Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Toegestane overschrijding maximale lengte trekker-opleggercombinatie

Toegestane overschrijding maximale lengte trekker-opleggercombinatie

eActros 600 ProCabin 

Dankzij de nieuwe ProCabin mag de maximale lengte van een trekker-opleggercombinatie van de eActros 600 overschreden worden, aangezien deze cabine voldoet aan de regelgeving VO (EU) 2021/535/XIII.

Inleiding. De EU-Reglementering VO (EU) 2021/535/XIII betreffende de maten en gewichten van voertuigen, ingevoerd op 31 maart 2021, legt uniforme procedures en technische specificaties vast voor de typegoedkeuring van voertuigen, systemen, componenten en afzonderlijke technische eenheden die daarvoor bestemd zijn. Het was een belangrijke stap in de regulering van voertuigstandaarden binnen de Europese Unie. De lancering van de nieuwe ProCabine van Mercedes-Benz Trucks is een antwoord op deze nieuwe regelgeving.

Nieuw aerodynamisch design van de chauffeurscabine

De nieuwe designtaal van de chauffeurscabine van de eActros 600 wordt gekenmerkt door een bijzonder efficiënte aerodynamica. Hiervoor zorgen de grote, volledig gesloten en afgeronde voorklep, een geoptimaliseerde bumper inclusief bodemplaat, een aerodynamisch verbeterde instap en verlengde zijspoilers in zeildesign. Luchtdeflectoren op de A-stijlen, een extra voorspoiler op het dak en een afgedicht motorcompartiment maken de aerodynamisch verbeterde cabine compleet. Daarnaast is de cabine uitgerust met aluminium schopplaten, een nieuw koplampconcept met matrix-led-koplampen en een led-lichtband. Mercedes-Benz Trucks brengt de cabine op de markt onder de naam ‘ProCabin’.

Vooral bij batterij-elektrische trucks in het langeafstandstransport is verbeterde aerodynamica van cruciaal belang, omdat luchtweerstand een van de belangrijkste factoren is die het energieverbruik beïnvloeden. Bovendien kan er meer energie worden teruggewonnen tijdens de recuperatie door de verminderde luchtweerstand, wat leidt tot een grotere actieradius.

Het 80 mm langere front maakt de bijzonder aerodynamische vorm van de nieuwe cabine mogelijk. Deze aerodynamische vorm is ontwikkeld met behulp van talrijke interne stromingssimulaties alsmede windtunnel- en wegmetingen. Hierdoor is de cw-waarde van de ProCabin met 9 procent[1] verlaagd ten opzichte van de huidige standaardcabine van de Actros. Deze aerodynamische verbetering verlaagt het energieverbruik van het voertuig en levert zo een doorslaggevende bijdrage aan de actieradius van 500 km[2] van de eActros 600.

Aanpikken opleggers

De lancering van de eActros 600-trekker met een wielbasis van 4m mét deze nieuwe ProCabine brengt echter heel wat vragen met zich mee omtrent het aanpikken van opleggers.

Dankzij de nieuwe cabine, die aan de nieuwe EU Reglementering voldoet, mag de totale lengte van de trekker met oplegger langer zijn dan de wettelijke 16m50 aan te houden door voertuigen niet conform de bovenstaande reglementering zijn.

Picture1

De grafische voorstelling hierboven geeft aan op welke punten de totale combinatielengte maximaal mag aangepast worden buiten de huidige 16m50 lengtebegrenzing.

X1 is de aerodynamische voorzijde die rechtstreeks als extra lengte mag gebruikt worden; voor de ProCabin is dit 80mm; maximale toegestane lengte is dan 16m58.
X2 zijn nieuwe aerodynamische spoilers aan de achterzijde van de cabine; deze zijn nu circa 500mm lang; dit is een toename van +200mm t.o.v. de standaard Daimler truck-spoilers.

Voor de toename van de maximale lengte is hier binnen de regelgeving VO (EU) 2021/535/XIII geen beperkende maatvoering opgelegd; de oplegger dient wel de EU buiten-en binnendraaistraal te respecteren.

De EU-buitencirkel heeft een straal van maximaal 12m50 waarbij de binnenzijde van de combinatie minimaal een straal van 5m30 dien te beschrijven.

Picture2

Binnen het huidige bestaande standaard dieselgamma van de Actros bieden we reeds sinds de lancering in 2011 een wielbasis van 4m aan voor onze klanten. De keuze voor deze wielbasis komt vaak voort uit een vereiste voor vrije ruimte aan het chassis voor installatie van bepaalde aggregaten of andere vereisten.

Ook met deze wielbasis van 4m is het perfect mogelijk om een trekker-opleggercombinatie aan te bieden die de geldende EU-reglementering respecteert.

Simulatie

Hieronder geven we ter illustratie een simulatie van een Actros 1848LS diesel met Gigaspace-cabine en een 13m60 oplegger; een totale lengte van 16m50 bij een maximale opleggerlengte van 13m60.

Picture3

De totale lengte bedraagt exact 16m50, geen overschrijding van de aslasten binnen de BeNeLux of intermodaal verkeer toegestane 44ton treingewicht.

Simulatie van de draaicirkel van de bovenstaande combinatie: bij buitencirkel met een straal van 12m50 heeft de binnencirkel een straat van 5m443mm (143mm marge t.o.v. wettelijk vereiste minimum).

Picture4

Ter vergelijking geven we ook een simulatie van een eActros e600 met ProCabin: Hier mag de maximale lengte overschreden worden, aangezien de ProCabin voldoet aan de regelgeving VO (EU) 2021/535/XIII.

De totale lengte van deze combinatie bedraagt 16m65; deze extra 150mm is dus toegestaan door regelgeving VO (EU) 2021/535/XIII.

In totaliteit zou de eActros 600 ProCabin een maximale lengte van +280mm toelaten bovenop de huidige beperking tot 16m50.

Picture5

Deze toelating van +280mm extra lengte is enkel toegestaan indien de truck de maximale buitencirkel met een straal van 12m5 en minimale binnencirkel met een straal van 5m30 respecteert. De eActros 600 met ProCabin heeft met een buitencirkel met een straal van 12m50 een binnencirkel met een straal van 5.424mm; (124mm marge tov de minimaal vereiste 5m30).

Picture6

[1] Reële toepassing in het langeafstandstransport (rit over de snelweg, standaard trailer, 40 ton), waarde bepaald door simulatie.

[2] De actieradius werd intern bepaald onder specifieke testomstandigheden, na preconditionering met een 4×2-trekker met een GVW van 40 ton bij een buitentemperatuur van 20 °C in langeafstandstransport, en kan afwijken van de waarden bepaald volgens Verordening (EU) 2017/2400.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details