Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuws

STIHL kent stijging verkoopcijfers ondanks slechte weersomstandigheden

auto-4

24 mei 2019 Leestijd 16 minuten

Deel dit artikel

“Ondanks een moeilijke context noteerde de STIHL Groep in het boekjaar 2018 een lichte stijging van de verkoopcijfers met 1,5 % en een omzet van 3,78 miljard euro. Met een daling van 0,3 % ligt de omzet net onder het niveau van vorig jaar”, verklaarde Bertram Kandziora, directievoorzitter van STIHL. Vooral de sterke eurokoers woog op de omzetcijfers. Met dezelfde wisselkoersen als in 2017 zou de omzet met 4,2 % gestegen zijn. Met een eigen-vermogensaandeel van 69,9 % blijft de financiële structuur van de onderneming nog altijd zeer solide. Alle investeringen worden in principe met eigen liquide middelen gefinancierd.

Naast benzineproducten hebben ook accuproducten een belangrijk aandeel gehad in de gerealiseerde verkoopcijfers. Over het lopende boekjaar zei Kandziora het volgende: “Wij zijn gematigd gestart, met een goede vraag naar STIHL producten in het midden- en hogere prijssegment.” Een licht positief effect op de omzet is in 2019 afkomstig van de momenteel zwakkere euro. Met de krachtige accukettingzaag STIHL MSA 220 C-B voor het segment van de professionals en met de benzinegrasmaaier STIHL RM 756 GC voor grote terreinen lanceerde de onderneming twee nieuwe producten voor het komende seizoen.

STIHL verdedigt leiderspositie op wereldmarkten ondanks tegenslagen
De bedrijfsontwikkeling werd in 2018 niet alleen geremd door de sterke euro maar ook door slechte weersomstandigheden en onzekerheden in de wereldpolitiek. “Een langere, koude lente en een zeer hete, droge zomer hebben in veel regio’s een negatieve impact gehad op de groei van de natuur en zodoende ook op de vraag naar onze producten. De wereldwijde handelsbeperkingen en de onduidelijkheden rond de Brexit zorgden ook voor een slechtere handelscontext”, aldus de voorzitter van de directie. De STIHL Groep realiseerde in het afgelopen boekjaar 90,5 % van de totale omzet in het buitenland. 39 % werd in de Europese Unie gerealiseerd. “Ondanks de tegenslagen konden wij met een lichte stijging van de verkoop onze leiderspositie op de wereldmarkten verdedigen”, verklaarde Kandziora. De STIHL accugrasmaaier en de STIHL robotmaaier kenden een groei met dubbele cijfers. In Azië en Afrika registreerde de onderneming een tweecijferige omzetstijging. Kandziora: “Afrika is voor ons een toekomstmarkt met groeipotentieel. Ondertussen hebben wij ook in Kenia een eigen marketingbedrijf dat onze marktaanwezigheid op het Afrikaanse continent verder zal versterken.” Het wereldwijde personeelsbestand van de STIHL Groep boekte opnieuw een record. Op de referentiedatum 31 december 2018 waren er 17.122 mensen tewerkgesteld in de onderneming. Dat is 7,9 % meer dan vorig jaar.

Verdere groei op de Duitse markt in 2018
“Op de Duitse markt realiseerden wij in 2018 een omzetstijging. De handel in kettingzagen registreerde een bevredigende ontwikkeling”, zei Kandziora. De STIHL iMow robotmaaiers kennen een dynamische groei. En ook naar de nieuwe accugrasmaaiers is de vraag groot. Terecht: in een recente test van Stiftung Warentest behaalde de accugrasmaaier STIHL RMA 448 TC het beste resultaat. Momenteel is er ook veel vraag naar de STIHL MS 500i benzinekettingzaag voor professionele gebruikers. “Traditioneel begint het tuinseizoen voor ons met de STIHL Testdag in heel Duitsland. Dit jaar was dat op 6 april en veel klanten maakten van de gelegenheid gebruik om de nieuwe producten uitgebreid te testen bij STIHL dealers”, aldus de directievoorzitter. In 2019 is de onderneming als officiële partner in Heilbronn voor het eerst vertegenwoordigd op een Duitse tuinbouwtentoonstelling. En de tuinbouwtentoonstelling van het Remstal wordt ondersteund door STIHL in Waiblingen als Diamond Sponsor. Bezoekers kunnen hier kennismaken met de onderneming en het merk STIHL en ze kunnen machines uitproberen.

