Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Perfectie in recyclage
Wolfgang & Hans-Jürgen Büscher voor de volledig elektrische plug-in uitvoering van de mobiele percussiebreker R3e ZERO.

Perfectie in recyclage

Van sloopafval naar duurzaam bouwmateriaal dankzij volledig emissievrij elektrisch breken en zeven

De Duitse onderneming Büscher heeft verschillende entiteiten waaronder een betonfabriek, recyclagepark en containerdienst. In 1961 maakte Büscher beton zoals iedereen; met grind, zand, cement en water. Vandaag hebben ze het recept veranderd en zand en grind volledig ­vervangen door 100% gerecycleerd bouw- en sloopafval om geprefabriceerde dragende en niet-dragende binnenmuurelementen te vervaardigen.

Büscher ontving veel sloopafval dat het normaal gesproken recycleerde tot aggregaten voor de wegenbouw, zoals zo vele recyclagebedrijven. Omdat dit materiaal moeilijk verkoopbaar en in grote hoeveel­heden beschikbaar was, zochten de broers Wolfgang en Hans-Jürgen Büscher naar een oplossing. Ze kregen het idee om het materiaal als grond­stof voor geprefabriceerde betonelementen te gebruiken. Een mooi en duurzaam idee, maar het was moeilijk om specialisten en instanties te overtuigen dat dit wel eens de toekomst zou kunnen zijn.

De gecombineerde, elektrisch aangedreven Keestrack installatie R3e & K4e ZERO gezien vanuit de lucht.

Technische goedkeuring

De onderneming bewees niet alleen dat het mogelijk was, maar kreeg ook een technische goedkeuring van het Deutsches Institut für Bautechnik (DIBt). De Duitse federale vereniging voor bouwmaterialen gaf toestemming om tot 100% gerecycleerde aggregaten, waaronder gebroken zand van type 3, te gebruiken in de geprefabriceerde dragende en niet-dragende binnen­muurelementen in blootstellingsklassen XC1 en X0 (droog). Het kostte acht jaar weten­schappelijke onderbouwing om aan te tonen dat je op duurzame wijze een huis kunt bouwen van volledig gerecycleerd materiaal, zelfs tegen lagere kosten. Het kostte slechts 4 maanden om een volledige driegezinswoning te bouwen bestaande uit 75% gerecycleerd beton- en sloopafval. Leidingen en elektriciteit zijn allemaal geïntegreerd in de schilderklare prefab-elementen, zodat er zelfs geen pleisterwerk vereist is.

Perfecte vorm van circulaire economie

Nu is in primeur het eerste huis gebouwd met 100% gerecycleerde natuurlijke mineraal­vervangers in de dragende en niet-dragende binnenmuur­elementen. En wanneer het tijd is om het te slopen, zal het volgens de Büscher-methode tot nieuw beton gerecycleerd worden. Een perfecte vorm van circulaire economie! Prof. Dr.-Ing. Wolfgang Breit van de Technische Universiteit van Kaiserslautern concludeert het volgende: “De kwaliteit is goed omdat Büscher de juiste maatregelen heeft genomen voor de acceptatie van het bouw- en sloopafval, de verwerking van het materiaal en het gebruik ervan in geprefabriceerde betonelementen.” Het belangrijkste voordeel van dit gecertificeerde productieproces is het efficiënte gebruik van hulpmiddelen. De onderneming maakt gebruik van goedkoop sloopmateriaal dat lokaal en in grote hoeveelheden beschikbaar is en produceert zo een duurzaam, klimaatneutraal product met minder CO2-emissies. Bovendien wordt zo ook op transportkosten bespaard omdat het voorhanden zijnde materiaal (her)gebruikt kan worden. “We willen ons proces bekend maken en zouden het fijn vinden als andere betoncentrales, recyclagebedrijven en andere geïnteresseerden op het gebied van duurzaam bouwen met secundaire bouwstoffen contact met ons opnemen. Er worden hier geen dure grondstoffen gebruikt zodat de eindproducten ook goedkoper zijn, een echte win-winsituatie”, aldus Thomas Overbeeke, Operations Manager bij Büscher.

De zeefmachine K4e ZERO gekoppeld via de plug-out aansluiting van de R3e ZERO. De volledige productietrein wordt aangedreven door duurzame zonne-energie.

Breek- en zeefmachines met Zero-drive aandrijving

De ecologische voetafdruk wordt zo tot een minimum beperkt en we streven naar een circulaire economie. Dat is ook de reden waarom Keestrack breek- en zeefmachines met Zero-drive aandrijving gebruikt worden. De Büscher site is uitgerust met zonnepanelen die tot 323 kW/h elektriciteit leveren. Deze groene energie wordt gebruikt om de betoncentrale, maar ook de Keestrack R3e ZERO percussiebreker en de K4e ZERO zeefmachine van stroom te voorzien. Beide Keestrack machines worden volledig elektrisch aangedreven en hebben geen verbrandingsmotor aan boord en produceren met een netto-nul uitstoot. De energiekosten zijn ongeveer 152 kWh. De bedrijfs- en onderhoudskosten dalen drastisch, omdat er geen verbrandingsmotor aan boord is. 

De percussiebreker R3e ZERO met windzifter produceert zonder CO2-emissies.

R3e ZERO

De R3e ZERO percussiebreker met voorzeef, gesloten circuit met hercirculatieband en nazeef produceert een gedefinieerde productgrootte voor de aggregaten. De geïnstalleerde windzifter verwijdert verontreinigingen van plastic, hout of papier en de overbandmagneet scheidt de metalen. De R3e voorziet via zijn plug-out aansluiting van 125 A de gekoppelde K4e ZERO van stroom. 

K4e ZERO

De K4e ZERO zeefmachine beschikt over een capaciteit van max 350 ton/uur. De zeef, uitgerust met standaard heavy duty platenband en hydraulisch verstelbare zeefhoek verzekert bijzonder goede zeefcapaciteiten. Op de recyclagesite van Büscher koos men ervoor om de transportband voor de fijne en de middelste fractie aan dezelfde kant van de zeef te plaatsen en zo de toegankelijkheid voor de wiellader te verbeteren.

Met afstandsbediening

Beide Keestrack machines bij Büscher zijn met afstandsbediening uitgerust, waardoor zowel de breker als de zeefmachine vanuit de graafmachine bediend kunnen worden. Ze zijn tevens voorzien van een geïntegreerd watersproeisysteem en een Keestrack telematicasysteem.      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details