Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Slim emissievrij werken
Tot maar liefst 500 kg aan lading kan elektrisch aangedreven vierwieldumper MT500P – bijnaam ‘krachtpatser’ – met gemak en emissieloos een gebouw binnenbrengen.

Slim emissievrij werken

Er is een stijgende vraag naar emissievrije (zero emission) machines, zo ervaart Alle Bouw Machines (ABM). Door het exclusieve importeurschap van Alitrak heeft ABM het machinegamma voor de bouw- en tuinbouwsector kunnen uitbreiden met een drietal elektrisch aangedreven dumpers.

Tekst | Pieter de Mos  Beeld | Alle Bouw Machines

Elektrisch aangedreven machines voor de bouw- en tuinbouwsector komen steeds meer in trek. Ze zijn stil en hebben plaatselijk geen ongezonde emissies. Dat zorgt voor een aangename werkomgeving en dat komt ons allen ten goede. Het is de reden waarom wereldwijd steeds meer machineproducenten hun gamma uitbreiden met ‘zero emission machines’.

Er is bij de elektrische aangedreven accudumpers zoals deze DT300E geen enkel vermogensverlies in vergelijking met traditionele dumpers in dezelfde klasse.

Alitrak heeft wat dat betreft een grote voorsprong opgebouwd. In de Noord-Italiaanse fabriek worden al vele jaren elektrisch aangedreven ‘transportmachines’ van hoge kwaliteit gebouwd. Het multifunctioneel inzetbare Alitrak-gamma omvat naast tugs (trek- en duwtoestel) en transporters ook enkele interessante accudumpers op wielen en op rupsbanden.

Tijdens materieelvakbeurs Bauma 2019 in München kwam ABM in contact met Alitrak. Het resultaat van dat bezoek: Alle Bouw Machines is sinds vorig jaar exclusief importeur van hun gamma voor de bouw- en tuinbouwsector. De belangrijkste modellen zijn nu bij ABM verkrijgbaar. Het zijn de elektrische aangedreven dumpers DT300E, MT500P en DCT300P.

Even krachtig

Om op voorhand alle twijfels weg te nemen maakt ABM een duidelijk statement: “Er is bij de elektrische aangedreven accudumpers geen enkel vermogensverlies in vergelijking met traditionele dumpers in dezelfde klasse. Het uitgangspunt is wat ons betreft: de gebruiker moet niet inboeten aan prestaties.”

Bij het inzien van de specificaties van de drie accudumpers worden we inderdaad niet teleurgesteld. Het laadvermogen loopt van 300 kg bij driewieldumper DT300E en een stevige 500 kg bij vierwieldumper MT500P tot maximaal 600 kg bij rupsdumper DCT300P. Het forse laadvermogen wordt gecombineerd met compacte afmetingen. Door de breedte van 773 mm (MT500P) en 790 mm (DT300E en DCT300P) kunnen de dumpers probleemloos (woon)gebouwen in- en uitrijden via standaard deuren.

Onder normale omstandigheden zijn de elektrisch aangedreven dumpers ongeveer acht uur continu inzetbaar zonder tussentijdse noodzaak om de accu op te laden. Dat opladen duurt overigens ook ongeveer acht uur.

De DCT-300P kan door zijn rupsen en elektrische aandrijving optimaal presteren op plekken en onder omstandigheden waar andere machines het al snel laten afweten. 

Drie belangrijkste modellen

De DT300E is een driewielige dumper. Hij heeft maximaal 300 kg laadvermogen en is daarmee ideaal voor het uitvoeren van lichte karweien; verzamelen van takken in tuinbouw … Hij is vooruit en achteruit inzetbaar met een maximum snelheid van 5 km/u en kan op hellingen tot 20 % werken.

De MT500P heeft maximaal 500 kg laadvermogen. Deze vierwieler wordt in de wandelgangen de ‘krachtpatser’ genoemd. Door zijn ingebouwde lader (230 volt netstroom) kan deze accudumper op nagenoeg elke plek gemakkelijk worden opgeladen en is hij dus snel inzetbaar.

De DCT-300P is een echte rupsdumper. Hij weegt zelf 387 kg en kan tot 600 kg transporteren. Door de rupsbanden kan hij op moeilijk bereikbare/begaanbare ondergronden en op hellingen van maximaal 30 % worden ingezet.   


Waarom emissievrije machines een keuze voor de toekomst zijn

Dat de vraag naar ‘zero emission’ machines overhand toeneemt heeft enkele duidelijke redenen, zo horen we van Alle Bouw Machines:

  • Ideaal voor werk in binnenruimtes/gebouwen en in de stedelijke omgeving.
  • De machines werken stil, veroorzaken dus geen geluidsoverlast bij de buren. De oren van de arbeiders worden ook gespaard en dat zorgt nu en in de toekomst voor meer veiligheid op de werf.
  • Er zijn geen uitlaatgassen en dat vermindert de hoeveelheid stikstof in de lucht, alsmede de CO2 en de fijnstofuitstoot. De impact op het milieu is bij elektrisch aangedreven machines veel kleiner.
  • Door een verlaagde impact op het milieu en op het lichaam, vermindert de kans op persoonlijk letsel en dat heeft een positieve invloed op de productiviteit.
  • Er zijn geen brandstofkosten meer, dus ook geen gezeul met jerrycans of mobiele tanks.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details