Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Veelzijdige alleskunner als milieuvriendelijk alternatief
Met zo’n 450 hectare en een assortiment van meer dan 1600 boomsoorten of cultivars behoort Van den Berk Boomkwekerijen tot de grootste kwekerijen van Europa.

Veelzijdige alleskunner als milieuvriendelijk alternatief

Met zo’n 450 hectare en een assortiment van meer dan 1600 boomsoorten of cultivars behoort Van den Berk Boomkwekerijen tot de grootste kwekerijen van Europa. Vanuit drie locaties in Nederland, Duitsland en Engeland werken ruim honderd medewerkers aan het kweken, verkopen en leveren van topproducten voor afnemers in 35 landen. Hierbij worden meerdere Mecalac 12MTX-en van Ahlmann ingezet, waaronder sinds kort een machine die draait op biodiesel.

De boomkwekerij zet meerdere Mecalac 12MTX-en in, waaronder sinds kort een machine die draait op biodiesel.

Van den Berk Boomkwekerijen draagt het milieu hoog in het vaandel en voert dit door binnen de hele bedrijfsvoering. “We staan in voor duurzame productie en kweken in harmonie met de natuur”, vertelt Bram van den Bosch. “Wij hechten niet alleen belang aan een milieubewuste kweek, maar ook aan een hoge biodiversiteit op onze percelen. Op het gebied van verduurzaming zijn alle energiestromen in kaart gebracht en kijken we kritisch naar ons omvangrijke machinepark als grootste ‘vervuiler’. De vloot telt zo’n honderd machines, waaronder dertig tractoren, zeven mobiele kranen, drie shovels en enkele vrachtwagens.”

De groenspecialist is al vele jaren een trouwe klant van Mecalac en beschikt over zes 12MTX-en en één 12MXT, een voorloper van de huidige generatie. De gelede onderwagen en unieke giekconstructie geven deze multifunctionele machine een bijzondere uitstraling. “Voor ons zijn het ideale machines, veel praktischer dan een 14-tons mobiele kraan”, weet machinist Mark van de Wiel. Het lage eigengewicht van 9 ton in combinatie met een knikchassis en pendelende achteras garandeert uitstekende terreincapaciteiten, wat wordt gedemonstreerd tijdens het werken met een hijsjib op de smalle paden van het kokosveld.    

De gelede onderwagen en unieke giekconstructie geven deze multifunctionele machine een bijzondere uitstraling.

Onovertroffen bereik

Ook de verstelgiek met offsetfunctie en parallellogram hefsysteem (waarmee de arm over de bovenwagen is te trekken) draagt bij aan het Mecalac-DNA. Het zorgt voor een onovertroffen werkbereik in alle richtingen en garandeert veel hefvermogen. “Hij tilt met gemak 5 ton”, meldt Mark van de Wiel trots. De machinist roemt de Mecalac als een allround alleskunner: compact, wendbaar en sterk. “De 12MTX wordt breed ingezet, van het tillen van bomen tot het trekken van karren binnen een straal van 10 kilometer. We koppelen er ook een mes aan om te rooien bomen rond te steken en met palletvorken is het net een grote heftruck. Die veelzijdigheid komt dus goed van pas.”

Hoewel de multi-grondverzetmachine ogenschijnlijk weinig verandert, merkt Mark van de Wiel dat die door de jaren heen steeds verfijnder is geworden. Vergeleken met vorige modellen is het zicht naar rechts verbeterd en de cabine met schuifdeur biedt extra comfort. De nieuwe aanwinst heeft een stille, zuinige en schone krachtbron, die voldoet aan de strengste emissienormen (Stage V). In oktober toonde Mecalac op de Bauma de productieversie van de e12, een volledig accu-aangedreven versie van de 12MTX. “Er is gekeken naar elektrisch, maar dat blijft voor ons nog toekomstmuziek. Eerst moet de accucapaciteit verder toenemen, Bomen zijn vaak zo zwaar, dat de batterij al binnen een paar uur leeg is”, laat Bram van den Bosch weten.

Als milieubewust alternatief is in overleg met Ahlmann Nederland besloten om de 12MTX te laten draaien op biodiesel.

Tot 90% CO2-reductie

Als milieubewust alternatief is in overleg met Ahlmann Nederland besloten om de 12MTX te laten draaien op biodiesel. HVO100 is gemaakt van 100 % hernieuwbare grondstoffen en levert ten opzichte van fossiele brandstof tot 90 % CO2-reductie op. Dit past uitstekend binnen de duurzaamheidsambities van de boomkwekerij, die onder de noemer Treevolution werkt aan oplossingen voor actuele thema’s als: Hoe kunnen we profijt hebben van groen in een snel veranderende wereld? Welke boomsoorten en cultivars lijken klimaatbestendig? Hoe zijn die duurzaam en efficiënt te kweken? Dit alles met het oog op de toekomst, waarin milieubewuste kweek in harmonie met de natuur centraal staat.

In het verlengde hiervan wordt volop geïnvesteerd in materieel. Alle vrachtauto’s zijn uitgerust met Euro 6 motoren en voor de nieuwe Mecalac is op het terrein in Sint-Oedenrode een HVO-tank geïnstalleerd. Jos Heijmans, binnen Van den Berk verantwoordelijk voor machine-inkoop, is erg te spreken over deze oplossing. “Qua prestaties merk je geen verschil, wél qua uitstoot. De machine moet ook veel lossen in de loods en dan ruik je bij de nieuwe motor in combinatie met biodiesel echt helemaal niets. Over de eerste 500 uur verbruikt de 12MTX gemiddeld 5,7 l/uur, dus dat is een keurige waarde. HVO is wel wat duurder, maar de gewone dieselprijzen stijgen toch ook door.”       

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details