Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Verhuurder loopt voorop met Stage V mini-graafmachines

Verhuurder loopt voorop met Stage V mini-graafmachines

Duma Rent is er snel bij. De machineverhuurder is de eerste die Yanmar mini-graafmachines met Stage V motor afneemt. En meteen tien stuks van het type ViO57-6B. Het bedrijf loopt daarmee ruimschoots voor op de weer wat strengere Europese milieunorm voor bouwmaterieel, zoals die in de tweede helft van dit jaar van kracht wordt.

Bij Duma Rent in Kortrijk zijn in februari een tiental vijftonners van het type ViO57-6B afgeleverd door Yanmar Construction Equipment Europe. Overigens samen met nog achttien andere actuele graafmachines van Yanmar: vijf stuks van model SV26, vijf stuks Vio38 en acht stuks ViO80. Volgens Piet De Craemer, die in België verantwoordelijk is voor de verhuuractiviteit van Duma Rent, is met name de aankoop van de Stage V mini-graafmachines een belangrijke stap voor de vele klanten. Die mogen niet alleen rekenen op betrouwbare machines van gerenommeerde merken, maar vooral ook op “een geruststellende bedrijfszekerheid én op de incorporatie van de modernste technologieën.”

Dat laatste is nu dus gewaarborgd door de snelle toevoeging van de bij Yanmar aangeschafte Stage V mini-graafmachines. Bart Verstraete, commercieel directeur Benelux bij Yanmar CEE, vindt de stap van Duma Rent prijzenswaardig: “Zij zijn de eerste verhuurfirma die zich alvast willen aanpassen aan de toekomstige normering en dat is eerder uitzondering dan regel in de verhuur, in België althans.” De levering van in totaal 28 actuele machines is wat dat betreft geen toeval: “We hebben een zeer goede relatie met Duma opgebouwd de laatste drie jaar en zij beschouwen ons intussen als een ‘preferred partner’.”

20200123_140127_300dpi-kopieren

De aankoop van de Stage V mini-graafmachines een belangrijke stap voor de vele klanten.

Nieuwe Stage V motor

Aan de buitenkant zullen we het niet kunnen zien dat de Yanmar ViO57-6 nu model B is, om aan te geven dat er een Stage V motor inzit. Bij de eerdere Stage-ingrepen was al rekening gehouden met eventuele ruimtelijke effecten van de scherpere milieunorm. Dus moeten we kijken achter de klep van het motorcompartiment. Dan zien we daar de nieuwste versie van Yanmar TNV-motoren: een viercilinder turbomotor, de 4TNV86CT-PBV, met directe inspuiting voor betere prestaties en lager brandstofverbruik en vooral ook lagere emissiewaarden.

Yanmar: “De direct ingespoten Yanmar TNV motor werd speciaal ontwikkeld om prestaties te kunnen koppelen aan schonere uitlaatgassen. De slimmere combinatie van motor en hydraulisch systeem levert daarnaast een beperkter brandstofverbruik op.” Bovendien is de verbeterde motor zowel voor de machinist in de cabine als voor de omstaanders buiten weer stiller geworden en kan hij iets sneller opstarten omdat hij eerder voldoende warm is. De 2 liter dieselmotor heeft een netto vermogen van 33,5 kW (45 pk) en een maximum koppel van 162,4 – 176,6 Nm. Dat levert op de arm een graafkracht op van 24,4/22,2 kN en op de bak van 41,9 kN.

In de eco-modus wordt het effectieve motortoerental teruggebracht met 300 toeren, waarmee bij eenvoudige werkzaamheden, die geen bijzondere kracht vereisen, een uiterst laag brandstofverbruik wordt gehaald. Wanneer de machinist de bedieningshendels langer dan vier seconden niet aanraakt, gaat de motor stationair draaien. Daarmee worden de milieuprestaties (geluid en emissies) en het brandstofverbruik nog verder verbeterd.

VIPPS-systeem

Uiteraard is ook mini-graafmachine ViO57-6B uitgerust met het VIPPS-systeem. Dat is een vermogensregeling die is voorzien van twee zuigerpompen met variabel debiet en een ventielblok met meerdere combinaties. Afhankelijk van de uitgevoerde werkzaamheden schakelen de pompen automatisch in, wat een groter bedieningsgemak voor de bestuurder oplevert. Enerzijds zorgt de combinatie van pompstromen voor een grotere werksnelheid, anderzijds maakt het systeem een soepele en gelijktijdige aansturing van alle werkzaamheden mogelijk, zelfs als de graafmachine rijdt..    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details