Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Veilig materieel voor een beschermde en efficiënte werkomgeving
De ESQOview+ camera voor voetgangersdetectie maakt gebruik van geavanceerde technologie om bestuurders bewuster te maken van voetgangers in de buurt van industriële voertuigen

Veilig materieel voor een beschermde en efficiënte werkomgeving

Veiligheid is anno 2023 voor alle bedrijven een topprioriteit. Niet alleen om het welzijn van de werknemers, maar ook omwille van het positieve effect op het rendement. ESQUENET MST helpt je met moderne veiligheidstechnologie voor je vloot. Want een veilige werkomgeving start met veilig materieel. “Voor iedere klant gaan we op zoek naar de juiste, veilige oplossing op maat”, vertelt Frédéric Esquenet, zaakvoerder van ESQUENET MST, dat sinds enkele jaren ook steeds harder focust op de grondverzetsector.

Samen met de klant streven Frédéric Esquenet en zijn team naar een ongevalvrije werkvloer. En dat met de meest moderne systemen en technologieën. “Kort samengevat is ESQUENET MST gespecialiseerd in voertuigveiligheidssystemen. Zowel voor de markt van intralogistieke toepassingen als in de industriesector en ook steeds meer in de grondverzetwereld. En dan spreken we over wielladers, dumpers, gravers … We verkopen voornamelijk systemen die langs alle zijden van de machine personen en objecten detecteren tijdens het werken, draaien, keren … En dan spreek ik vooral over actieve systemen die ook personen detecteren en een werkelijke actie signaleren bij de bestuurder. Passieve systemen, zoals buzzers, beepers, blue spots … bieden we uiteraard ook nog aan, maar de focus ligt tegenwoordig meer op actieve detectie.”

Dit detectiesysteem kan een persoon van 1 tot 30 meter rond het voertuig detecteren met behulp van UWB-technologie.

Algoritmes en AI

En wat die systemen betreft, kent de technologie steeds minder grenzen. Frédéric Esquenet: “Er is camera-technologie, die op basis van ver ontwikkelde algoritmes en AI personen detecteren en daar op reageren door de bestuurder door middel van de camera te verwittigen. Daarnaast zijn er ook systemen op basis van radiofrequentie waarbij enerzijds voetgangers een transponder dragen en anderzijds antennes op het voertuig zorgen voor een 360 graden-detectie. Als er interactie is tussen beiden zal de transponder bij de voetganger trillen en in de cabine van het voertuig een alarmsignaal afgaan. Alle andere systemen zijn passieve radar- of ultrasone systemen, gebaseerd op achteruitrij- en objectdetectie.”

Grondverzet

ESQUENET MST startte in 2012 met een hoofdfocus op de heftruckwereld, maar ruim 10 jaar later is de horizon al aardig verbreed. “De sector van machinebeveiliging is een heel technologische en dus ook innovatieve sector. Zeker de laatste jaren zijn er enorme stappen gezet wat betreft intelligente camera’s met steeds beter werkende algoritmes en sneller verwerkende processoren. Het spreekt voor zich dat we al die nieuwigheden op de voet volgen. Maar niet enkel op het vlak van nieuwe technologieën kijken we steeds vooruit, ook wat het toepassingsgebied betreft. Initieel lag onze focus heel sterk op de heftruckwereld. Die sector is vandaag nog altijd belangrijk voor ons, maar intussen zijn we ook al erg gekend in de industrie en de laatste jaren maakten we ook de slag naar de wereld van het grondverzet. Ons ruime portfolio overlapt voor een groot deel die verschillende sectoren dus op zich is het een logische stap.”

Een logische stap, maar zeker geen makkelijk. Frédéric Esquenet: “Een heftruck wordt nog altijd als potentieel gevaarlijker aanschouwd dan bijvoorbeeld een wiellader omdat er in een heftruckomgeving vaak meer mensen aanwezig zijn. Toch gebeuren er op werven nog te veel ongevallen met groter materieel, dus de waarde van machinebeveiliging is ook daar zeer groot. We zijn nog jong in die markt, maar het groeipotentieel is zeker aanwezig. Onze belangrijkste klanten zijn importeurs en dealers van materieel. Hen willen we bereiken, daarom dat we dit jaar ook op Matexpo staan.”

De Kigis iPAS, het slimme voetgangersdetectiesysteem.

Oplossing op maat

De meerwaarde van een veilige vloot spreekt voor zich. In de eerste plaats is er uiteraard het welzijn van de werknemers. Maar ook: schade vermijden staat gelijk aan kosten vermijden. Een verhoogde veiligheid in het magazijn voorkomt eventuele stilstanden en door het aantal schadegevallen terug te dringen, verhoog je de efficiëntie van je productie. Tegelijk voorkom je extra kosten voor herstel aan voertuigen, ladingen of gebouwen. Meer efficiëntie en minder herstellingen: dat is twee keer winst. “Cruciaal in het hele verhaal is dat een beveiliging vooral efficiënt moet zijn. Een teveel aan alarmen kan nefast zijn. Daarom zoeken wij voor iedere klant een specifieke oplossing op maat. Een standaardoplossing bestaat niet, want ieder bedrijf werkt op een andere
manier”, besluit Frédéric Esquenet.      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details