Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Samenwerking voor batterijtechnologie: Daimler Truck verwerft aandeel in Manz, de Duitse fabrikant van hoogtechnologische apparatuur – beide ondernemingen sluiten strategisch partnerschap af

Samenwerking voor batterijtechnologie: Daimler Truck verwerft aandeel in Manz, de Duitse fabrikant van hoogtechnologische apparatuur – beide ondernemingen sluiten strategisch partnerschap af

  • In het kader van een kapitaalsverhoging verwerft Daimler Truck AG een aandeel van ongeveer 10 procent in Manz AG, een Duitse fabrikant van hoogtechnologische machines uit Reutlingen. 
  • Manz levert essentiële uitrusting voor pilootlijn voor batterijen en wordt strategische partner voor Daimler Truck
  • ‘InnoLab Battery’ in Mercedes-Benz-fabriek van Mannheim: samenwerkingsovereenkomst met Manz omvat bouw van pilootlijn voor de assemblage van batterijcellen en batterijen
  • Mannheim is het competentiecentrum voor batterijtechnologie in het technologienetwerk van de onderdelenfabrieken van Daimler Truck – de fabriek levert reeds batterijpacks voor de eActros aan de fabriek van Wörth
  • Partnerschap legt de fundamenten voor potentiële toekomstige technologieprojecten met betrekking tot vrachtwagen- en busbatterijen
  • Dr. Andreas Gorbach: “Het partnerschap tussen Daimler Truck en Manz vormt een essentiële pijler van onze batterijstrategie. We willen uitgroeien tot de toonaangevende innovator in de bedrijfsvoertuigensector. Daartoe is het cruciaal dat onze batterijcellen beantwoorden aan de uitermate specifieke vereisten van vrachtwagens en bussen.”
  • Yaris Pürsün: “Onze InnoLabs werken aan de verdere ontwikkeling van de aandrijfsystemen van de toekomst: van prototypes tot de voorbereiding van een eventuele serieproductie. Met dit partnerschap zullen we baanbrekende oplossingen uitwerken voor batterijaandrijvingen in Europa. We hebben de ambitie een pionier in het bedrijfsvoertuigensegment te worden en onze klanten concurrentiële en gediversifieerde oplossingen aan te bieden.”

Daimler Truck AG wordt een belangrijke aandeelhouder van Manz AG (https://www.manz.com), de Duitse specialist in hoogtechnologische engineering, door middel van een kapitaalsverhoging van ongeveer 10 procent (onder voorbehoud van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten). Als eerste stap in dit partnerschap hebben beide ondernemingen bovendien een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om in de Daimler Truck-vestiging van Mannheim een pilootlijn op te richten voor de productie van lithium-ionbatterijcellen en de assemblage van batterijen. In het kader van dit partnerschap zullen beide ondernemingen hun expertise samenbrengen en gezamenlijke toekomstprojecten uitwerken. Op die manier willen ze innovatieve batterijtechnologie en aanverwante productieprocessen voor vrachtwagens en bussen ontwikkelen.

Manz AG is een wereldwijd actieve fabrikant van hoogtechnologische machines, die zich voornamelijk toelegt op de autosector en elektrische mobiliteit. De onderneming uit Reutlingen heeft ruim tien jaar proces- en productervaring inzake technologie voor de productie van batterijcellen en batterijen. Met deze investering zet Daimler Truck een strategisch belangrijke stap in het design van CO₂-neutraal transport en de transitie van conventionele naar alternatieve aandrijfsystemen.

Dr. Andreas Gorbach, Lid van de Raad van Bestuur van Daimler Truck Holding AG en in deze functie verantwoordelijk voor Vrachtwagentechnologie: “Het partnerschap tussen Daimler Truck en Manz vormt een essentiële pijler van onze batterijstrategie. We willen uitgroeien tot de toonaangevende innovator in de bedrijfsvoertuigensector. Daartoe is het cruciaal dat onze batterijcellen beantwoorden aan de uitermate specifieke vereisten van vrachtwagens en bussen. Dat vergt een naadloze integratie van productieontwikkeling en de uitwerking van productieprocessen. Samen met Manz zullen we deze vereisten vervullen – Onze pilootlijn voor de productie van batterijcellen in de Mercedes-Benz-fabriek van Mannheim is een essentiële stap in die richting.”

De Mercedes-Benz-fabriek van Mannheim is het competentiecentrum voor batterijtechnologie en hoogspanningssystemen van Daimler Truck. Mannheim levert reeds batterijpacks aan de fabriek van Wörth voor de serieproductie van de zuiver elektrische eActros.

In het zogeheten ‘InnoLab Battery’ in Mannheim werken de ontwikkelings- en productieafdelingen nauw samen om innovatieve marktoplossingen voor vrachtwagens en bussen te creëren. In de toekomst zullen hier de eigen lithium-ionbatterijcellen van de constructeur worden ontwikkeld, om ze vervolgens op de pilootlijn te bouwen en te assembleren tot complete batterijsystemen. De komende maanden zullen ruim zestig nieuwe machines en systemen worden opgetrokken in het ongeveer 10.000 m² grote InnoLab. Tegen eind 2024 zullen de onderzoeksresultaten worden geïntegreerd in de ontwikkeling van het productplatform voor batterijaangedreven elektrische voertuigen van Daimler Truck. ‘InnoLab Battery’ legt dus de fundamenten voor de toekomstige competentie die Daimler Truck in staat moet stellen om zijn eigen batterijtechnologie te ontwikkelen. Ook genereert het kennis voor de productie van lithium-ionbatterijcellen en hun commerciële voertuigspecifieke toepassing. De bevindingen van dit labo zullen ook toekomstige beslissingen met betrekking tot de productiediepgang voor de eigen batterijsystemen bepalen.
 

Yaris Pürsün, Head of Global Powersystems Operation bij Daimler Truck: “Onze InnoLabs werken aan de verdere ontwikkeling van de aandrijfsystemen van de toekomst: van prototypes tot de voorbereiding van een eventuele serieproductie. Met dit partnerschap zullen we baanbrekende oplossingen uitwerken voor batterijaandrijvingen in Europa. We hebben de ambitie een pionier in het bedrijfsvoertuigensegment te worden en onze klanten concurrentiële en gediversifieerde oplossingen aan te bieden.”

Martin Drasch, CEO van Manz AG: “De strategische samenwerking met Daimler Truck, een van ‘s werelds grootste fabrikanten van bedrijfsvoertuigen, weerspiegelt onze sterke positie als innovator en technologisch marktleider wat de productie van lithium-ionbatterijen betreft. Manz heeft een decennialange ervaring in proces- en productontwikkeling in de batterijsector, alsook een beproefde expertise in de realisatie van grootschalige projecten. Met onze innovatieve productieconcepten en oplossingen voor de productie van lithium-ionbatterijen zijn we dan ook de ideale partner om een actieve rol te spelen in de elektrificeringsstrategie van Daimler Truck.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details