Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Unieke nieuwe veiligheidsvoorziening voor elektrische Volvo-vrachtwagens

Unieke nieuwe veiligheidsvoorziening voor elektrische Volvo-vrachtwagens

Volvo Trucks lanceert een nieuwe, gepatenteerde veiligheidsvoorziening voor elektrische vrachtwagens: Active Grip Control. Deze nieuwe technologie komt de stabiliteit, de acceleraties en het remgedrag in gladde omstandigheden sterk ten goede.

Dankzij de snelle respons van de elektromotoren kan de kracht die wordt gegenereerd tussen de wielen en de weg onmiddellijk worden gecontroleerd om wielspin proactief te voorkomen.

Dat komt de acceleraties in gladde omstandigheden merkbaar ten goede. Tests met een Volvo FH Electric met geladen aanhangwagen op een wrijvingsarm oppervlak toonden ​een 45 procent betere grip bij maximale acceleraties.​​

“De vooruitgang bij het oprijden van een gladde grindweg is zonder meer indrukwekkend. Ik weet zeker dat dit de productiviteit zal verhogen, in het bijzonder voor klanten uit de bouwsector,” aldus Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Zodra de vrachtwagen begint te slippen, stellen diverse sensoren het stuursysteem in staat om te reageren op het wegdek, alsook om intelligent gebruik te maken van de elektromotoren en andere actuatoren van het voertuig om de vrachtwagen op de weg te houden.   

De nieuwe functie werd tevens ontworpen om het risico op scharen en overstuur bij onbelast rijden te beperken.

“Met Active Grip Control geven we onze chauffeurs nog meer middelen om moeilijke wegen en terreinen het hoofd te bieden, zelfs in de moeilijkste omstandigheden. Dit is een unieke functie, die Volvo Group heeft beschermd met patenten,” legt Anna Wrige Berling uit.

Ze verbetert ook het remgedrag, aangezien ze kan worden gebruikt om gecontroleerd regeneratief te remmen zonder dat het ABS-systeem wordt geactiveerd. Dat verhoogt de efficiëntie omdat er meer energie wordt gerecupereerd, en zorgt tevens voor een vlottere remervaring.​

De Active Grip Control-functie wordt verkrijgbaar op de zware vrachtwagens Volvo FH, Volvo FM en Volvo FMX Electric, die worden gebruikt voor regionale transport- en bouwactiviteiten. Er zal ook een specifieke versie van de functie worden aangeboden op vrachtwagens met diesel- of LNG-aandrijving.

Feiten over de elektrische vrachtwagens van Volvo:

  • Volvo Trucks heeft een gamma van zes zuiver elektrische vrachtwagens, ontworpen voor uiteenlopende transportopdrachten.
  • De Volvo FH, Volvo FM en Volvo FMX Electric zijn zware vrachtwagens met een brutogewicht van 44 ton. De verkoop in Europa loopt en de productie start in de tweede helft van 2022.
  • De serieproductie van de Volvo FL en Volvo FE Electric, voor distributie in de stad en afvalverwerking, ging in Europa van start in 2019.
  • De productie van de Volvo VNR Electric voor Noord-Amerika is in 2021 begonnen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details