Het Duitse moederhuis groeit en breidt het aanbod sociale voorzieningen uit
De omzet van het Duitse moederbedrijf ANDREAS STIHL AG & Co. KG is met 4,5 % gestegen tot 1,2 miljard euro. Door de bouwactiviteiten in fabriek 1 in Waiblingen en wegens de aanhoudende groei van het personeelsbestand opende STIHL in het begin van het jaar de nieuwe fabriek 8 in Fellbach. Op 31 december 2018 waren 4.997 mensen tewerkgesteld in het moederbedrijf. Dat is 7,4 % meer dan vorig jaar. In totaal zijn er 3.778 medewerkers aan de slag in Waiblingen, 166 in Fellbach, 260 in Ludwigsburg, 725 in Weinsheim en 68 in Wiechs am Randen. “Onze werknemers hebben een belangrijk aandeel in onze positieve bedrijfsontwikkeling. Daarom bieden wij naast een participatie in het bedrijfsresultaat door een resultaatspremie en de medewerkersparticipatie nog tal van andere aantrekkelijke sociale voorzieningen, die wij dit jaar uitbreiden met een mobiliteitsbonus”, deelde Kandziora mee. Medewerkers van het moederbedrijf in de regio Stuttgart die een abonnementscontract afsluiten bij het Verkehrs- und Tarifverbund Stuttgart (VVS), ontvangen een netto werkgeversaandeel van 120 euro per jaar en nog eens een korting van 10 % op de ticketprijs. Verder wordt de leasing van fietsen en e-Bikes aangemoedigd met 120 euro per jaar.

Investeringen stijgen met 30 %
In 2018 investeerde de STIHL Groep stevig in de uitbouw van onderzoek en ontwikkeling evenals de verdere uitbreiding van het wereldwijde productie- en distributienetwerk. Het investeringsvolume bedroeg 324 miljoen euro. “Met deze stijging van ongeveer 30 % tegenover vorig jaar “, zo benadrukte Kandziora, “leggen wij de basis voor toekomstige strategische groei.” Daar staan afschrijvingen voor een bedrag van 159 miljoen euro tegenover. De onderneming bouwde bijvoorbeeld in Brazilië een nieuw centrum voor onderzoek en ontwikkeling uit en breidde de productie en ontwikkeling van STIHL Tirol uit. 38,1 % van het totale investeringsvolume, dat wil zeggen 124 miljoen euro, is afkomstig van ANDREAS STIHL AG & Co. KG. Daarmee zijn de investeringen in de Duitse vestiging van het moederbedrijf bijna verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. In Waiblingen werd bijvoorbeeld een eigen accuproductielijn uitgebouwd. Hier worden ruggedragen accu’s voor professionele toepassingen geproduceerd. “Met de productie van accu’s zetten wij onze accustrategie consequent verder en onderbouwen we onze passie voor spitstechnologie. De eerste accu’s van eigen makelij komen in de herfst van 2019 op de markt”, gaf Kandziora te kennen. Bij de huidige activiteiten hoort onder meer de bouw van een nieuwe productielogistiek in de STIHL Magnesium-Spuitgietwerk in Weinsheim.

Aanpassing van de STIHL distributiecriteria
“Het succes van de STIHL producten stoelt ongetwijfeld op de hoogste productkwaliteit evenals de vakkennis van de dienstverlenende dealers. Ondertussen hebben wij wereldwijd meer dan 50.000 dealers in meer dan 160 landen”, verklaarde de STIHL directievoorzitter. In de toekomst kunnen klanten bovendien alle producten, behalve de kettingzaag, laten leveren door de STIHL dealers. Online productadviseurs en andere gebruikersassistenten zorgen ervoor dat de klant vóór de verzending kwaliteitsvol advies krijgt van de dealer en vooral ook dat hij instructies krijgt in verband met veilig gebruik. Bovendien kan de dealer in de winkel nu ook STIHL accu- en elektroproducten, eveneens met uitzondering van de kettingzaag, rechtstreeks aanbieden in de originele verpakking. Indien nodig monteert de dealer deze machines en hij geeft deskundige instructies bij de overhandiging. Op die manier reageert STIHL op de permanente verdere ontwikkeling van accu- en elektroproducten en op een gewijzigd koopgedrag, vooral onder impuls van de webshops, met een aanpassing van haar geldende distributiecriteria. Kandziora: “Wij zijn ervan overtuigd dat wij met deze wijzigingen klaar zijn voor de uitdagingen op het vlak van distributie van accu- en elektroproducten evenals de handel online.

Tegelijk blijft de garantie dat advies, instructies voor een veilig gebruik, een gebruiksklare overhandiging van de producten en professionele dienstverlening ook in de toekomst fundamentele elementen blijven van de STIHL merkfilosofie.”

