Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Op Kortijk Xpo werd Belgische trendbreuk Zero Emission zichtbaar
In de tropische warmte kwamen de nevelkanonnen, zoals die van Spraystream, goed van pas om de bezoekers een kort moment van koelte te bieden.

Op Kortijk Xpo werd Belgische trendbreuk Zero Emission zichtbaar

Het was warm, tropisch warm, maar dat weerhield de ruim 38.000 bezoekers er niet van om soms hele dagen lang naar oud en nieuw bouwmaterieel te komen kijken. Gelukkig lieten leveranciers van nevelkanonnen zich met genoegen van hun natste kant zien. Anders dan in Nederland is op de Kortrijk Xpo kijken vaak wél kopen, want de MATEXPO is nog altijd een beetje handelsbeurs. Opvallend waren de vele exposanten met elektrisch aangedreven materieel. Daarmee lijkt deze MATEXPO in België een trendbreuk te markeren op het vlak van Zero Emission!

Op MATEXPO zagen we meerdere elektrische trucks voor het middelzware (stads)vervoer, zoals deze E-Tech C met Palfinger haakarmsysteem van Renault.

Meer oog voor het verleden dan voor de toekomst, zo werd de jubileumeditie van MATEXPO door sommige bezoekers geschetst. En dat kwam niet alleen door de vele ‘oude’ machines die her en der te zien waren en die minstens zoveel aandacht kregen als hun moderne opvolgers. Want het is niet anders: het Belgisch vakpubliek is nog volop gecharmeerd van de ‘oude en vertrouwde’ dieseltechniek en heeft nog niet zoveel op met toekomstgerichte ontwikkelingen rond elektrificatie en waterstof. Maar er is op de MATEXPO ook een trendbreuk zichtbaar geworden. Want we kunnen terugkijken vaststellen, dat steeds meer standhouders de Zero Emission ontwikkelingen in meer of mindere mate lieten zien en ze veel belangstelling van bezoekers kregen.

Bij merken als Volvo CE (SMT Belgium), JCB (vijf machines en een fastcharger) en Wacker Neuson (verdichters) zijn elektrische machines al vele jaren niet meer weg te denken, terwijl andere merken er mondjesmaat aan beginnen. Zo ging bij Gebroeders Geens alle aandacht naar de nieuwe 100 procent elektrische machines: de Knikmops 180 E en de Rollmops RM50E. En BIA had als primeur de 3 tons elektrische PC33E-6 van Komatsu prominent op de stand gezet. Er werd letterlijk veelvuldig aan voorbij gelopen. Meer directe aandacht kreeg de enorme wiellader WA800 met dieselmotor die de Ko­matsu-dealer buiten de hekken had opgesteld. Met zijn 117 ton bleek hij te zwaar voor het beursterrein, vandaar.

Nog meer elektrische graafmachines

Verhoeven toonde vijf nieuwelingen van Takeuchi, met als blikvanger elektrische minigraver TB20e, die dit najaar in productie gaat. Ahlmann Nederland had als primeur de 100 procent elektrische 7,8 tons Ahlmann ES1000 op de stand staan, waarbij de ‘e‘ staat voor elektrisch, emissievrij en ecologisch.

Verhaal apart zijn de minishovels van het vrij nieuwe merk Relly, dat als alternatief voor de Knikmops wordt geproduceerd door De Schans (NL). De Relly is er in een diesel- en elektrische versie. Tijdens MATEXPO werd zichtbaar dat ze voortaan ook in België op de markt worden gebracht. Dat gebeurt door enkele gerenommeerde bedrijven: Contramatt, Senex en Terramax/Palmaers.

Bij CEBEKO was voor het eerst op alle machines te zien, dat het voormalige Doosan tegenwoordig als DEVELON door het leven gaat. Ook de nieuwe elektrische DK 20ze minigraver werd onder die vlag getoond.

Emissievrije waterstofgenerator

Op de stand van Caterpillar-verdeler Bergerat Monnoyeur stond als demo een werkende tweede generatie stroomvoorziening: de GEH2 van EODev, een emissievrije waterstofgenerator met brandstofcel. De GEH2 wordt geproduceerd bij Eneria, de Franse dochteronderneming van de Monnoyeur Group. Ook de nieuwste generatie traditionele machines van Caterpillar was te bekijken: de indrukwekkende 48 tons Cat 350 en de populaire compacte rupsgravers 325 en 315.

Van Haut presenteerde een scala aan rupstransporters van Almacrawler, waaronder de nieuwe full electric JIBBI PRiMO 1890 telescoophoogwerker op rupsen.

