Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Prijzen binnen 6 maanden met 1,8% gedaald – grote verschillen per merk en model

Prijzen binnen 6 maanden met 1,8% gedaald – grote verschillen per merk en model

Gegevensanalyse voor de prijsontwikkeling van gebruikte bedrijfswagens:

Volgens de exemplaire gegevensanalyse van TRADUS daalden de prijzen voor gebruikte bedrijfswagens in de afgelopen 6 maanden met gemiddeld 1,8 procent. De trend is ook te zien in de landbouw-, bouw- en transportbranche. Echter met een andere ontwikkeling. Met -3,5) en in de bouw bleven ze min of meer stabiel (-0,6%). Een blik op de gegevens laat zien: afhankelijk van het model, type of merk waren er grote verschillen bij de prijsontwikkeling. Enkele modellen werden in tegenstelling tot de trend zelfs duurder.

Amsterdam, 27 november 2019. TRADUS.com, de wereldwijde online marktplaats voor gebruikte bedrijfswagens en zware machines, analyseerde de prijsontwikkeling voor gebruikte bedrijfswagens voor de landbouw-, bouw- en transportbranche. Op deze online beurs worden op dit moment meer dan 282.000 bedrijfswagens van alle drie de branches aangeboden. Over een periode van zes maanden (mei t/m oktober 2019) observeerde en analyseerde de op gegevens gebaseerde marktplaats de prijzen van 48 referentievoertuigen in de volgende categorieën:

  • Oogstmachines en tractoren (landbouw)
  • Hydraulische graafmachines (bouw)
  • Vrachtwagens en trekkers (transport)

 

Daaronder voertuigen van merken zoals John Deere, Claas, Fendt, New Holland, Kubota, Volvo, MAN, Mercedes Benz, IVECO, Scania, Caterpillar, Liebherr, JBC, Hyundai en Hitachi. “Doordat wij de prijzen van belangrijke voertuigtypen, -categorieën en -merken zes maanden lang hebben geobserveerd, krijgen wij een overzicht van de actuele ontwikkelingen en trends op de markt voor gebruikte voertuigen. De exemplaire gegevensanalyse laat zien, welke merken of voertuigtypen qua prijs zijn gestegen of gedaald. Onze gebruikers profiteren van deze kennis”, vertelt Joost Goedhart, sales manager bij TRADUS.

Prijsontwikkeling van gebruikte bedrijfswagens landbouw

Gemiddeld daalden de prijzen van de geobserveerde voertuigen met 3,5 procent. Goedhart licht toe: “Deze daling is te verklaren door seizoensschommelingen en een zeer duidelijke komkommertijd. Wij gaan ervan uit dat er in het voorjaar van 2020 weer een duidelijke trend omhoog zal zijn.”
De analyse laat grote verschillen bij de prijsontwikkeling zien. Zo werden enkele gebruikte oogstmachines sinds mei meer dan tien procent goedkoper, maar andere werden negen procent duurder. Een voorbeeld: oogstmachines van het type New Holland TX werden aanzienlijk duurder (+ 9 ). Een soortgelijk beeld bij tractoren: de Fendt Favoit werd duurder, maar de Fendt Farmer werd goedkoper. “Wie op zoek is naar gebruikte oogstmachines of tractoren moet dit goed uitzoeken en meerdere modellen over een langere periode qua prijs met elkaar vergelijken”, aldus Goedhart.

Prijsontwikkeling van gebruikte bedrijfswagens bouw

De prijzen van de geobserveerde gebruikte bedrijfswagens bleven met een lichte min van 0,6 procent relatief stabiel. Ook hier wijken echter enkele modellen aanzienlijk af van de trend: het bereik gaat van plus acht tot min twaalf procent. Hydraulische graafmachines van de merken Hitachi, Komatsu, Caterpillar en Doosan werden in de regel goedkoper, modellen zoals de New Holland E of Volvo EC juist duurder. Het commentaar van Goedhart: “Wie niet gebonden is aan een bepaald merk of een bepaald model, kan veel geld besparen.”

Prijsontwikkeling van gebruikte bedrijfswagens transport

De prijzen van de geobserveerde bedrijfswagens daalden sinds mei gemiddeld met 1,5 procent. Met min 0,4 procent bleken vrachtwagens stabieler dan trekkers (-2,5 %). Scania, MAN, IVECO en DAF – trekkers van aantrekkelijke merken werden goedkoper. Weliswaar daalden ook bij vrachtwagens de prijzen licht, enkele modellen zoals de Volvo FH en de MAN TGL werden echter vier tot vijf procent duurder.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details