Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Ontwikkelingsmijlpaal: Daimler Truck test brandstofcelvrachtwagen met vloeibare waterstof

Ontwikkelingsmijlpaal: Daimler Truck test brandstofcelvrachtwagen met vloeibare waterstof

Daimler Truck bereikt de volgende mijlpaal op zijn weg naar duurzaam transport met aandrijfsystemen op waterstof. Sinds vorig jaar ondergaat het brandstofcelprototype Mercedes-Benz GenH2 Truck intensieve tests, zowel op het interne testcircuit als op de openbare weg. Daimler Truck neemt nu een bijkomend prototype in gebruik om vloeibare waterstof te testen. Politieke steun voor het ontwikkelingsprogramma krijgt Daimler Truck van Daniela Schmitt, Minister van Economische Zaken van Rijnland-Palts, die vandaag de regionale waterstofweek ‘WOCHE DES WASSERSTOFFS SÜD’ (#wdws2022) opende met een proefrit in Wörth am Rhein (Duitsland).

Een nieuw geïnstalleerd prototype van een vulstation aan het ontwikkelings- en testcentrum van Wörth maakt het mogelijk om waterstof te tanken. Recent vierde Daimler Truck samen met Air Liquide de eerste succesvolle tankbeurt met vloeibare waterstof (LH2) voor de vrachtwagen. Tijdens het proces wordt cryogene vloeibare waterstof met een temperatuur van -253 graden Celsius in twee tanks van 40 kilogram aan beide zijden van het chassis getankt. Dankzij de uitmuntende isolatie van de waterstoftanks kan de waterstof voldoende lang op temperatuur worden gehouden zonder actieve koeling.

Daimler Truck geeft bij de ontwikkeling van waterstofaandrijvingen de voorkeur aan vloeibare waterstof. In deze geaggregeerde toestand heeft de energiedrager namelijk een gevoelig hogere energiedichtheid dan gasvormige waterstof. Daardoor kan er meer waterstof worden getankt, waardoor het rijbereik aanzienlijk toeneemt en de prestaties van conventionele dieselvrachtwagens worden geëvenaard. De ontwikkelingsdoelstelling voor de productierijpe GenH2 Truck is een rijbereik van 1.000 kilometer en meer. Zo leent de vrachtwagen zich perfect voor flexibele en veeleisende toepassingen, met name op het gebied van zwaar langeafstandstransport. De serieproductie van waterstofvrachtwagens zal naar schatting van start gaan in de tweede helft van dit decennium.

Compleet waterstofengagement

Tegelijkertijd ontwikkelt Daimler Truck samen met Linde een nieuw proces voor de verwerking van vloeibare waterstof, de zogeheten sLH2-technologie (‘subcooled liquid hydrogen’). Deze innovatieve benadering biedt een nog hogere opslagdichtheid en een eenvoudiger tankproces dan bij LH2. Tegen 2023 willen de ondernemingen het eerste prototypevoertuig voltanken aan een pilootstation in Duitsland. Daimler Truck en zijn partners streven ook naar een hoge mate van transparantie en openheid wat de relevante interfaces voor de gezamenlijk ontwikkelde technologieën betreft. Het doel bestaat erin om samen te werken met andere ondernemingen en verenigingen zodat ze hun eigen tank- en voertuigtechnologieën kunnen ontwikkelen die de nieuwe standaard voor vloeibaar waterstof hanteren om zo een wereldwijde massamarkt voor het nieuwe procedé te creëren.

Wat de infrastructuur voor waterstofpompstations langs belangrijke Europese transportroutes betreft, wil Daimler Truck samenwerken met de ondernemingen Shell, BP en TotalEnergies. Daimler Truck is ook aandeelhouder van waterstoftankstationoperator H2 MOBILITY Deutschland. Bovendien hebben Daimler Truck, IVECO, Linde, OMV, Shell, TotalEnergies en Volvo Group zich geëngageerd om samen de grootschalige implementatie van waterstofvrachtwagens in Europa te faciliteren in het kader van de belangengroep H2Accelerate (H2A).

Op zijn weg naar een CO₂-neutrale toekomst heeft Daimler Truck zijn strategische koers duidelijk uitgestippeld en streeft de constructeur consequent naar een dubbelstrategie in de elektrificering van zijn gamma, met batterijaandrijvingen enerzijds en waterstof anderzijds. Het doel is om tegen 2039 enkel nog nieuwe voertuigen aan te bieden die koolstofneutraal zijn in gebruik.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details