Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Oplegger met kraan en lage laadhoogte
Om kabelhaspels te vervoeren en zelfstandig te kunnen laden en lossen bestelde Proximus vijf opleggers met verrijdbare kraan bij A&C Noyens

Oplegger met kraan en lage laadhoogte

De nieuwste ontwikkeling van dit Kempische bedrijf is een oplegger op maat gemaakt voor Proximus, meer bepaald een oplegger met verrijdbare kraan, maar tevens een laag laadniveau.

Proximus was op zoek naar vervangers voor enkele oudere kraanopleggers die niet meer aan de moderne eisen voldeden. Hun eisenpakket was zeer specifiek: een robuuste constructie met lange levensduur, aandacht voor alle veiligheidsaspecten, een verrijdbare kraan en een laag laadniveau om kabelhaspels met een hoogte van 2.800 mm te kunnen vervoeren.

Opmerkelijk is de geringe laadhoogte om binnen de wettelijk bepaalde 4 meter maximumhoogte de kabelhaspels van 2,8 meter hoog te kunnen meenemen.

Maatwerk

Een dergelijke oplegger is standaard niet op de markt te vinden. Na reeds eerdere positieve ervaring met voertuigen van A&C Noyens deed Proximus opnieuw een beroep op de expertise van het bedrijf in Olen om de gewenste oplegger te ontwikkelen. “We hebben een ruime ervaring met dergelijke projecten en zijn specialisten in maatwerk”, beklemtoont Hans Noyens van het carrosserie- en constructiebedrijf. “De basis van de opleggers is een speciaal, extra laag chassis, waarmee we op de gewenste laadhoogte kwamen, namelijk 1.200 mm. Dat biedt voldoende ruimte om de kabelhaspels met een hoogte van 2.800 mm te vervoeren binnen de 4.000 mm toegestane hoogte. Het ontwerp vertoont gelijkenissen met een klassieke stenenoplegger, maar dan met een veel lager laadniveau. Omwille van dit lage niveau worden de opleggers gecombineerd met Renault Trucks trekkers met een lage koppelschotelhoogte. Om de duurzaamheid te garanderen werd de volledige chassisconstructie en opbouw uitgevoerd in gegalvaniseerd staal. Dat garandeert zeker een langere levensduur.”

Om de opleggers veilig te kunnen inzetten op de vaak krappe plaatsen waar ze tijdens het leggen van kabels terecht komen, werden de tweede en derde as van de oplegger voorzien van een stuursysteem met stangen. De vloer, de zijrails van de laadvloer en het kopschot werden TUV gekeurd voor het vastzetten van de lading. Speciale rails in de laadvloer zorgen enerzijds voor mogelijkheden om de kabelhaspels veilig te verankeren en anderzijds voor het vastzetten van de kraan tijdens het transport. De kraan in kwestie is een Kennis R24 met een reikwijdte van ongeveer 10 m en op die afstand nog een hijsvermogen van 2.150 kg.

De volledige bestelling van Proximus bestaat uit vijf exemplaren, waaronder vier opleggers met een lengte van 13.600 mm en één kortere oplegger met een lengte van 10.000 mm.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details