Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Vijftig jaar echte ongevallen bestuderen om de verkeersveiligheid te verhogen

Vijftig jaar echte ongevallen bestuderen om de verkeersveiligheid te verhogen

Dit jaar viert het Accident Research Team van Volvo Trucks zijn vijftigjarige bestaan. Al die tijd heeft het team systematisch informatie over echte verkeersongevallen verzameld, geanalyseerd en benut. Die kennis is bijzonder waardevol bij de ontwikkeling van veiligheidssystemen en toekomstige voertuigen, en helpt vrachtwagens en transport veiliger te maken.

Het werk van het Accident Research Team (ART) helpt de actieve en passieve veiligheid van Volvo Trucks te verhogen. Passieve-veiligheidssystemen hebben als doel om de gevolgen van ongevallen te minimaliseren, terwijl actieve-veiligheidssystemen ongevallen voorkomen of de ernst ervan beperken. Door echte verkeersongevallen te analyseren en inzicht te vergaren in hoe ze gebeuren, kunnen we voorkomen dat ze zich opnieuw voordoen en kunnen we levens redden.

Door echte ongevallen te onderzoeken en analyses uit te voeren, vergaart het Accident Research Team meer inzicht in hoe ongevallen gebeuren. Die informatie wordt vervolgens benut bij de ontwikkeling van veiligheidssystemen.

 

“Wereldwijd eisen verkeersongevallen jaarlijks 1,35 miljoen levens. Dat is een cijfer dat we ernstig nemen”, aldus Anna Wrige Berling, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks. “De analyses van het Accident Research Team bezorgen ons waardevolle inzichten, die ons helpen om de werkomgeving van vrachtwagenbestuurders te verbeteren en de veiligheid voor alle weggebruikers te verhogen. Bovendien draagt hun werk bij tot onze veiligheidsvisie dat er geen ongevallen zouden mogen gebeuren met de vrachtwagens van Volvo Trucks.”

Echte ongevallen als aanvulling op geplande crashtests

“Veiligheid is al sinds de oprichting van Volvo een topprioriteit voor het bedrijf”, verduidelijkt Anna Theander, hoofd van het Accident Research Team. “Daarom werd in 1969 het Accident Research Team opgericht om reële verkeersongevallen te onderzoeken. Het doel bestond er toen al in om het verkeer veiliger te maken door de resultaten van die onderzoeken te gebruiken bij de ontwikkeling van toekomstige voertuigen.”

Het Accident Research Team van Volvo Trucks bestaat uit een netwerk van ongevalsonderzoekers. Dankzij het werk dat het ART de voorbije vijftig jaar heeft geleverd, heeft Volvo Trucks unieke inzichten verworven in de oorzaken van ongevallen. Dit is een belangrijke extra dimensie, naast de crashteststudies in het labo en de analyse van nationale en regionale ongevallenstatistieken.

 

Vandaag de dag is het Accident Research Team een multidisciplinair netwerk van veiligheidsdeskundigen. Zij creëren en delen unieke inzichten over de oorzaken van echte ongevallen en dragen zo bij tot de kennis die wordt opgedaan tijdens crashtests in laboratoria. Bovendien gebruikt het team gegevensanalyses van nationale en regionale verkeersstatistieken om nog meer inzicht te verwerven.

“De diepgaande kennis die het ART heeft opgebouwd, dient als waardevolle input en richtlijn voor onze productontwikkelingsteams”, legt Anna Wrige Berling uit. “Hoewel het Accident Research Team zelf geen veiligheidssystemen ontwikkelt, biedt het inzicht van onze veiligheidsexperts in complexe ongevalsscenario’s de productontwikkelingsteams extra deskundigheid en vertrouwen, wat essentieel is om oplossingen te creëren die verder gaan dan wat in eerste instantie nodig leek.”

In 2019 bestaat het Accident Research Team van Volvo Trucks vijftig jaar. De inzichten en kennis die het team heeft opgedaan door echte ongevallen te onderzoeken, voegen een unieke waarde toe aan de ontwikkeling van veiligheidssystemen en toekomstige voertuigen.

 

Leren uit de geschiedenis om de toekomst te verbeteren

“Al vijftig jaar trekt het Accident Research Team lessen uit het verleden door ongevalssites te onderzoeken en de productontwikkelaars cruciale veiligheidsinformatie te bezorgen”, vertelt Anna Theander. “Ook in de toekomst zullen de inzichten van het ART blijven bijdragen tot het werk van Volvo Trucks om de verkeersveiligheid proactief te verhogen, zowel bij klassieke, door mensen bestuurde voertuigen als bij de nieuwe autonome voertuigen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details