Nieuwe STIHL producten voor bosbouw, tuin en landschapsbouw

In 2019 werden al heel wat nieuwe STIHL producten gelanceerd:

  • Sinds midden maart 2019 is de STIHL MS 500i, de eerste en tot nog toe enige in serie geproduceerde kettingzaag ter wereld met elektronische brandstofinjectie, verkrijgbaar op de Duitse markt. Met het oog op de marktintroductie werd het product voorafgaand aan de vakbeurs Demopark, die in juni 2019 in Eisenach plaatsvindt, bekroond met een gouden innovatiemedaille. De jury, samengesteld uit redacteurs van verschillende vakbladen, motiveerde deze keuze als volgt: “De STIHL MS 500i is de eerste kettingzaag ter wereld met een elektronisch gestuurde brandstofinjectie. Carburator en ontstekingsmodule zijn dus overbodig geworden. Deze zaag voor professionele gebruikers accelereert bijzonder snel en is zeer performant, ondanks het lage gewicht. De motoreenheid weegt 6,2 kilogram.”
  • Andere nieuwe producten zijn de vier nieuwe hogedrukreinigers van de compactklasse – STIHL RE 100 tot RE 130 PLUS – net zoals het lichte, en qua prijs zeer interessante instapmodel STIHL RE 90.
  • Beschikbaar bij het begin van het tuinseizoen: de STIHL iMow RMI 422 PC robotmaaier met besturing via een app op de smartphone of tablet voor terreinen tot 1.700 vierkante meter. Nieuw bij de benzinegrasmaaiers zijn de STIHL RM 248 T met 46 centimeter snijbreedte voor middelgrote oppervlakken en het professionele model STIHL RM 756 GC met 54 centimeter snijbreedte voor grote oppervlakken. Bodems omspitten, zowel privé als professioneel, wordt gemakkelijker met drie vernieuwde tuinfrezen van de reeksen 4 tot 6. De STIHL HLA 56 heggenschaar is een aanvulling bij het COMPACT accusysteem, dat nu ook acht machines telt.
  • Vanaf de zomer 2019 wordt het PRO accusysteem uitgebreid met de STIHL MSA 220 C-B accukettingzaag, wat het aantal accuproducten voor professioneel gebruik op 30 brengt. Standaard is de nieuwe accuzaag uitgerust met de exclusieve STIHL zaagketting met volle beiteltand 3/8“ Picco Super 3. Ze is het best geschikt voor het onderhoud van struikgewas, bouwwerken met hout en het omhakken en verwerken van zwak hout. Deze accuzaag werkt op een performante 36-volt-lithium-accu. Een aanrader is de eveneens nieuwe STIHL AP 300 S accu. Die levert niet alleen het nodige vermogen van de STIHL MSA 220 C-B, maar is ook compatibel met alle andere machines van het modulaire accusysteem van STIHL.

Merkshop online voor STIHL merchandising
Sinds eind 2018 is de STIHL merkshop online. Als aanvulling op de fysieke vakhandel wordt nu ook op www.stihl-markenshop.de een compleet assortiment trendy lifestyle- en fanartikelen, stevige functionele en vrijetijdskleding evenals veelzijdige accessoires voor onderweg aangeboden. “De mogelijkheid om STIHL merchandising te bestellen en thuis te laten leveren vond positieve weerklank bij onze klanten en fans van het merk STIHL”, aldus Kandziora.

STIHL TIMBERSPORTS® 2019 in Zweden en Tsjechië
In 2019 neemt de wereldtop van de STIHL TIMBERSPORTS® Series het tegen elkaar op tijdens twee grote internationale evenementen: op 25 mei vindt de Champions Trophy uit de koningsklasse in het sporthouthakken voor het eerst plaats in Zweden. Tegen de achtergrond van de spectaculaire fjorden meten de twaalf beste sporthouthakkers ter wereld zich met elkaar in spannende duels aan het Tjolöholm Castle bij Göteborg. De seizoensfinale volgt in de herfst in Tsjechië: op 1 en 2 november treffen de internationale topatleten elkaar op het wereldkampioenschap dat voor het eerst in Praag wordt gehouden. Na de ploegen- en individuele wedstrijden zal de winnaar van 2019 gekroond worden. Voor het eerst worden de Champions Trophy én het wereldkampioenschap live uitgezonden op de Duitse televisiezender Sport 1 en online gestreamd. Daarnaast zijn er livestreams op de website en de Facebook-pagina van TIMBERSPORTS®.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details