Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Takeuchi Safety Guard is beschermengel zonder compromis

Takeuchi Safety Guard is beschermengel zonder compromis

Je leest het steeds vaker op sociale media, nieuwssites of in de krant. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen die we treffen gebeurt het té vaak: er wordt naast en achter de (graaf)machine gewerkt en machinist en grondwerker zien elkaar niet. Dan is een ongelukje zo gebeurd. Of een graafmachine voert werkzaamheden uit in de stad en ziet een fietser of voetganger over het hoofd. Auw! Dan kun je wel een ‘beschermengel’ gebruiken. Die is er nu in de vorm van Takeuchi Safety Guard ofwel TSG.

Bij het werken met machines kunnen grondwerkers en verkeersdeelnemers onder het voertuig terechtkomen, met fysiek letsel en soms zelfs de dood tot gevolg. Tijdens materieelvakbeurs
Matexpo liet Verhoeven Grondverzetmachines BV zien dat ze over de veiligheid van mens en machine absoluut geen compromis willen sluiten. Daarom is Verhoeven als importeur van Takeuchi mini- en midigravers aan de slag gegaan om een oplossing te bedenken voor dit urgente probleem.

Het resultaat is een dynamisch veiligheidssysteem genaamd Takeuchi Safety Guard (TSG). Deze ‘beschermengel’ zet, uit zichzelf, direct de machine stil op het moment dat er gevaarlijke situaties ontstaan. De demonstraties tijdens Matexpo waren indrukwekkend en veelzeggend. Het systeem is nu nog als optie verkrijgbaar op Takeuchi machines, maar zou eigenlijk wereldwijd verplicht moeten worden voor alle merken machines.

Ook of juist in stedelijk gebied kan Takeuchi Safety Guard grote problemen voorkomen.

 

Tijdens rijden en bij stilstand

Het TSG-systeem treedt in werking zodra een mens of muur (of ander object) zich te dicht bij de machine bevindt. Dat kan zowel tijdens het rijden als (bij stilstand) tijdens het zwenken met de bovenwagen voorkomen. Deze supersnelle én superveilige techniek is nog niet eerder (seriematig) op hydraulische graafmachines geleverd. Er bestaan weliswaar andere veiligheids- en detectiesystemen, maar geen van allen zullen automatisch ingrijpen bij dreigende gevaren.

Door wel automatisch in te grijpen is TSG een veiligheidssysteem waardoor veel ongevallen en schades kunnen worden  voorkomen. Daarnaast zorgt dit hulpmiddel ervoor, dat machinisten én grondwerkers met een veilig gevoel hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. TSG is optioneel op te laten bouwen vanaf de Takeuchi TB240 en zwaarder.

Voor TSG wordt een set van sensoren geplaatst op de achterzijde van de machine. Deze sensoren meten de afstand van de machine tot alle objecten die zich buiten het directe zichtveld van de machinist bevinden.

 

Hoe werkt het systeem?

Om TSG te kunnen gebruiken wordt een set van sensoren geplaatst op de achterzijde van de machine. Deze sensoren meten de afstand van de machine tot alle objecten die zich buiten het directe zichtveld van de machinist bevinden. Daarnaast wordt er ook software in de machine gebouwd. Die meet zowel de snelheid van het rijden, als de snelheid van het zwenken van de bovenwagen.

Zodra TSG detecteert dat de machine te snel of erg dichtbij een object komt tijdens het rijden of zwenken, dan zet het systeem alle beweging stop, waardoor de machine in een mum van tijd volledig stil staat. De motor draait door, maar de werkzaamheden worden kort onderbroken. Na een paar seconden wordt de bediening van de machine weer automatisch vrijgegeven. Dan is de machinist in staat om voorzichtig van het object weg te zwenken of te rijden.

Door TSG op te bouwen raakt de graafmachine veel minder snel beschadigd. Je kent het wel, je rijdt nét iets te ver naar achteren, waardoor je dat muurtje raakt of je zwenkt iets te snel opzij zonder goed te kijken of daar wel de ruimte voor is.

 

Minder snel schade maken

Zonder TSG loopt de graafmachine vaak onnodig veel schade op. Dit zorgt er soms zelfs voor dat gloednieuwe machines na enkele weken niet meer te herkennen zijn. Om nog niet te spreken over de schadeclaims die bouw- en infrabedrijven aan de broek krijgen. Met name in de verhuursector of wanneer meerdere machinisten gebruik maken van één machine, kan dit het geval zijn.

Met een binnendraaier heb je eveneens minder kans op schade. Aangezien die een kortere draaicirkel heeft, zal deze minder snel iets raken bij het zwenken van de bovenwagen. Het voordeel van TSG op een reguliere graafmachines is dan, dat je met dit hulpmiddel niet inlevert op kracht en stabiliteit, wat bij de reguliere binnendraaier wél het nadeel is.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details