Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Tweedehandsvoertuig op maat voor werfbenadering

Tweedehandsvoertuig op maat voor werfbenadering

Om een antwoord te bieden op de specifieke eisen van werfbenadering start Renault Trucks ook in ons land met de commercialisering van de T X-Road 460. Geen nieuwe truck, maar een tweedehandsvoertuig dat volledig gereviseerd is in de gespecialiseerde werkplaats ‘Used Trucks Factory’.

Renault Trucks heeft sinds drie jaar de tweedehandsmarkt grondig aangepakt als strategische prioriteit met een Europese reorganisatie van het filiaal Used Trucks by Renault Trucks. Dat houdt onder meer een professionele aanpak en management in van zowel het product als de dienstverlening. Producten en klanten voor nieuw en gebruikt worden op dezelfde manier behandeld. 

Een tweede luik in het tweedehandsverhaal bij Renault Trucks zijn gereviseerde T X-Road en T P-Road trucks op maat. Dit is een tailormade aanpak als OEM om in te spelen op de klantenwensen. Renault Trucks heeft hiervoor gekeken naar de tweedehandsmarkt, waar er een overvloed is van jonge trekkers, maar een tekort aan trekkers voor werfbevoorrading en zware distributievoertuigen. De Used Trucks Factory, geïntegreerd in de productiesite van Bourg-en-Bresse, moet dat verhelpen door ‘remanufacturing’ in de fabriek naar de normen van nieuwe voertuigen.

Uit hoeveelheden trekkers die terugkeren na leasingcontracten of via buy-back worden geschikte voertuigen geselecteerd. Die geselecteerde voertuigen worden op meer dan 200 punten gecontroleerd en dan omgebouwd in de gespecialiseerde werkplaats Used Trucks Factory. De ombouw gebeurt in het gespecialiseerde transformatiecentrum van Renault Trucks in Bourg-en-Bresse. Jaarlijks worden hier 2.000 nieuwe en gebruikte trucks omgebouwd tot nieuwe, door de klanten gewenste versies. Voor nieuwe voertuigen gaat het om transformaties die niet op de gewone assemblagelijn kunnen gebeuren zoals extra lange wielbasissen, speciale cabines, speciale aandrijvingsvarianten en dergelijke.

Used Trucks Factory
Met de T X-Road speelt Renault Trucks in op de markt van trekkers voor werfbevoorrading.

Trekkers voor werfbevoorrading
Om het tekort aan trekkers voor werfbevoorrading op te lossen krijgen, heel wat gebruikte trekkers een tweede leven. In 2016 gebeurde dat voor het eerst met de Premium X-Road, sinds 2017 als T X-Road. Wat goed is wordt behouden, wat versleten of beschadigd is vervangen. De hele truck wordt dus teruggebracht in nieuwstaat. Alle componenten moeten voldoen aan de normen van nieuwe onderdelen. Standaard is dat een trekker met de 11-liter Euro 6 Renault-motor met 460 pk en 4×2 aandrijving. Voor een betere toegang tot de werf heeft hij verstevigde koetswerkonderdelen zoals stalen bumpers, ultrasterke traptreden en beschermroosters voor de koplampen. De T X-Road krijgt bovendien 315/80 banden met gemengd profiel en een 60 mm hogere bodemvrijheid. De gerobotiseerde Optidriver-versnellingsbaktransmissie wordt eveneens gereviseerd en uitgebreid met een nieuwe ‘offroad’-modus en de manuele gashendel.

De tweedehandse T X-Road 460 geniet bij levering een jaar of 120.000 kilometer garantie. Die garantie van de constructeur dekt alle motor-, transmissie- en brugproblemen en is geldig in alle erkende Europese verkoop- en servicepunten van Renault Trucks. Ze is gekoppeld aan de Europese wegbijstand van Renault Trucks, die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 ter beschikking staat en een sleepdienst omvat.

Naast de X-Road is er tevens een P-Road, waarbij een gebruikte trekker op professionele manier naar de normen van een nieuwe truck wordt omgevormd tot een vrachtwagen.

Vernieuwde onderdelen
In dezelfde optiek werkt Renault Trucks ook aan ‘remanufactured parts’ als strategische business. Wisselstukken en onderdelen krijgen door een grondige revisie en eventueel opwaardering een nieuw leven. Die vernieuwde onderdelen worden aan tot 50 % lagere prijzen aangeboden. Het is bovendien een ecologisch interessante aanpak, want voor een vernieuwd onderdeel is tot 90 % minder energieverbruik nodig in vergelijking met de productie van een nieuw onderdeel. Ondertussen staan er ongeveer 2.000 artikelnummers in de catalogus vernieuwde onderdelen, waarop Renault Trucks een garantie geeft van twee jaar.      

Tekst | Hendrik De Spiegelaere  Beeld | Thibaut Bouvier
Uitgelichte afbeelding: 
De voertuigen worden grondig nagezien en bij herbouw worden dezelfde normen gehanteerd als voor nieuwe voertuigen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details