- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Mede ‘dankzij’ de steeds extremere weersomstandigheden draait de pompensector op volle toeren. “In lange periodes van droogte en bij zeer hevige regenval moet er enorm veel gesproeid en gepompt worden. En dat zal de komende jaren zeker niet veranderen”, vertelt Reinier Teunissen die samen met Patricia Palmans aan het hoofd staat van Water Is Life Group.
Samen met Patricia Palmans stampte Reinier Teunissen in 1988 Watertechniek Teunissen uit de grond in Hamont-Achel. Zeven jaar later werd een vestiging in Hasselt geopend en nog eens drie jaar later namen de twee ondernemers het handelsfonds van Aqua Mooris over. “Om geen concurrent van ons eigen B2C-bedrijf Watertechniek Teunissen te zijn, hebben we er meteen bewust een water-technische groothandel van gemaakt en dit vooral in een andere provincie”, aldus Reinier Teunissen. “Zo kwam MPI tot stand. In 2000 zijn we naar Oud-Turnhout verhuisd en de volgende tien jaar kenden we een steile groeicurve. Na 2011 kenden we een kleine terugval omwille van de economische crisis, maar sinds 2013 groeien we weer gestaag. En de voorbije jaren zelfs heel sterk. In 2019 noteerde de groep een omzet van ongeveer 19,3 miljoen euro, een stijging van +28 %.”
De sterke groei bracht MPI Pumps & Irrigation er in februari 2019 toe de in Ghislenghien gevestigde pompenspecialist Aubia over te nemen en verder te gaan onder de noemer Aubia by MPI. Door deze strategische overname groeide MPI in een klap met zo’n 40 % en is het als onafhankelijke pompendistributeur nu Belgisch markleider. Met Saer Benelux en Aqua Master Europe nam MPI in 2015 al twee bedrijven over en met het in Wallonië erg sterke Aubia kwam daar in januari dus nog een derde speler bij. Reinier Teunissen: “Aubia was een rechtstreekse concurrent van ons met 100 % overlappende activiteiten, het was dus een opportuniteit die we niet mochten laten liggen. We hebben onze positie op de Waalse markt stevig versterkt. Daarnaast hebben we er gerenommeerde merken bij zoals Well Pumps, Koshin en Hunter Irrigation.
Met ook nog een nieuwe locatie in Arendonk heeft MPI een nieuwe, 5.000 m² grote uitvalsbasis, waarvan 3.500 m² overdekt. “En hier hoop ik toch mijn pensioen te kunnen halen”, knipoogt Reinier Teunissen. “Ik had nooit gedacht dat we zo hard zouden groeien. Als bedrijf blijven we vooral investeren in de geothermische, bronbemalings- en boorderssector. Daar ligt onze passie en dit is voor ons een heel belangrijke doelgroep. Dat we nu onlangs ook hoofdverdeler zijn geworden van de Atlas Copco Flow Division (Weda, Varisco en Atlas Copco Water) past heel mooi in dit verhaal. We volharden in ons geloof dat we als specialist verder kunnen geraken dan wanneer we onze diensten zouden uitbreiden.”
Group MPI-Aubia is stevig marktleider in België maar lonkt ook naar de Benelux. Reinier Teunissen: “30 % van onze omzet is reeds export naar Nederland en eind dit jaar starten we met een extra productievestiging voor filter- en kaderbuizen in Tilburg. Hier gaan we samen met onze partner Muovitech verder producten ontwikkelen en produceren voor de Geothermische en GWW-sector. En dat zullen we doen onder de naam MPI Geo Systems. Dit jaar liepen namelijk de levertijden soms te hoog op en met deze extra productiecapaciteit moeten we dit kunnen opvangen. Het doel van de start van MPI Geo Systems is tweeledig: enerzijds willen we in de winter fabriceren zodat we in de zomer over voldoende voorraad beschikken. Anderzijds creëren we ook een extra businessprofiel om de grote boorders rechtstreeks te bedienen via MPI Geo Systems.”
Als Reinier Teunissen de pompensector onder het vergrootglas legt, ziet hij één grote uitdaging: duurzaamheid. “Ik ben een enorme fan van minister Zuhal Demir haar Blue Deal project. Met dit project leveren we verhoogde inspanningen op het vlak efficiënt leren omspringen met water om Vlaanderen hierdoor weerbaarder te maken in de strijd tegen droogte en waterschaarste. Dit gaat enerzijds over regenwaterpompen en waterinfiltratie, maar ook over het opvangen van grondwater bij een tijdelijke bemaling waarbij de buurtbewoners gebruik kunnen maken van watertappunten uit een opvangcontainer. In België moet vandaag al ieder nieuw huis dat gebouwd wordt het eigen regenwater opvangen, hergebruiken en bij overtollig regenwater laten infiltreren zodat er geen druppel verloren gaat in de riolering. Wat dat betreft loopt België aardig voor op Nederland”, besluit Reinier Teunissen.