideale mix voor een zeer succesvolle 39ste editie.” De organisatie blikt dan ook zeer tevreden terug op MATEXPO 2021 en kijkt er nu al naar uit om in 2023 de ongetwijfeld ook bijzondere 40ste editie te mogen organiseren! Die vindt plaats van 6 tot en met 10 september, uiteraard weer in Kortrijk Expo. Exposanten kunnen zich nu al daarvoor aanmelden.

Voor het echter zover is, gaan we eerst nog genieten van de DEMO DAYS powered by Matexpo. Dit buitenevenement – Be sure to bring your boots – vindt plaats op 3 en 4 september ergens in Wallonië. Tijdens de DEMO DAYS draait alles om werkende machines: doorlopend demo’s en testen van graafmachines, trucks, kippers, accessoires en ander materieel. Meer info over de juiste locatie lezen we straks op www.demodays2022.be/nl/.

Wereldprimeur bij Bergerat Monnoyeur was de CAT P232, een enorme betonvergruizer met bekopening van maar liefst 1280 mm en een cyclustijd van 3,3 seconde.

Overzicht noviteiten

LUYCKX: Na zo’n lange tijd wachten rekenden we op leuke en bijzondere nieuwtjes van de exposanten. We werden niet teleurgesteld. Neem bijvoorbeeld Luycks. Deze specialist in de distributie en service van machines voor de burgerlijke bouwkunde, goederenbehandeling en landbouw toonde meerdere primeurs. Over de 37 tons Hitachi ZX350LC-7 met waterstofbijmenging leest u verderop in deze editie. De Hitachi-dealer toonde ook de interessante full electric ZE85. Deze 8,5 tons Zero Emission graafmachine heeft volgens de bouwers “hetzelfde hoge prestatieniveau en bedieningscomfort als de ZX85US waarop hij is gebaseerd”. De ZE85 biedt een draaitijd van vier uur in zijn maximale configuratie. Voor onafhankelijke stroomleverantie op verafgelegen plekken is er dan de KTEG Powertree, een Highspeed Power Charger (800 V) in de vorm van een mobiele bufferopslagunit.

SMT en VOLVO: Bij Volvo Construction is het ook Zero Emissie dat de klok slaat. Op buitenstand A10 stonden dan ook de nieuwste elektrische aangedreven machines te pronken: de 2,7 tons compacte graafmachine ECR25 Electric en de 5 tons wiellader L25 Electric. Andere primeur voor MATEXPO-bezoekers was de volledig nieuwe Sennebogen 835 G. Deze 47 tons overslagmachine is uitgerust met de nieuwste generatie motoren en het innovatieve Green Hybrid energieterugwinningssysteem.

JCB: de Britse fabrikant mag niet ontbreken bij het bespreken van nieuwe elektrisch aangedreven machines. Naast de al bekende minigraver en compacte wiellader uit het E-TECH programma stond op buitenstand A14 ook de nieuwe, stille en uitstootloze 2,5 tons elektrische verreiker 525-60E met zijn maximale hefhoogte van 6 m.

Veel belangstelling was er bij JCB voor het groeiend aantal electrisch aangedreven machines.

BERGERAT MONNOYEUR: Op de bekende hoekstand B01 was van Caterpillar nagenoeg de gehele nieuwe Next Gen serie aanwezig. Wereldprimeur was de CAT P232, een enorme betonvergruizer met bekopening van maar liefst 1280 mm en een cyclustijd van 3,3 seconden. Hij was bevestigd aan een 330 GC Next Gen graafmachine. Vlak daarnaast stond de nieuwe 352 UHB sloopmachine die in 2020 winnaar werd bij de World Demolition Awards. De 65 tonner is met recht een kanjer: hij bereikt een sloophoogte van bijna 28 m.

