Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Terugblik op drukbezochte Technische Kontakt Dagen in Almere (NL)
In drie dagen tijd werd door de circa 15.000 vakbezoekers heel wat afgelopen op de verharde paden van het 118.000 m2 grote voornamelijk zanderige terrein.

Terugblik op drukbezochte Technische Kontakt Dagen in Almere (NL)

TKD 2023 in de ban van Zero Emissie machines

Na vijf verloren jaren was het begin juni eindelijk zover: in Almere (Flevopolder Nederland) werd de 28ste Technische Kontakt Dagen (TKD) gehouden. We waren van te voren al gewaarschuwd, niet alleen voor de felle zon die drie dagen lang de vakbezoekers verhitte, maar ook voor de stortvloed aan Zero Emissie (ZE) machines.

Het forse GEOS-accupakket was door Huur&Stuur geplaatst op een elektrisch aangedreven KATO rupsdumper en kan worden gevoed door een groot scherm van zonnepanelen.

De TKD was dit jaar met 118.000 m2 ruim anderhalf keer zo groot als de vorige TKD in 2018. Toch was de grootste buitenvakbeurs van Europa in zeer korte tijd helemaal volgeboekt door een recordaantal van 180 exposanten. De standoppervlakken liepen uiteen van 16 m2 tot maar liefst 2400 m2. In drie dagen tijd werd door de circa 15.000 vakbezoekers heel wat afgelopen. Maar dat hadden ze er graag voor over, want er waren de nodige primeurs te zien en soms zelfs zelf te besturen.

Het voormalige parkeerterrein van bloemen- en plantenshow Floriade was van steen naar deels zand omgebouwd, zodat er volop gegraven en gereden kon worden door bezoekers. Jong en oud maakte daarvan gebruik en de meesten waren uiteraard nieuwsgierig naar de vele elektrisch aangedreven machines, met het accent op minigravers en wielladers. Al ontbrak ook de vijfassige geheel elektrisch aangedreven kippertruck van Veldhuizen Trucks niet. Een regelrechte primeur.

De lege accu van de minigraver is met behulp van de handzame mobiele laadwagen van Elinmo binnen een minuut te vervangen door een volle.

Elektrificatie breekt nu echt door

Voor TKD-bezoekers was het snel duidelijk: Nederland loop voorop met de elektrificatie van compacte machines, soms van de (grote) machinemerken zelf, soms ook door ombouwers en nieuwkomers. Het is duidelijk dat elektrische machines de hype voorbij zijn en ondanks de hogere kosten en laadperikelen steeds meer een geaccepteerd verschijnsel zijn.

Caterpillar-dealer Pon Equipment wordt op ZE-gebied een all-in dienstverlener om de klant te adviseren bij de inzet van elektrische machines. Probleemloos laten werken, service en training, de juiste laadoplossingen en snelle levering. Kortom, Pon Equipment werpt zich op als “Jouw partner voor A-Z(ERO) emissie oplossingen.”

Waterstofoplossingen zagen we onder andere bij Terberg Techniek, waar een trotse Liebherr 916 graafmachine stond te pronken met het opschrift “Ik rij op waterstof”, met als voetnoot “Werking op alleen accu is ook mogelijk”.

Waterstofoplossing van Terberg Techniek, waar een trotse Liebherr 916 graafmachine stond te pronken met het opschrift “Ik rij op waterstof”.

Opladen is vak op zich geworden

Op de TKD zagen we interessante opties, zoals een Full Electric E140.1 graafmachine met eigen hijsarmen voor de kubieke meter grote wisselaccu van Limach. De minigravers ED08, ED12 en ED17 van Elinmo (Electric in motion) zijn omgebouwde Yanmar graafmachines. Wat ze uniek maakt is de verwisselbare accu. De lege accu is ter plekke met behulp van de handzame mobiele laadwagen binnen een minuut te vervangen door een volle, net zoals bij een accuboormachine. Voordeel is dat de minigraver op het werk kan blijven staan en de accu’s gewoon thuis of op het werk zijn op te laden. Slim bedacht.

De vijfassige geheel elektrisch aangedreven kippertruck van Veldhuizen Trucks is een regelrechte primeur

Opslagsystemen met ‘fancy’ namen

Ze zetten je aan het denken al die ‘fancy’ namen op accudozen oftewel batteryboxen. We zagen in het voorbijgaan de Power Box van ETEC, het 3-fasen Power Pack van JCB, de BOUWPOWERR van Ahlmann, de Neargrid-container van Van der Spek Vianen, de “Ik geef je energie op locatie” unit van Van Werven en de Battery unit van Pon Energy Rental.

Huur&Stuur, de verhuurtak van de Kemp Groep, presenteerde deze TKD voor het eerst hun mobiele GEOS 500 kWh accupakket, waarbij GEOS de afkorting is van Green Energy On Site. Het forse accupakket was geplaatst op een elektrisch aangedreven KATO rupsdumper. Dat is slim, want zo’n accupakket weegt honderden kilo’s en moet naar de ZE-machine worden gebracht en die staan vaak op plekken waar nu net geen stopcontact is te vinden. Die rupsdumper heeft daar geen probleem mee. Het GEOS accupakket kan worden bijgevuld door Zonnekoning, een 60 m2 grote, uitklapbare opwekker van Mobiele Groene Stroom door middel van zonnepanelen.      ■

Caterpillar-dealer Pon Equipment wordt op ZE-gebied een all-in dienstverlener om de klant te adviseren bij de inzet van elektrische machines.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details