Renault trucks liet voorbeelden zien van de nieuwe E-Tech serie elektrische vrachtauto’s, zoals de 26 tons Renault C met haakarmsysteem van Palfinger, bedoeld voor stedelijk gebruik. Ook de nieuwe elektrische Master-bestelbus trok veel aandacht. Ook bij de andere truckmerken was de grote belangstelling bijna schooljongensachtig.    

Noviteiten van velerlei aard

Naast al dat Zero Emission nieuws was er ook nog veel ‘traditioneels’ te beleven op deze geslaagde MATEXPO. Zo verraste Firma Beel de bezoekers met zowel een buiten- als binnenstand, waarbij die laatste geheel was toegespitst op de MATEXPO-première van het Chinese merk XCMG. Dat biedt een brede range van compacte machines: mini- en midigravers, hoogwerkers en verdichtingsmachines. 

Sunward, eveneens een Chinees merk, presenteerde als primeur de 15 tons mobiele graafmachines SWE 155FW met verstelgiek en Cummins dieselmotor.

Bij Yanmar Compact Equipment zagen we de gloednieuwe compacte V7 wiellader. Die combineert articulatie met oscillatie via een slim gewricht, waardoor de transporthoogte onder de 2,5 meter kan blijven. De in Duitsland gebouwde machine is zeer compact en licht en heeft een platform dat geschikt is voor zowel dieselmotoren als elektrische aandrijvingen.

Machinesturing en een luchtbalg

Topcon maakte zich samen met de vele eveneens aanwezige partners sterk voor verdere verspreiding van machinesturing. Met name het 3-in-1 systeem MC-Mobile voor kleinere machines en bedrijven kreeg welverdiende aandacht. Voor de liefhebbers van grote recyclingmachines had Smet Rental een belangrijk nieuwtje: het is namelijk de nieuwe Keestrack vertegenwoordiger in West-Vlaanderen.

Trailerbouwer Gheysen & Verpoort toonde een luchtbalg die de trekdissel van een dieplader zodanig naar beneden drukt, dat tot zo’n 1000 kilo extra oplegdruk is over te brengen, waarbij de voorste as wordt ontlast om gemakkelijk te kunnen wegrijden/uitbreken.      ■

Op de stand van CEBEKO was duidelijk te zien dat Doosan is veranderd in DEVELON. Op de voorgrond de nieuwe elektrische minigraver DK 20ze.

Met voorsprong de best georganiseerde vakbeurs
Managing director Gregory Olszewski noemde de veertigste editie van MATEXPO “een opsteker voor de bouwsector.” Zo konden de 357 exposanten kwaliteitsvolle contacten leggen en waren ze het over één ding eens: de kwaliteit van de bezoekers was deze editie bijzonder hoog. “En dat heeft geleid tot heel wat interessante contacten, goeie leads en bij heel wat exposanten tot concrete verkopen.” Tegelijkertijd waren de exposanten zeer tevreden over de strakke organisatie van de MATEXPO, of zoals een exposant het beschreef “het is misschien de strengste beurs, maar daardoor ook met voorsprong de best georganiseerde”.

Veel exposanten zullen dan ook met graagte kijken naar de data voor de volgende editie, die van 10 – 14 september 2025 wordt gehouden. Maar eerst gaan we van 6 – 8 september 2024 wederom naar de ‘heuvels’ van Terril Saint-Antoine in Boussu voor de derde editie van de DemoDays powered by MATEXPO.

Winnaars MATEXPO-awards zijn gekend
Verhelst Machines won de Innovation Award met de Wolffkran HiSPS, een slimme positiesturing voor de kraanhaak aan een torenkraan. Locquet Motors ging er vandoor met de Green Award dankzij de Punch Flybrid, een slim bedacht Vliegwiel P200 als energiebesparingshulpmiddel. Tot slot kreeg D-Tec Trailers Benelux de Safety Award voor Vogelzang, een stenentrailer met keuringscertificaat voor een ladingszekerheid tot 35 ton, waardoor veel efficiënter is te beladen.

In samenwerking met Uitgeverij Louwers werden tot slot nog een viertal MATEXPO Marketing Awards uitgereikt aan de exposanten die het meeste aantal effectieve bezoekers op MATEXPO hebben aangebracht. Dat waren Intermat, Huurland, MAN truck & bus en Deschacht.

Tot slot wellicht de belangrijkste noviteit die tijdens MATEXPO werd gepresenteerd: het geautomatiseerde SOLOMON overslagsysteem voor los gestorte bulkgoederen van Deprez. Het kreeg weliswaar niet de Innovation Award mee naar huis, maar wel de ‘Made in Belgium’ erkenning van MATEXPO.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details