PLADDET: Onze Zeeuwse onderdelenfabrikant stal de show met een enorm kantelstuk. Deze CW100 is geschikt voor machines tot maar liefst 120 ton. Tegelijkertijd zagen we tiltrotator ST4, de kleinste tiltrotator van de Zweedse SMP familie. Ander nieuwtje was de ‘Wood Cracker’. De nieuwe Westtech CL320 is een veelzijdige bomenknipschaar die aan alle merken graafmachines tussen 12 en 20 ton kan worden gehangen.

VERHOEVEN BELGIUM: De Takeuchi TB325R is een binnendraaier die niet onder doet voor de populaire TB225. De 2,5 tons nieuweling heeft nauwelijks overhang, is daardoor ook inzetbaar in kleine of smalle ruimtes en gemakkelijk met een drietal bakken te vervoeren op een aanhanger.         

MANITOU BENELUX: maar liefst 21 machines stonden er op de stand, waaronder innovaties zoals de elektrische 200ATJ-E hoogwerker voor ruwterrein, de roterende verreikers uit de gloednieuwe Manitou MRT Vision en Vision+ serie en de uiterst compacte starre verreiker MT-930. Met het slimme Reviv’Oil systeem voor beheer van de hydrauliekolie werd bij de Green Award een tweede plaats behaald.

Onverwachte primeur bij Manitou was deze electrisch – want met waterstof – aangedreven roterende verreiker MRT e 2660.

Recycling prominent aanwezig

RECYCLING: Meer nog dan voorheen was de recyclingsector prominent aanwezig. Een kleine selectie: De VAN LAECKE GROUP presenteerde als innovatieprimeur de Stonewasher SW1000. Een waterbad dat gebruikt wordt voor het scheiden van drijvende delen in steenpuin. ALLU liet zien dat haar gamma is aangevuld met een serie breekbakken voor graafmachines van 10 tot 35 ton. Bij STOEVELAAR stond een Hammel verkleiner VB 850 DK, waarvan er al meerdere zijn verkocht (ook eentje aan Smet Rental). Last but not least zagen we bij VAN DER SPEK TERNAT de nieuwe 120X vergruizer van Rubblemaster met een verwerkingscapaciteit van 350 ton per uur.

Ook binnen veel te zien

Binnen in de hallen was ook het nodige te beleven. Daar toonde DAF Trucks de nieuwe XG+ als onderdeel van de nieuwe, langverwachte truckrange waar ook de XF en XG deel van uitmaken. Dat alles onder het motto ‘Start the Future’. DAF is de eerste Europese truckfabrikant die een nieuwe generatie vrachtwagens introduceert met een zeer aantrekkelijke en aerodynamische vormgeving. Die is het resultaat van de extra vrijheid die geboden wordt door de nieuwe Europese regelgeving voor afmetingen en gewichten van vrachtwagencombinaties.

IVECO was natuurlijk prominent aanwezig met de T-Way, de nog robuustere opvolger van de beruchte Trakker.

Met de full electric ZE85 heeft Hitachi een krachtige 8,5 tons Zero Emission graafmachine neergezet.

MERCEDES-BENZ: klein van buiten, maar groot van binnen en met een modern interieur, waarbij de dynamische, horizontale vorm van het dashboard in het oog springt. De 4,5 m lange Citan komt op de markt als Gesloten Bestelwagen en als Tourer. Later komen daar nog varianten met een lange wielbasis bij. De laadruimte is groot: 2,9 kuub en er passen twee Europallets in. Het trekvermogen met de 85 kW sterke dieselmotor komt uit op 1,5 ton. De elektrisch aangedreven versie, de eCitan, is volgend najaar beschikbaar.

We sluiten af met de KT18PZ, de hoogste, op een gesloten bestelwagen gemonteerde hoogwerker. Hij stond op de stand van Klubb-dealer RENT AND SALE@GROEP MAES en was gemonteerd op een Mercedes Sprinter 5T. De werkhoogte bedraagt 19 m en het zijdelings bereik 9,40 m.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details