Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Ook verhuursector biedt oplossing voor stof- en geurbestrijding

Ook verhuursector biedt oplossing voor stof- en geurbestrijding

Stofbestrijding is meer dan de boel met een tuinslang nathouden. En iedereen die in de bouw werkt, komt in aanraking met stof. Stof is soms alleen maar lastig (niesbuien), maar het kan ook leiden tot ernstigere effecten zoals blijvende kortademigheid. En wie te veel schadelijk kwartsstof inademt, kan zelfs ernstige longaandoeningen krijgen zoals stoflongen en longkanker.

Euro Rent heeft al jaren aandacht voor stofvrij werken. Zo verhuren zij diverse modellen stofzuigers voor fijn of grof stof, al dan niet droog of nat. Tevens bevat het gamma luchtreinigers voor fijn stof dat zich in de lucht bevindt. Omdat Euro Rent overtuigd is van het belang van het terugdringen van fijnstof in de bouw, gaat de verhuurspecialist nog een stapje verder en biedt het vanaf nu ook nevelkanonnen te huur aan.

Kris Coppens, zaakvoerder Euro Rent legt uit: “Sinds 2017 zijn aannemers verplicht om bij bouw-, sloop- en infrastructuurwerken de stofemissies zo laag mogelijk te houden. Deze wetgeving is van toepassing op alle werken uitgevoerd in open lucht door een aannemer en die langer dan één dag duren. Wat nog niet veel aannemers weten, is dat sinds 17 januari 2020 alle arbeidsmiddelen die gebruikt worden voor het slijpen, boren of bewerken van materiaal dat kwarts bevat, uitgerust moeten zijn met een stofafzuiging of een systeem van watertoevoeging. Inspecteurs van Toezicht op het Welzijn op het Werk zullen in 2020 extra aandacht besteden aan de correcte naleving hiervan.”

Het stijgen of verwaaien van nieuw stof op de bouwwerf wordt door de fijne nevel ook beperkt waardoor er een beter werkklimaat ontstaat.

 

Verneveling op bouwwerven

De Belgische bouw- en vastgoedsector sloopte in 2019 maar liefst 8.278 gebouwen van meer dan 20 jaar oud, een gemiddelde van 160 per week. Dat blijkt uit een analyse van vastgoedmakelaar ERA. In 95 % van de gevallen wordt er gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwproject. “Lange tijd waren nevelkanonnen eerder op overslagterreinen en bij puinbrekers te vinden dan op sloop- en afbraakprojecten”, aldus Kris Coppens. “Maar overheden en opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen aan het beperken van stof en stank bij sloop- en renovatieprojecten, zeker als die in de bebouwde kom liggen. Euro Rent speelt hierop in door professionele nevelkanonnen aan haar verhuurgamma toe te voegen.”

Na een uitgebreide marktstudie is Euro Rent de samenwerking aangegaan met het Kortrijkse bedrijf SprayStream. Dit bedrijf heeft als marktleider een ijzersterke reputatie in stofbestrijding en verneveling. “Er bestaan tal van nevelmachines en fabrikanten op de markt, maar bijna allemaal verkopen ze een veredeld sneeuwkanon zoals we dat kennen van de wintersport. Bij SprayStream is dit niet het geval. Hier is men vertrokken vanuit het basisprobleem ‘stof’ en hebben ze met een team van eigen en ervaren ingenieurs een oplossing bedacht”, aldus Kris Coppens.

De verhuurspecialist gaat nog een stapje verder en biedt vanaf nu ook nevelkanonnen te huur aan.

 

Gebruik van een nevelkanon

Euro Rent verhuurt vijf verschillende modellen nevelkanonnen. Van een compact, draagbaar model voor binnen gebruik tot een volledig selfsupporting systeem op frame voorzien van watertank én aggregaat. Het principe blijft telkens hetzelfde: stof in de lucht wordt met microfijne nevel ‘gevangen’. De microdruppels binden zich aan de even groot zijnde stofdeeltjes waardoor het stof zwaarder wordt, zich minder snel beweegt en neerslaat. Bijkomend voordeel: het stijgen of verwaaien van nieuw stof op de bouwwerf wordt door de fijne nevel ook beperkt waardoor er een beter werkklimaat ontstaat.

Elk nevelkanon is zeer multifunctioneel inzetbaar. De hoek, afstand en oscillatie van het nevelkanon zijn aan te passen aan de behoefte. En de grotere mistkanonnen van Euro Rent met een worpafstand van 35 tot 50 m zijn uitgerust met een nevelring. Hiermee kan het waterdebiet met 50 % gereduceerd worden. Een fasecontrole plus stekker met fasewisselaar maken het mogelijk om eenvoudig de fasen te wisselen zonder enige aanpassing in de elektrische (werf)kast.

Bij elk kanon zijn diverse toebehoren te huur. Denk dan aan een afstandsbediening, verlengkabels 400V, versterkte tuinslang 1” van 25 of 50 m met Geka snelkoppeling of een 20 m brandweerslang met DSP koppeling. Voor het transport kunt u een aanhangwagen huren aan 50 % van het normale tarief, of u laat Euro Rent het kanon leveren. Prijzen vanaf 38,00 euro per dag. Overigens zijn de Euro Rent nevelkanonnen voor veel meer doeleinden inzetbaar, zoals bij recycling, overslag van bulkgoederen of geurbestrijding bij afvalverwerking. Genoeg stof tot nadenken dus.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details