Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Online bieden op bouwmachines stijgt door Coronavirus

Online bieden op bouwmachines stijgt door Coronavirus

Ook zonder gezang van veilingmeesters gaan de verkopen door bij Ritchie Bros.

Komende tijd is het een stuk stiller op de veilinglocaties van Ritchie Bros., ‘s werelds grootste veilinghuis van zwaar materieel. Ook in Moerdijk (Noord-Brabant), waar vijfmaal per jaar een drukbezochte veiling gehouden wordt met ‘zingende’ veilingmeesters, blijft het theater leeg. Staat de handel stil? Integendeel. Als gevolg van de coronavirus pandemie, houdt Ritchie Bros. al haar veilingen voorlopig geheel via internet en zag in maart zelfs een ongekend hoge online participatie. Ook in Moerdijk zal het bedrijf tussen 17 en 22 april een online materieelveiling houden met honderden items.

Van Schijndel tot Singapore

Ritchie Bros. verkoopt wereldwijd zo’n 4.6 miljard Euro per jaar aan materieel en investeerde de afgelopen jaren flink in de ontwikkeling van platformen en technologie. Sinds de lancering van live online bieden in 2002 zag het bedrijf een sterke toename van internetparticipatie. Bieders blijven op locatie en online meedoen, toch wordt tegenwoordig bijna 80% van de winnende biedingen via de website of app geplaatst.

“De veilingervaring als je in het theater zit blijft het allermooist. Maar technologie maakt het meedoen in de veiling makkelijker en minder tijd- en plaatsafhankelijk,” aldus Diederick van Haselen, Regional Sales Manager Benelux & Nordics. “Dit geldt voor het loonbedrijf in Schijndel, maar ook voor dat bouwbedrijf in Singapore. We verbinden partijen in een zeer brede internationale markt en brengen ze samen in een betrouwbare, transparante verkoopomgeving. Misschien nu wel meer dan ooit.”

Geheel online

Toen de Europese opmars van het coronavirus in beeld kwam, besloot Ritchie Bros. om haar aankomende veilingen in Frankrijk, Engeland en Duitsland geheel online te houden. In plaats van ‘live’ online veilingen werd er gebruik gemaakt van de Termijnveilingen (Timed Auctions), een veilingsysteem dat Ritchie Bros. zo’n tien jaar geleden al ontwikkelde om kleinere items te veilen. Het is een eenvoudige maar krachtige online veilingmethode, waarmee kopers gedurende enkele dagen kunnen bieden op items naar keuze. Nu worden dus ook bulldozers, graafmachines en zware trekkers via dit systeem geveild. De drie veilingen bleken zeer succesvol en zijn getuige dat meer en meer bedrijven in de industry technologie omarmen om te kopen en verkopen.

Van Haselen: “Enkele veilingrecords werden zelfs verbroken. Bij elkaar deden maar liefst 6200 bieders vanuit de hele wereld mee, de prijzen waren sterk en het materieel werd in miljoenen Euro’s omgezet voor onze verkopende klanten.”

Grondverzet- en loonwerkbedrijf Kloosterman BV uit Kapelle werkt al langer met Ritchie Bros. samen en verkoopt ook in deze tijden machines via de online Ritchie Bros. veilingen. “Bij de reguliere veilingen hebben we meestal een aardig idee wat de opbrengsten zullen worden,” aldus Jan-Kees Kloosterman. “Het was dit keer even afwachten, maar we zagen al snel dat de internationale participatie en resultaten van deze online veilingen bijzonder goed waren. We hebben meteen meer machines in de Moerdijk veiling in april gezet.”

Veiling in Moerdijk

Voor de online veiling in Moerdijk tussen 17 en 22 april staat de teller momenteel op zo’n 1500 machines en het aanbod groeit door. Enkele bijzondere machines in het aanbod zijn een 2019 Volvo ECR235EL graafmachine, een 2017 Atlas 160W BLUE mobiele graafmachine en een 2015 Manitou MRT2540+ verreiker. Ook zijn er o.a. wielladers, hoogwerkers, generatoren, trailers en auto’s waarop geboden kan worden. Voor het aanbod, informatie over kopen en verkopen en meer, kijk op www.rbauction.nl/moerdijk of bel +31.168.392.200.

En de Moerdijk veiling hierna? Die staat gepland op 10 t/m 12 juni en hopelijk is op die dagen het ‘gezang’ van de veilingmeesters weer te horen in Moerdijk. Want dat blijft toch uniek.

De marktplaats is open

Naast de veilingen van Ritchie Bros. ziet het bedrijf ook groei op haar online marktplaats Marketplace-E (www.ironplanet.com/marketplace-e). Op deze website staat een ruim aanbod van machines en worden kopers en verkopers met elkaar verbonden om tot een verkoop te komen. Ook de komende weken worden hier veel mooie machines verwacht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details