Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Volvo Trucks geeft zijn elektrische vrachtwagens unieke geluiden
De geluiden zijn zo ontworpen dat ze niet door muren heen dringen, zodat ze stille nachtleveringen mogelijk maken en bijdragen tot betere werkomstandigheden.

Volvo Trucks geeft zijn elektrische vrachtwagens unieke geluiden

Het alarm dat Volvo heeft ontworpen, verhoogt de veiligheid door voetgangers, fietsers en andere weggebruikers bewust te maken van naderende vrachtwagens, die anders nagenoeg onhoorbaar zouden zijn. De geluiden in kwestie zijn bovendien aangenaam en discreet, zowel voor de bestuurder als voor andere mensen in de buurt.

Vanaf 1 juli 2021 moeten alle nieuwe elektrische voertuigen in de EU een bepaald geluidsniveau produceren bij snelheden tot 20 km/u. Het vereiste geluidsniveau is afhankelijk van de snelheid en stijgt naarmate deze snelheid toeneemt. Bij de maximumsnelheid van 20 km/u moet het geluid ten minste 56 decibel zijn. In de VS bestaat er een vergelijkbare wetgeving voor voertuigen die 30 km/u of trager rijden. Als het voertuig te stil is, moet een extern akoestisch waarschuwingssysteem (Acoustic Vehicle Alerting System, AVAS) worden toegevoegd.

Om aan de nieuwe vereisten te voldoen en tegelijk de voordelen van een lager geluidspeil voor elektrische voertuigen te behouden, heeft Volvo Trucks unieke, hoogwaardige geluiden ontwikkeld voor zijn elektrische vrachtwagenmodellen.

“We zijn erg tevreden met deze nieuwe wetgeving. Al sinds onze kindertijd hebben we geleerd om niet alleen te vertrouwen op wat we zien, maar ook op wat we horen in het verkeer – soms zelfs zozeer dat we niet eens omkijken voordat we een straat oversteken! Met ons nieuwe waarschuwingssysteem willen we voetgangers en fietsers helpen om elektrische vrachtwagens in hun buurt op te merken”, aldus Anna Wrige Berling, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Ontwikkeld door geluidsexperts

Het gamma geluiden resulteerde uit grondig onderzoek en tests door de geluidsexperts van de Volvo Group.

“We zijn erg trots dat de kwalitatieve en hoogwaardige geluiden die we hebben ontwikkeld voldoende krachtig zijn om mensen in de buurt van de vrachtwagen te waarschuwen, terwijl ze toch aangenaam klinken voor de bestuurder en andere weggebruikers”, aldus Anna Wrige Berling.

Belangrijk om te weten is dat de vrachtwagens nog steeds veel stiller zullen zijn dan conventionele vrachtwagens.

“De geluiden zijn zo ontworpen dat ze niet door muren heen kunnen dringen. Onze elektrische vrachtwagens maken stillere nachtleveringen mogelijk en dragen zo bij tot betere werkomstandigheden voor de chauffeurs en een rustiger, schoner milieu”, zegt Anna Wrige Berling.

Vier verschillende geluiden

Het door Volvo ontwikkelde akoestische waarschuwingssysteem voor elektrische voertuigen omvat eigenlijk niet een maar vier verschillende geluiden die mensen in de buurt informeren over wat de vrachtwagen doet: vooruit rijden, stationair draaien, achteruitrijden, enz. De geluiden zullen variëren in intensiteit naargelang de snelheid van de vrachtwagen en zullen van frequentie veranderen tijdens acceleraties en vertragingen.

Elektrische transporten opvoeren

Met de onlangs aangekondigde start van de verkoop van drie nieuwe zware elektrische vrachtwagenmodellen – de Volvo FH, FM en FMX – heeft Volvo Trucks nu een indrukwekkend gamma van zes middelzware en zware elektrische vrachtwagens. Dit is momenteel het meest complete elektrische vrachtwagengamma in de sector.

“Elektrische vrachtwagens zullen steeds vaker worden gebruikt in het verkeer en we zijn trots op het feit dat het akoestische waarschuwingssysteem ons zal helpen om onze toekomstambities op het gebied van emissievrije elektrische voertuigen te combineren met ons jarenlange streven naar een ongevalvrij verkeer”, aldus Anna Wrige Berling.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details