Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuws

Ook onderwater is goed te werken met graafindicatie

Sitech-submersible-kit-graafmachine

Tekst | Pieter de Mos

Beeld | Sitech

14 december 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het standaard graafindicatiesysteem van Trimble Earthworks geeft machinisten de mogelijkheid om sneller, nauwkeuriger en daardoor productiever te werken. Dat is niet alleen zo bij het maken van taluds en afgravingen. Het is ook mogelijkheid om het systeem qua hardware extra robuust te maken voor werkzaamheden onderwater.

Aan land zien we goed wat we doen, maar bij werkzaamheden onderwater blijft het raden. Gelukkig heeft Trimble bij Earthworks de mogelijkheid toegevoegd om de uitgeschepte gebieden in kaart te brengen. Daarvoor zijn bij de hardware enige aanpassingen mogelijk om het systeem extra robuust te maken. Trimble heeft hiervoor een zogenaamde ‘submersible kit’ ontwikkeld en die zorgt ervoor dat de sensoren en kabels goed beschermd zijn tegen de corroderende invloed van (zout) water en de toenemende druk tot 25 meter diepte. Om de noodzakelijke bescherming te bieden zijn de sensoren in een speciaal hiervoor uitgefreesde roestvrijstalen behuizing geplaatst. Bovendien worden de kabels die de sensoren met elkaar verbinden extra beschermd met behulp van hydraulische slangen. En tot slot worden de kabelhulzen en sensorenbehuizing afgevuld met stikstof om ervoor te zorgen dat de ‘submersible kit’ voor langere tijd lucht- en waterdicht blijft.

Graafkraan uitgerust met het submersible systeem. De detailfoto toont de gebruikte waterdichte behuizing van de sensoren.

Kleurenkaart onderwatergebied

Trimble Earthworks biedt de machinist tal van mogelijkheden voor visualisatie van uitgeschepte gebieden onder water. Zo kan hij in de cabine op de monitor in kleur op de kaart zien welke gebieden hij reeds ontgraven heeft en of dat op de gewenste diepte is gebeurd.

Bij gebruik van het online platform WorksOS kan de voortgang van die onderwater werkzaamheden in real time van op kantoor worden gemonitord. Het platform laat eveneens volumeberekeningen en rapportage toe. WorksOS is de vervangende software van het bekende VisionLink en het nieuwe platform waarin de 3D-monitoring opnieuw is doorontwikkeld. Hat kan hierdoor een uitgebreider en beter inzicht bieden van de lopende projecten. Met Trimble WorksOS wordt het erg eenvoudig om de dagelijkse hoeveelheden van grondstromen te beheren. Dezelfde data kan tevens worden gebruikt voor controlemetingen of zelfs voor opleveringen.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details