Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Soepelere hantering van uitrustingsstukken een eye-opener

Soepelere hantering van uitrustingsstukken een eye-opener

Elleholms Maskin, dat is gevestigd in Sölvesborg en Karlshamn, is een groeiend aannemingsbedrijf met momenteel 60 werknemers. Een van hen is Jonny Lindblom, die daar sinds 2014 als machinist werkt. De machine waar hij dagelijks mee werkt is een Volvo-machine, uitgerust met zowel een draaikantelstuk als andere uitrusting van Rototilt. 

“Ik had de mogelijkheid om met een andere machine te werken en kon toen hun egalisatiebalk en de meegeleverde machinesnelwissel testen, wat een leuke ervaring was. Ik ben enorm tevreden over de draaikantelstukken. In 10.000 uur bedrijfstijd hebben we slechts één slang hoeven vervangen”, zegt Jonny.

Inmiddels heeft hij meer ervaring opgedaan en gebruikt hij een model R5 draaikantelstuk en heeft hij de graafmachine ook uitgerust met het QuickChange-systeem.

“Het was een eyeopener om te zien hoe soepel het hanteren van uitrustingsstukken werd. Ik vond het logisch om door te gaan met Rototilt, ik wilde hun complete pakket omdat het me gemakkelijker leek om alles van begin tot eind uniform te hebben,” legt Jonny uit en vervolgt:

“Een belangrijk onderdeel daarvan is dat ik bij dezelfde mensen terecht kon en mijn uitdagingen kon bespreken met de mensen van Rototilt met wie ik goed contact had. Dat hielp bij de beslissing.”

Breedte van projecten

Bij de laatste projecten bij Elleholms Maskin horen onder andere een uitbreiding van Kockums Maskin in Kallinge en de bouw van de zetmeelfabriek Lyckeby in Mjällby, waar ze als onderaannemers hebben gewerkt. 

“De laatste tijd zijn er ook veel padelbanen. Maar ik was ook vrij recent in een speeltuin en een winkelcentrum. Het is fijn om veel verschillende soorten project aan te kunnen pakken.

”Compleet andere precisie”

Een van de favoriete uitrustingsstukken is de trilplaat van Rototilt.

“Een gewone trilplaat van 500 kilogram is moeilijk in en uit een kuil te tillen. De trilplaat aan de machine is zoveel krachtiger en ik kan hellingen aantrillen dankzij het draaikantelstuk. Het geeft ook een heel andere precisie, vaak reken je met een extra marge, nu kan ik precies zien welke hoogte ik aanhoud omdat de machinetrilplaat in het graafsysteem wordt gemeten,” zegt Jonny die aangeeft dat hij twee keer zo snel werkt in vergelijking met de gewone handmatige trilplaat die hij eerder gebruikte.

“We hoeven ook niet de hele tijd met uitrusting te slepen, we besparen veel tijd en ruimte dankzij de trilplaat aan de machine.

“Tijd is geld en ook de vrijheid om de uitrustingsstukken snel en soepel te kunnen wisselen met QuickChange is veel waard,” zegt Jonny. 

Tijdsbesparing bij eigen projecten

Voor oprichter en CEO Johannes Henriksson zijn er duidelijke voordelen aan deze uitrusting en hij sluit niet uit dat meer machines met QuickChange worden uitgerust. Hij heeft momenteel ongeveer 25 graafmachines, variërend van 2 ton tot 32 ton.

“Het lijkt alsof de trend die kant opgaat, de kant van efficiënter, veiliger en comfortabeler werken. We zien met name dat we meer winst kunnen maken bij onze eigen projecten, waarbij het gemakkelijker is om een draaikantelstuk te beargumenteren om nog efficiënter te worden. Het is niet zo eenvoudig om hogere kosten bij externe klussen te kunnen doorvoeren, hoewel ik denk dat klanten zich daar uiteindelijk ook de tijdsbesparing realiseren”, zegt Johannes.

Goede mensen zijn een succesfactor

Vanuit werkgeversstandpunt ziet hij het ook als een kracht om gelijke tred te houden met moderne machines en een hoge technologische standaard.

“Dat heeft in ons voordeel gewerkt en het gemakkelijker gemaakt om talenten en getalenteerde medewerkers te werven. Als je moderne uitrustingsstukken en nieuwe machines hebt, verspreidt dit nieuws zich en dan verkoopt het bedrijf zichzelf. Het is voor ons een grote succesfactor geweest om goede mensen te krijgen en te houden en het heeft ons in staat gesteld om hard te groeien,” zegt Johannes.

Hij begon met het bedrijf in 2009, richtte in 2011 een naamloze vennootschap op en zal dit jaar een omzet van € 12 miljoen behalen.

“Het eerste jaar werkte ik zelf in de machines en had ik een omzet van € 150.000, er is dus wel het een en ander gebeurd, het is bijna moeilijk om dat te zien als je er middenin zit. Tegenwoordig hebben we veel contracten met gemeentes en werken we voor grote wegbouw- en bouwbedrijven plus de projecten die we zelf binnenhalen, maar ik verwacht dat het volgend jaar iets zal afnemen en wat zal afvlakken. Dat geeft best wel een lekker gevoel”, zegt hij lachend.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details